SUA revine in forta in Balcani

de | oct. 10, 2010 | Balcani, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Dupa ce venirea lui Obama la putere in SUA anunta un interes mai scazut al acestei puteri mondiale pentru zona Balcanilor, Washigtonul pare sa isi fi reorientat agenda intereselor si se va implica mai mult in aceasta regiune macinata de conflicte interetnice. Sefa diplomatiei americane Hillary Clinton incepe, luni, un turneu de trei zile in Balcani, in cursul caruia va exercita presiuni asupra Bosniei sa adopte reforme constitutionale si asupra Serbiei si Kosovo sa se intoarca la masa negocierilor, relateaza presa de peste Ocean, preluata de KARADENIZ-PRESS.

H clinton

Dupa ce venirea lui Obama la putere in SUA anunta un interes mai scazut al acestei puteri mondiale pentru zona Balcanilor, Washigtonul pare sa isi fi reorientat agenda intereselor si se va implica mai mult in aceasta regiune macinata de conflicte interetnice. Sefa diplomatiei americane Hillary Clinton incepe, luni, un turneu de trei zile in Balcani, in cursul caruia va exercita presiuni asupra Bosniei sa adopte reforme constitutionale si asupra Serbiei si Kosovo sa se intoarca la masa negocierilor, relateaza presa de peste Ocean, preluata de KARADENIZ-PRESS. La Sarajevo, Belgrad si Pristina, secretarul american de Stat va “sublinia sprijinul acordat de Statele Unite” pentru evolutia tarilor “care vor un loc legitim de membru al comunitatii europene si euro-atlantice”, a declarat Philip Gordon, care se ocupa de Europa la Departamentul de Stat. Momentul ales pentru vizita din Bosnia, dupa alegerile de saptamana trecuta, este considerat favorabil pentru a depasi impasul in care se afla musulmanii, sabii si croatii. In randul majoritatii musulmane, politicianul dogmatic Haris Siladjzici a fost inlocuit prin scrutin de moderatul Bakir Izetbegovici. Pe de alta parte, liderul sarb Milorad Dodik a fost reales in functie si promoveaza in continuare independenta Republicii Srpska.

Reforma bosniaca

In ultimii ani, Statele Unite si Uniunea Europeana au lansat fara succes mai multe tentative de a ajuta Bosnia sa ramana un stat functional, printr-o reforma constitutionala. Prin aceasta reforma, statul central, format din guvern, politie si sistem judiciar, ar urma sa fie consolidat. Dar masura este respinsa de etnicii sarbi. In aceste conditii, la Belgrad, Clinton urmeaza sa participe la o discutie cu usile inchise, in cursul careia va cere Serbiei sa exercite presiuni asupra Republicii Srpska,pentru ca aceasta sa isi schimbe pozitia si sa aprobe schimbarile constitutionale. Dar succesul sau nu este asigurat, in conditiile in care si vicepresedintele Joe Biden a esuat in acest dosar in timpul vizitei sale la Sarajevo si Belgrad, in mai 2009. Potrivit analistului Sanel Huskic, vizita lui Clinton in Bosnia anticipeaza o “intensa activitate americana timp de un an sau doi” in acest stat aflat in cautarea unitatii.

Ramura de maslin pentru Belgrad si Pristina

Pe langa acest subiect, principalul punct de pe agenda sefei diplomatiei americane in timpul vizitelor la Belgrad si in Kosovo va fi reluarea negocierilor dintre cele doua parti. Statele Unite si UE spera ca discutiile vor fi lansate anul acesta, cu chestiunile de ordin practic, precum securizarea granitelor, furnizarea de energie, recunoasterea diplomelor sau combaterea infractionalitatii transfrontaliere. Insa Serbia va insista asupra statului legal al fostei sale provincii, care si-a declarat unilateral independenta in februarie 2008, o decizie pe care Belgradul nu o recunoaste. Pentru UE si SUA, dosarul independente Kosovo este inchis. La randul sau, Kosovo vrea sa amane discutiile cu Serbia, in conditiile in care se apropie alegeri parlamentare si prezidentiale. Statele Unite fac parte dintre cele 70 de state – dintre care 25 de membri ai UE – care au recunoscut Kosovo. Diplomatia americana spera ca si alte tari vor face acest pas in urma avizului Curtii Internationale de Justitie (CIJ). Sesizata de Serbia, care considera Kosovo ca fiind provincia sa meridionala, CIJ a apreciat, in iulie, ca declaratia de independenta a kosovarilor nu incalca dreptul international.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *