Tiraspolul conditioneaza reluarea negocierilor

de | apr. 2, 2010 | Alte regiuni, Federatia Rusa, R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Reprezentantii transnistreni vor participa la proxima întrunire informală în format 5+2 doar în cazul în care se va ajunge la rezultate în activitatea grupurilor de experţi dintre Chişinău şi Tiraspol, a declarat Igor Smirnov, liderul autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS.
Liderul separatist Igor Smirnov, conditioneaza reluarea negocierilor cu Chisinaul

Liderul separatist Igor Smirnov, conditioneaza reluarea negocierilor cu Chisinaul

Reprezentantii transnistreni vor participa la proxima întrunire informală în format 5+2 doar în cazul în care se va ajunge la rezultate în activitatea grupurilor de experţi dintre Chişinău şi Tiraspol, a declarat Igor Smirnov, liderul autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform acestuia, „dacă va fi pusă vreo problemă care necesită a fi înscrisă în acte, atunci merită de participat la aceste lucrări, iar dacă aceasta va fi o nouă amăgire a societăţii internaţionale, a poporului moldovean şi transnistrean, noi nu avem nevoie de aceasta”. Smirnov a mai adaugat ca, dacă până atunci se va ajunge la un consens în activitatea grupurilor de experţi dintre Chişinău şi Tiraspol şi „va fi pus un subiect care necesită a fi înscris şi pe acte”, atunci „considera că se merită întrunirea”.
Spre deosebire de preşedintele OSCE, secretarul de stat, ministrul afacerilor externe al Kazahstanului, Kanat Saudabayev, care consideră că „dialogul între reprezentanţii politici ai Transnistriei şi Moldovei, precum şi activitatea grupurilor de lucru este un moment pozitiv”, Smirnov a spus că acestea reprezintă „schimb de opinii care nu a dus la nimic, nu sunt nici un fel de rezultate”. „Toate întîlnirile experţilor au pînă acum un caracter de familiarizare. Ei însă se studiază unul pe altul”, a spus el. Conform lui Smirnov, „în întreaga perioadă a procesului de negocieri au fost semnate peste 80 de documente, majoritatea lor nefiind respectate” de Republica Moldova.

Sprijin kazah

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) susţine întru totul poziţia oficială a Republicii Moldova privind reluarea, fără precondiţii, a negocierilor plenare şi constructive în formatul „5+2″  în vederea reglementării pe cale paşnică a conflictului transnistrean, a declarat Kanat Saudabaev, preşedinte în exerciţiu al OSCE, Secretar de Stat, ministrul afacerilor externe al Republicii Kazahstan, dupa intrevederea cu speakerul Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova. Anuntul vine la scurt timp dupa invitatia presedentiei kazahe a OSCE adresata Chisinaului si Tiraspolului pentru a particioa la o runda de consultări informale în formatul „5+2″, preconizate pentru sfarşitul lunii mai 2010 la Astana, capitala Republicii Kazahstan. „Formatul 5+2 se va întruni în Astana în luna mai, la invitaţia mea, şi sunt convins că vom putea în continuare construi dinamica pozitivă dezvoltată de eforturile celor implicaţi în acest proces”, a menţionat Saudabayev. Inaltul diplomat kazah a mai calificat drept „pozitiva” activitatea grupurilor de experti moldo-transnistrene, considerand ca aceasta trebuie continuata.

Oferta Chisinaului

Conform declaratiei presedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, o soluţie definitivă şi viabilă a conflictului poate fi identificata doar în cadrul formatului de negocieri  „5+2″, printr-o abordare complexă a tuturor aspectelor problemei, politice, economice, sociale, umanitare, de securitate. Soluţionarea politică a conflictului include adoptarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, asigurarea reprezentării adecvate a populaţiei din regiune în organele publice centrale, recunoaşterea drepturilor de proprietate, a mai adaugat sursa citata.
Reamintim ca preşedintele în exerciţiu al OSCE a avut in cursul acestei saptamani întrevederi cu oficiali de la Chişinău şi Tiraspol, urmand ca la sfarşitul lunii mai 2010 sa aiba loc o runda informala de negocieri in capitala kazaha, Astana.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *