SUA si UE iau pozitie fata de santajul rusesc asupra Republicii Moldova

de | sept. 12, 2013 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 1 comentariu

Reprezentanta diplomatica a Statelor Unite la Chisinau a criticat joi decizia Rusiei de a interzice importurile de vinuri din Republica Moldova, apreciind ca este vorba de o „presiune politica”. „Niciun stat nu are dreptul sa determine orientarea politica si economica a altui stat si nici sa decida la care aliante si acorduri comerciale acesta se […]
Seful delegatiei UE in Republica Moldova, Pirkka Tapiola

Seful delegatiei UE in Republica Moldova, Pirkka Tapiola

Reprezentanta diplomatica a Statelor Unite la Chisinau a criticat joi decizia Rusiei de a interzice importurile de vinuri din Republica Moldova, apreciind ca este vorba de o „presiune politica”. „Niciun stat nu are dreptul sa determine orientarea politica si economica a altui stat si nici sa decida la care aliante si acorduri comerciale acesta se poate alatura”, informeaza ambasada americana intr-un comunicat publicat pe site-ul oficial. Ambasada americana la Chisinau mentioneaza ca Rusia a impus embargou asupra vinurilor moldovenesti in contextul in care Republica Moldova se „indreapta catre un acord de asociere cu Uniunea Europeana”. „Toate statele au dreptul sa aleaga propria cale de integrare economica si de dezvoltare, in functie de interesul national”, adauga reprezentanta diplomatica americana la Chisinau. Ambasada a subliniat ca „Statele Unite sustin acordurile comerciale internationale care promoveaza oportunitati comerciale libere si independente pentru statele partenere”. In paralel, Comisia Europeana si Parlamentul European avertizeaza Rusia ca este „inacceptabil” sa recurga la amenintari impotriva statelor foste sovietice care incearca sa aprofundeze relatiile cu Uniunea Europeana, dupa suspendarea importurilor de vinuri din Republica Moldova. Avertismentul comisarului european pentru Extindere, Stefan Fule, intervine dupa ce Republica Moldova a catalogat „nedreapta” decizia Rusiei de interzicere a importurilor de vinuri, iar Ucraina si Armenia au denuntat presiuni similare. Ca alternativa la integrarea europeana, Rusia le ofera fostelor state sovietice perspectiva aderarii la uniunea vamala din care deja fac parte Belarus si Kazahstan. Pe termen lung, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a exprimat speranta crearii unei Uniuni Eurasiatice, o comunitate economica si comerciala similara cu Uniunea Europeana, dar fara angajamente in favoarea respectarii valorilor democratice si regulilor concurentiale. Dar „dezvoltarea proiectului Uniunii Economice Eurasiatice trebuie sa respecte deciziile suverane ale partenerilor nostri”, a avertizat Fule, potrivit BBC. „Orice amenintari din partea Rusiei legate de posibilitatea semnarii acordurilor cu Uniunea Europeana sunt inacceptabile”, a declarat comisarul UE.

Normele rusesti, mai „tari” decat cele europeana

Ulterior, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care „invita” Rusia sa inceteze presiunile „inacceptabile” asupra fostelor state sovietice. De asemenea, seful delegatiei UE in Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a pus joi la indoiala motivele embargoului impus de Federatia Rusa la importul vinurilor moldovenesti. „Standardele fitosanitare ale Uniunii Europene sunt foarte stricte si nu am gasit nicio problema cu vinurile din Moldova, ceea ce ridica niste semne de intrebare foarte serioase in ceea ce priveste motivele embargoului impus de Federatia Rusa”, a mentionat Pirkka Tapiola.

Share our work

1 Comentariu

  1. nicola

    Ce-au fàcut CONCRET S.U.A. si U.E. , împotriva Rusiei , din momentul în care Rusia a OCUPAT si DEZMEMBRAT de facto Rep.Moldova si pânà acum ?
    În afarà de … rap-rap-rap si zâng-zâng-zâng … adicà doar vorbe pompoase , n-am prea constatat … nimic !!
    Cu respect !

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *