Turcia, condamnata de CEDO

de | feb. 25, 2010 | Știri, Turcia, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit marti ca Turcia a incalcat libertatea religioasa a membrilor unei secte condamnati din cauza tinutei lor vestimentare, relateaza mass-media turca, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

 

CEDO apara drepturile religioase ale cetatenilor turci

CEDO apara drepturile religioase ale cetatenilor turci

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit marti ca Turcia a incalcat libertatea religioasa a membrilor unei secte condamnati din cauza tinutei lor vestimentare, relateaza mass-media turca, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Cele 127 de persoane, membre ale unei secte favorabile instaurarii legii islamice (sharia) in Turcia, au petrecut mai mult de doi ani in arest preventiv, pentru ca apoi sa fie condamnate la amenda pentru ca au defilat pe strazile din Ankara in tinuta lor caracteristica, cu turban, salvari, tunica si baston. Persoanele respective au fost condamnate pentru “infractiune la legea privind purtarea palariei (care interzice din 1925 orice alt acoperamant cu exceptia palariei) si “infractiune la reglementarea privind purtarea anumitor vesminte, mai ales religioase, in locuri publice, in afara ceremoniilor religioase”. CEDO a concluzionat ca sunt “nejustificate” aceste condamnari, acordand fiecarui reclamant despagubiri de 10 euro, reprezentand amenda aplicata. Potrivit judecatorilor Curtii, reclamantii nu reprezentau un pericol pentru ordinea publica si nu s-au intrunit pentru a face prozeliti, prin urmare autoritatile le-au incalcat libertatea de a-si manifesta convingerile religioase. Turcia dispune de doua luni pentru a face apel la aceasta decizie.

Fara religie in buletin

Totodata, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a cerut Turciei, pe 2 februarie 2010, sa elimine rubrica “religie” din cartile de identitate nationale, pentru ca aceasta afirmatie este contrara libertatii religioase care prevad si libertatea unei persoane de a-si exprima, sau nu, convingerile sale religioase. “Simpla detinere a unei carti de identitate, care sa contina rubrica “religie”, chiar si ramasa necompletata, ar insemna divulgarea unor informatii, impotriva vointei persoanei detinatoare, legate de religie sau de convingerile sale profunde”, a hotarat CEDO.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *