Turcia cumpara la pachet tehnologie si rachete din China, in ciuda iritarii Washingtonului

de | oct. 3, 2013 | Asia Centrală, Info Militar, Orientul Mijlociu, Știri, Turcia, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Autoritatile militare de la Ankara au decis sa accepte o oferta de rachete din China, fapt ce a produs iritare in randul aliatilor americani si europeni din cadrul NATO. „Chinezii ne-au cerut cel mai bun pret”, a declarat ministrul turc al Apararii Nationale, Ismet Yilmaz, pentru ziarul Vatan, justificand decizia Guvernului turc prin faptul ca […]
Rachete de tip HQ-9 SAM

Rachete de tip HQ-9 SAM

Autoritatile militare de la Ankara au decis sa accepte o oferta de rachete din China, fapt ce a produs iritare in randul aliatilor americani si europeni din cadrul NATO. „Chinezii ne-au cerut cel mai bun pret”, a declarat ministrul turc al Apararii Nationale, Ismet Yilmaz, pentru ziarul Vatan, justificand decizia Guvernului turc prin faptul ca firma chineza a acceptat sa produca armele impreuna cu Turcia. Saptamana trecuta, autoritatile turce au anuntat deschiderea unor negocieri cu China Precision Machinery Import-Export Corporation (CPMIEC), care fabrica rachete de tip Hongqui (HQ-9 SAM). Ankara a lansat o licitatie in 2009, in vederea unui contract pentru 12 baterii, a carui valoare este estimata la aproape trei miliarde de euro. „Am cerut o producere comuna si un transfer de tehnologie. Daca celelalte tari (care au depus oferte) nu ne pot asigura acest lucru, ne vom indrepta spre tari care o pot face”, a anuntat ministrul turc. Turcia, membra NATO, intentioneaza totodata sa isi consolideze protectia impotriva unor atacuri aeriene sau cu rachete, sa isi diversifice furniturile de echipamente si sa gaseasca parteneri in vederea producerii in comun de armament. in afara de CPMIEC, alte trei firme au depus oferte pentru contract, si anume complexul rus Rosoboronexport, grupul american Lockheed Martin-Raytheon si alianta europeana Eurosam. Firma chineza ar fi oferit, potrivit presei turce, un transfer complet de tehnologie.

Chinezii, sub embargo

insa compania chineza este vizata de sanctiuni, pentru livrarea de armament Iranului si Siriei, aflate sub embargo. Pentagonul s-a declarat ingrijorat de optiunea Ankarei, iar NATO a evocat posibile probleme de compatibilitate cu sistemele si radarele folosite de aliati. in privinta acestui ultim punct, Yilmaz s-a declarat increzator. „Nu exista nicio problema in acest sens”, a spus el. Turcia nu a luat, pentru moment, o decizie finala, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, un purtator de cuvant al Ministerului turc de Externe. „Procedura (de achizitie) nu a fost finalizata inca”, a insistat Levent Gümrükçüoglu, care a insistat ca oficialii turci din in contact cu Bruxelles-ul pe acest subiect.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *