Transnistria, piatra de moara pentru Chisinau

de | feb. 22, 2010 | R. Moldova, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Negocierile in formatul 5+2 in domeniul solutionarii conflictului transnistrean sunt ineficiente, considera principalii expertii in problematica transnistreana de la Chişinau, relateaza mass-media de la Chisinau, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Soldatii rusi raman in Transnistria

Soldatii rusi raman in Transnistria

Negocierile in formatul 5+2 in domeniul solutionarii conflictului transnistrean sunt ineficiente, considera principalii expertii in problematica transnistreana de la Chişinau, relateaza mass-media de la Chisinau, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Potrivit acestora, Republica Moldova trebuie sa insiste asupra unei noi paradigme de abordare a problemei, pentru ca formatul existent nu avantajeaza pozitia Chisinaului. Aceste concluzii au fost formulate in studiul „Moldova ratacita in labirintul incurcat al conflictului transnistrean”, realizat de Dumitru Minzarari, expert la organizatia IDIS „Viitorul”. „Modelarea distributiei de interese ale actorilor implicati in conflictul transnistrean semnaleaza existenta unor interese reale contradictorii intereselor declarate ale unor mediatori. Chiar dupa incetarea focului, Republica Moldova a fost prinsa in capcana unor negocieri formale, total ineficiente, servind doar ca paravan pentru justificarea pretentiilor de pacificator exclusiv al Federatiei Ruse in spatiul CSI, şi automat ca imbold de intarire a statutului de proxi loial pentru regimul separatist”, mentioneaza autorul.
Una din recomandarile principale ale studiului mentioneaza ca Republica Moldova trebuie sa descurajeze orice actiune de sprijin direct ori indirect regimului separatist, cerand autoritatilor europene şi intregii comunitati internationale condamnarea suportului extern pentru separatism, oferit de catre Federatia Rusa. Autorul studiului mai conchide ca strategia cea mai eficienta a Republicii Moldova ar fi sa evite confruntarea directa cu Rusia, adoptand in schimb o politica de influentare activa a optiunilor acesteia. In particular, o strategie sistematica de gestionare a problemelor educationale, economice, sociale şi mediatice ar putea fi mult mai folositoare decat orice retorica belicoasa.

Format deficitar

Cunoscutul analist politic Igor Munteanu, directorul IDIS „Viitorul”, a mentionat ca la Chişinau nu a fost facuta o evaluare a actorilor implicati in negocieri „Actualul format de negocieri, daca va fi mentinut cum este el in prezent, nu poate servi in mod necesar ca raspuns la interesul national al R. Moldova. Daca nu schimbam felul cum abordam medicamentul pentru un diagnostic corect al „cazului transnistrean”, nu ar trebui sa ne aşteptam la rezultate pozitive pe viitor, ceea ce ar putea influenta şi starea generala de sanatate a reformelor interne, reactivate in ultimele luni de catre noua guvernare”, a adaugat Igor Munteanu.
Prezent la discutii, vicepremierul Republicii Moldova, responsabil de coordonarea eforturilor guvernamentale pentru reintegrarea tarii, Victor Osipov, a mentionat ca Republica Moldova are nevoie de o Strategie de reintegrare. „Din pacate, nu avem macar niciun fel de strategii sectoriale care sa vizeze reintegrarea. Situatia politica de pe ambele maluri ale Nistrului este destul de instabila şi nu ştim in ce masura vom reuşi sa mizam pe careva progrese”. Totodata, Osipov s-a referit şi la sprijinul financiar masiv al populatiei din regiunea transnistreana, din partea Rusiei. „Federatia Rusa depaşeşte de 20 de ori contributia financiara in regiune in comparatie cu alti parteneri. Sunt sume mult mai mici pentru solutionarea problemei, dar mult mai mari pentru mentinerea ei”, a specificat Victor Osipov.

Societatea civila, la datorie

La randul sau, analistul Oazu Nantoi, director de programe la Institutul pentru Politici Publice, a vorbit despre importanta rolului societatii civile, care sa readuca in vizor subiectul transnistrean, care „presupune un nod de interferenta a mai multor interese despre care tot vorbim de la o vreme incoace”. „Trebuie sa lansam actiuni care sa duca la erodarea din interior a regimului separatist, care şi-a pierdut orice justificare, inclusiv in ochii populatiei, care nu ştie incotro sa fuga”, a opinat Oazu Nantoi.
„Pentru solutionarea conflictului transnistrean exista doua premise de baza. Prima ar fi ca Federatia Rusa este interesata de rezolvarea conflictului. In acest caz, este discutabil daca Moscova va accepta sa ofere un exemplu pozitiv, aratand lumii intregi ca poate solutiona un conflict, pierzand in acelaşi timp influenta şi parghii. A doua premisa este mentinerea status quo-ului. R. Moldova trebuie sa mizeze in acest caz pe aliati naturali, Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeana”, a declarat la masa rotunda si analistul Vlad Lupan.
In viziunea expertului IDIS, Cornel Ciurea, conflictul transnistrean a devenit „o parte integranta a vietii noastre”. „Suntem condamnati sa fim mimi şi simulatori atunci cand vorbim despre reluarea negocierilor, dar nu este aşa. Este nevoie de a schimba optica”, a propus Ciurea.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *