SUA incepe investitiile pe langa scutului antiracheta din Romania

de | nov. 4, 2011 | Alte regiuni, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Amplasarea scutului antiracheta in Romania nu va aduce tarii noastre numai beneficii militare si de securitate. Pe langa cele doua, o serie de investitii aferente urmeaza a fi facute in tara noastra de actre diverse firme americane. In acest sens, ministrul de Externe Teodor Baconschi a avut, joi seara, o intrevedere cu generalul locotenent Patrick […]

stire we 32Amplasarea scutului antiracheta in Romania nu va aduce tarii noastre numai beneficii militare si de securitate. Pe langa cele doua, o serie de investitii aferente urmeaza a fi facute in tara noastra de actre diverse firme americane. In acest sens, ministrul de Externe Teodor Baconschi a avut, joi seara, o intrevedere cu generalul locotenent Patrick O’Reilly, directorul Agentiei pentru Aparare Antiracheta a SUA. Acesta din urma efectueaza o vizita in Romania pentru a sprijini procesul de ratificare a acordului bilateral privind scutul antiracheta. intrevederea a avut ca teme principale procesul de ratificare a Acordului privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Romania si etapele ulterioare ale implementarii acestuia, precum si posibilitatile de cooperare pentru dezvoltarea capacitatii de aparare antiracheta a NATO, potrivit deciziilor adoptate in acest sens in cadrul Summit-ului Aliantei de la Lisabona, potrivit unui comunicat al MAE. Cei doi interlocutori si-au exprimat convingerea ca operationalizarea sistemului de aparare antiracheta pe care SUA il dezvolta, in etape, in Europa va contribui in mod esential la consolidarea securitatii Romaniei, a SUA si a aliatilor din NATO. in cadrul discutiilor dintre cei doi oficiali, a fost explorata ideea organizarii in comun, in Romania, a unei conferinte destinate firmelor romanesti interesate sa contribuie la proiectul apararii antiracheta, fapt ce reconfirma impactul economic al acestuia si reprezinta un semnal pentru industria americana, arata MAE.Totodata, ministrul roman al afacerilor externe a subliniat ca unul din obiectivele importante ale Romaniei pentru summit-ul NATO de la Chicago este declararea capacitatii operationale interimare a sistemul de aparare antiracheta al Aliantei.

Scutul, proiect national

Ministrul Teodor Baconschi a subliniat ca participarea Romaniei la sistemul de aparare antiracheta se bucura de perceptii pozitive la nivelul populatiei si a subliniat ca „indiferent de platforma politica, apararea antiracheta trebuie constientizata ca fiind un proiect de importanta majora pentru securitatea nationala a Romaniei”. La randul sau, oficialul american a aratat ca deschiderea manifestata de autoritatile si populatia locala reprezinta un factor extrem de important pentru dezvoltarea proiectului. Pe parcursul discutiilor a fost subliniat nivelul inalt de dezvoltare a cooperarii bilaterale, formalizat si prin adoptarea de catre cei doi sefi de stat a Declaratiei privind parteneriatul strategic pentru secolul XXI, precum si oportunitatea pe care  documentul mentionat o reprezinta pentru amplificarea cooperarii si pe alte dimensiuni si domenii de interes bilateral.Vizita oficialului american in Romania se inscrie in eforturile de sprijin a procesului de ratificare a Acordului bilateral semnat intre Romania si SUA si in reafirmarea interesului american pentru implementarea proiectului de abordare adaptiva in etape a apararii antiracheta in Europa (EPAA). Cu prilejul vizitei, generalul O’Reilly a efectuat o vizita in judetul Olt unde a avut intalniri cu autoritatile locale pentru a discuta aspecte legate de amplasarea sistemului american la Deveselu.Acordul intre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania a fost semnat la 13 septembrie 2011, la Washington, de catre ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, si secretarul de stat american Hillary Clinton, cu ocazia vizitei in SUA a presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *