Timoșenko va fi eliberată doar în cazul schimbării puterii de la Kiev

de | aug. 27, 2012 | Federatia Rusa, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Liderii opoziției unite din Ucraina declară că fostul premier-ucrainean Iulia Timoșenko, condamnată la 7 ani de închisoare cu executoare, va fi eliberată doar în cazul în care se va schimba puterea politică din țară. „Suntem siguri că Europa examinează obiectiv cererea noastră în cazul condamnării politice a Iuliei Timoșenko.

Ucraina, cuprinsa de razboi electoral

Liderii opoziției unite din Ucraina declară că fostul premier-ucrainean Iulia Timoșenko, condamnată la 7 ani de închisoare cu executoare, va fi eliberată doar în cazul în care se va schimba puterea politică din țară. „Suntem siguri că Europa examinează obiectiv cererea noastră în cazul condamnării politice a Iuliei Timoșenko. În același timp, deținuții politici nu vor fi eliberați de această bandă chiar și dacă va exista o deciziei a CEDO”, a declarat șeful staff-ului electoral al blocului „Batkivșcina”, Alexandr Turcinov. „Eliberarea deținuților, a Iuliei Timoșenko și a Ucrainei va putea fi posibilă doar dacă vom învinge la alegeri”, a mai subliniat Turcinov. Potrivit lui, judecătorii Curții Supreme ascultă de niște indicații și tergiversează examinarea recursului în cazul fostului premier.
Amintim că deși a fost plasată în capul listei electorale a a blocului opoziției unite „Batkivșcina”, Iulia Timoșenko nu a fost înscrisă în cursă pentru a candida la funcția de deputat. Comisia electorală centrală de la Kiev, dar și instanțele de judecată mai apoi au decis că ea nu poate pretinde la această întrucât legislația Ucrainei nu admite persoane cu cazier judiciar în Rada Supremă.

Legitimitate contestata

Președintele Comisiei electorale centrale din Ucraina, Vladimir Șapoval, presupune că țara se va confrunta cu problema recunoașterii legitimității alegerilor parlamentare. „Astăzi deja sunt convins că problema legitimității va exista. Cu toate acestea trebuie să facem deosebire între legitimitatea internă și cea externă. În primul rând, în țară există două tabere politice opuse. Și oponenții se uită unii la alții nu ca adversari, dar ca dușmani. De aici rezultă că cei care vor pierde nu vor recunoaște rezultatul alegerilor și vor insista asupra afptului că scrutinul a fost falsificat”, a spus Șapovalov la întrevederea cu ambasadorul Germaniei la Kiev, Christof Weil.
Președintele Comisiei electorale centrale a explicat că această situația este din cauza lipsei unei practici democratice în țările post-sovietice. „Cât despre recunoșaterea alegerilor în afară, putem spune că o parte din experții internaționali, deși la nivel de subconștient, consideră că alegerile vor fi organizate „nu chiar corect”, a menționat Șapoval.
Referindu-se la situația internă, șeful autorității electorale de la Kiev a spus că „indiferent de eforturile Comisiei de a organiza alegerile în conformitate cu legea, nota ar putea fi negativă”. „În mare parte, Comisia electorală are nevoie nu de o notă pozitivă, dar de una obiectivă. Mai întâi de toate noi depunem eforturi să organizăm scrutinul astfel încât în urma rezultatelor Ucraina să arate cu demnitate”, a mai menționat Șapoval la întrevederea cu ambasadorul german.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *