Tiraspolul, tot mai agitat in perspectiva rezolvarii dosarul transnistrean

de | apr. 3, 2011 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

In contextul in care Moscova si-a aratat o oarecare disponibilitate in a discuta rezolvarea dosarului transnistrean, regimul separatist de la Tiraspol da semne de nemultumire. Transnistria nu va renunta niciodata la procesul de recunoastere internationala a independentei sale, se precizeaza intr-o declaratie a MAE de la Tiraspol, relateaza portalul km.ru, citat de portalul Unimedia.md. Declaratia […]

transnistria

In contextul in care Moscova si-a aratat o oarecare disponibilitate in a discuta rezolvarea dosarului transnistrean, regimul separatist de la Tiraspol da semne de nemultumire. Transnistria nu va renunta niciodata la procesul de recunoastere internationala a independentei sale, se precizeaza intr-o declaratie a MAE de la Tiraspol, relateaza portalul km.ru, citat de portalul Unimedia.md. Declaratia MAE de la Tiraspol intervine dupa ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat saptamâna trecuta, in urma intrevederii cu omologul sau moldovean, Iurie Leanca, ca Moscova se pronunta pentru un statut special al Transnistriei in cadrul Republicii Moldova, iar Chisinaul si Rusia au ajuns la un acord in acest sens.

Scenarii de rezolvare

Publicatia rusa considera, de asemenea, ca Serghei Lavrov “nu a spus nimic nou”. “Dupa cum se stie, limba este data diplomatilor pentru a ascunde gândurile, iar declaratiile ministrului rus pot fi interpretate diferit”, arata portalul km.ru. “Conceptul privind statutul special pentru Transnistria in cadrul Republicii Moldova poate avea interpretari foarte diferite: de la Republica Moldova fiind un stat unitar si Transnistria, cu un statut pe care-l are in prezent Gagauzia, pâna la o confederatie a doi subiecti egali, cu drepturile limitate pentru Transnistria. Este clar ca autoritatile de la Chisinau prefera prima optiune, iar autoritatile transnistrene nu o accepta nici macar pe cea de-a doua”, mai afirma sursa mentionata. Potrivit km.ru, in aceste conditii, Rusia, care insista ca mecanismele pentru o coexistenta sa fie negociate doar de partile aflate in conflict, poate mentine status quo-ul pentru totdeauna. Situatia actuala este, de fapt avantajoasa pentru Rusia, deoarece ofera posibilitatea existentei Transnistriei, faptul care nu permite unirea cu România, si, in consecinta asigura statutul “neutru” al Republicii Moldova”, considera sursa mentionata.

Varianta OSCE

In plus, Tiraspolul declara deschis oficialilor de la Moscova ca recunoasterea Transnistriei ar fi o contributie foarte importanta pentru crearea arhitecturii de securitate pe continentul european, mai scrie km.ru. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sugerat marti, la conferinta de presa sustinuta dupa intrevederea cu seful diplomatiei de la Chisinau, ca Rusia isi va retrage armamentul din Transnistria doar dupa solutionarea conflictului, argumentând ca nu poate folosi forta pentru a convinge autoritatile de la Tiraspol, care se opun transferului de munitii ruse. Lavrov a mai declarat ca Rusia este dispusa si interesata de transferul de armament din Transnistria, precum si de o schimbare a formatului fortelor de mentinere a pacii – pe care le-ar vedea plasate mai degraba sub mandat OSCE – dar numai dupa ce se va ajunge la o solutie in conflictul transnistrean. Potrivit sefului diplomatiei ruse, aceasta solutie este acordarea unui statut special Transnistriei, in cadrul unei Moldove unificate, careia ar urma sa-i fie respectata integritatea teritoriala, dar, a tinut sa sublinieze Lavrov, ar trebui, de asemenea, ca Moldova sa-si mentina neutralitatea inscrisa in Constitutie. Lavrov a accentuat, in aceste conditii, ca importanta este reluarea oficiala a negocierilor in format 5 plus 2, in cadrul carora a pledat din nou pentru dialog direct intre Chisinau si Tiraspol, aratând clar ca Moscova doreste ca Transnistria sa aiba statut de parte egala in discutii, dorinta ce care Chisinaul nu o agreaza si o respinge doarece considera ca Transnistria se simte bine in actuala formula organizatorica si nu doresc cu adevarat gasirea unei solutii viabile.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *