SUA marcheaza aniversarea a 65 de ani de la lansarea bombei la Hiroshima

de | aug. 7, 2010 | Alte regiuni, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

SUA, acum cel mai mare aliat al Japoniei, a trimis pentru prima data un reprezentant la ceremoniile care marcheaza tragedia de la Hiroshima, in persoana ambasadorului american in statul nipon, John Roos. Japonia a comemorat 65 de ani de la lansarea bombei atomice asupra orasului Hiroshima, la ceremonii, participand pentru prima data si un reprezentant al Statelor Unite ale Americii, relateaza presa internationala preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Mii de japonezi au comemorat victimele de la Hiroshima

Mii de japonezi au comemorat victimele de la Hiroshima

SUA, considerat cel mai important aliat al Japoniei, a trimis pentru prima data un reprezentant la ceremoniile care marcheaza tragedia de la Hiroshima, in persoana ambasadorului american in statul nipon, John Roos. Japonia a comemorat 65 de ani de la lansarea bombei atomice asupra orasului Hiroshima, la ceremonii, participand pentru prima data si un reprezentant al Statelor Unite ale Americii, relateaza presa internationala preluata de agentia  de presa KARADENIZ PRESS. Un minut de reculegere a fost tinut la 08:15, ora exacta la care a cazut bomba. Ambasadorul american John Roos a declarat in cadrul ceremoniei ca cele doua natiuni trebuie sa-si continue colaborarea „de dragul generatiilor viitoare, noi trebuie sa conlucram in continuare pentru a realiza o lume fara arme nucleare”.
Tomiko Matsumoto, un supravietuitor al tragediei de la Hiroshima, in varsta de 78 de ani a spus ca ” vrem dezarmare nucleara, si daca SUA va lua atitudine in acest sens, celelalte tari poate ii vor urma pasii”.

ONU anti-nuclear

Secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, s-a intalnit joi cu supravietuitorii atacurilor nucleare din Japonia, in cadrul primei sale vizite la Nagasaki, situat in sudul insulei Kyushu. Reprezentantul organismului international a vizitat muzeul orasului care aminteste atacul nuclear nord-american de la 9 august 1945 si s-a intalnit cu Sumiteru Taniguchi, presedintele Consiliului Victimelor Bombei Atomice de la Nagasaki. In mai, Taniguchi a fost purtator de cuvant la conferinta pentru Tratatul de Neproliferare Nucleara, care a avut loc la sediul ONU.
Ban s-a intalnit si cu alti supravietuitori si a ascultat relatarile despre experientele acestora. „In ceea ce priveste angajamentul meu (referitor la o lume libera de arme nucleare), va puteti baza pe mine”, le-a spus Ban supravietuitorilor. „Unicul mod de a garanta ca armele (nucleare) nu vor mai fi niciodata utilizate este eliminarea lor totala”, a spus el intr-un discurs sustinut in zona zero unde a cazut bomba, in fata a sute de cetateni din Nagasaki ce s-au reunit pentru aceasta ocazie, a informat agentia de presa Kyodo. „Am venit pentru a le omagia memoria”, a spus Ban facand referire la victime. „si pentru a-mi demonstra solidaritatea cu cetatenii din Nagasaki”. Ban s-a aflat in vizita in Nagasaki, cu o zi inainte de a merge la Hiroshima. La Nagasaki, va avea loc ceremonia de comemorare a atacului nuclear lansat de SUA pe 9 august 1945 asupra orasului.El va fi primul secretar general al ONU care va participa la ceremonia de la Memorialul Pacii din Hiroshima.

Mostenire atomica

In data de 6 august 1945, armata americana lansa o bomba A, prima din istorie, deasupra orasului industrial Hiroshima. Flacara si suflul exploziei au distrus orice urma de viata pe o raza de peste un kilometru. Aproximativ 140.000 de persoane au murit, imediat sau in anii urmatoari, in urma expunerii la radiatii. La 9 august 1945, Statele Unite au lansat o a doua bomba atomica la Nagasaki, provocand moartea a peste 70.000 de persoane. Statele Unite nu au prezentat niciodata scuze pentru aceste atacuri. Potrivit unui studiu publicat in anul 2009 de Universitatea Quinnipiac din statul Connecticut, aproape doua treimi dintre americani continua sa creada ca SUA a avut dreptate sa recurga la arma atomica. Majoritatea americanilor le considera in continuare justificate, vazandu-le ca pe un rau necesar pentru a scurta razboiul si pentru a evita o debarcare sangeroasa in arhipelag, operatiune ce se putea solda, conform analizelor americane, cu peste un milion de morti pentru SUA si aliatii sai.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *