Turcia are probleme cu gazul din Azerbaidjan

de | feb. 8, 2012 | Asia Centrală, Info Caspica, Știri, Turcia, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, a afirmat marţi că Turcia nu mai primeşte gaz din Azerbaidjan şi că soseşte mai puţin gaz decât era prevăzut din Iran, din cauza unor probleme tehnice.

gazeleMinistrul turc al energiei, Taner Yildiz, a afirmat marţi că Turcia nu mai primeşte gaz din Azerbaidjan şi că soseşte mai puţin gaz decât era prevăzut din Iran, din cauza unor probleme tehnice.
”Am fost informaţi că există o avarie la platforma de unde iese gazul din Azerbaidjan. Pentru moment nu mai primim gaz deloc din Azerbaidjan”, a declarat Yildiz în faţa presei regionale, preluată de KARADENIZ PRESS.
În Iran este vorba de un compresor care a explodat, a indicat ministrul, precizând că aceste pene au făcut să scadă aprovizionarea cu gaz provenit din cele două ţări la o şeptime din volumul obişnuit. Iranul şi Azerbaidjanul furnizează Turciei 40 milioane de metri cubi de gaz pe zi. ”În pofida acestor dificultăţi, nu suntem într-o situaţie care să afecteze industria şi pe cetăţenii noştri”, a adăugat Yildiz, dând asigurări că Turcia dispune de planuri de salvare în caz de persistenţă a avariilor.

Azerbaidjan, important furnizor de gaze

Turcia a semnat in decembrie un acord cu Azerbaidjanul pentru construirea gazoductului TransAnatolia, aruncand un nou semn de intrebare asupra fezabilitatii Nabucco, ce a avut inca de la inceput dificultati in a garanta un nivel de aprovizionare suficient. De asemenea, la sfârşitul anului trecut, Azerbaidjanul a anunţat că va lua o decizie privind ruta de export a gazului extras in a doua faza de exploatare a campului gazeifer Shah Deniz catre Europa abia in primul trimestru al anului 2012, a anuntat directorul companiei nationale energetice SOCAR, Rovnag Abdullaiev.
Nabucco (Azerbaidjan-Turcia-Austria), ITGI (Interconectorul Turcia-Grecia-Italia) si TAP (Gazoductul Transadriatic) se afla printre optiunile pentru infrastructura ce va permite transportul catre Europa a gazului extras in a doua faza de exploatare a campului Shah Deniz.
În toamna anului trecut, autoritatile de la Atena au propus oficial Companiei petroliere de stat a Azerbaidjanului (GNKAR) sa participe la licitatia pentru privatizarea companiei de distributie a gazului DEPA. Anuntul a venit la doar cateva saptamani dupa ce oficiali din cadrul companiei petroliere de stat SOCAR, din Azerbaidjan, au demarat negocierile pentru preluarea activelor rafinariei Neftochim, singura rafinarie petroliera din Bulgaria, controlata in acest moment de compania rusa Lukoil. Anterior, oficialii SOCAR si-au manifestat interesul si pentru pietele din Republica Moldova si Ucraina.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *