SUA incearca sa linisteasca Rusia in cazul scutului antiracheta din Romania

de | mai 4, 2011 | Federatia Rusa, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Sistemul de aparare antiracheta este unul defensiv si nu urmareste sa destabilizeze sistemul strategic al Rusiei, a declarat miercuri subsecretarul de stat al SUA pentru controlul armamentelor si securitate internationala, Ellen Tauscher.

Sub umbrela americana (foto: mae.ro)

Sub umbrela americana (foto: mae.ro)

Sistemul de aparare antiracheta este unul defensiv si nu urmareste sa destabilizeze sistemul strategic al Rusiei, a declarat miercuri subsecretarul de stat al SUA pentru controlul armamentelor si securitate internationala, Ellen Tauscher. „Sistemul nostru este unul de aparare. Am spus asta foarte clar. Sistemul nostru nu va destabiliza sistemul strategic al Rusiei. Avem relatii bune cu Rusia. Tocmai am ratificat noul Tratatul Start, lucram impreuna pe diferite alte chestiuni. Este un sistem care va apara NATO, iar daca Rusia alege sa lucreze cu noi in mod cooperant sistemul va proteja si Rusia. Lucram impreuna pentru ca sistemele noastre sa capete o mai buna performanta”, a precizat oficialul american, miercuri, la Palatul Parlamentului. Potrivit acestuia, SUA se afla intr-un dialog continuu cu Rusia si cu reprezentantii sai la NATO. Ellen Tauscher si delegatia pe care o conduce s-au intalnit la Parlament cu membrii comisiilor pentru politica externa, pentru aparare si ai Grupului de prietenie „Pro-America” din Senat si Camera Deputatilor. Subsecretarul de stat al SUA s-a declarat multumita de suportul parlamentarilor romani pentru relatia cu Statele Unite. „Sunt foarte incantata de aceasta intalnire. Timp de 13 ani am fost in Camera Reprezentantilor din SUA si pot sa va spun ca sunt atat de impresionata de atmosfera non-partizana din sala si intrebarile bune, cat si de suportul puternic pentru relatia cu SUA. Este o atitudine strategica pe care SUA o apreciaza. Relatia noastra cu Romania, ca aliat, este foarte puternica, inclusiv amplasarea scutului la Deveselu este o parte importanta in perspectiva anului 2015. Suntem foarte incantati cum au decurs lucrurile si foarte entuziasti de relatia cu Romania”, a spus Ellen Tauscher. Aceasta a subliniat ca negocierile dintre partea americana si cea romana privind scutul antiracheta sunt foarte aproape de finalizare.

Intrevedere Teodor Baconschi – Ellen Tauscher

Ellen Tauscher si Teodor Baconschi

Ellen Tauscher si Teodor Baconschi

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a avut miercuri o intrevedere cu Ellen Tauscher. Discutiile s-au circumscris, cu precadere, temei relatiilor bilaterale romano-americane, modalitatilor de dezvoltare a parteneriatului strategic Romania-SUA, precum si problematicii instalarii in Romania a componentelor sistemului de aparare antiracheta. Dialogul ministrului Baconschi cu oficialul american a oferit prilejul unei analize aprofundate a stadiului si perspectivelor adancirii si consolidarii parteneriatului strategic bilateral. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a pledat si pentru o cooperare mai stransa romano-americana pe plan international pe teme de interes comun. Demnitarul roman a subliniat ca finalizarea Acordului privind instalarea in Romania a componentelor sistemului american de aparare antiracheta va conferi un nou impuls relatiilor bilaterale in special in ceea ce priveste substantierea dialogului politic la nivel inalt. Totodata, seful diplomatiei romane a salutat succesul important de etapa realizat de SUA in lupta impotriva terorismului si a asigurat partea americana de respectarea angajamentelor asumate de Romania de a participa la actiunile din teatrele de operatiuni.

Vizita la Deveselu

Delegatie la Deveselu (mae.ro)

Delegatie la Deveselu (mae.ro)

Secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu, impreuna cu subsecretarul de stat al SUA Ellen Tauscher si seful Statului Major General al Armatei Romaniei, general-maior Stefan Danila, s-au aflat marti, in judetul Olt, pentru a discuta cu autoritatile locale despre decizia de amplasare la UM 01871 Deveselu a unor elemente ale sistemului american de aparare antiracheta. In cadrul intalnirii de lucru de la Prefectura judetului Olt, secretarul de stat al MAE a subliniat faptul ca obiectivul principal al sistemului american antiracheta este sa sporeasca securitatea colectiva a NATO, a SUA si sa apere teritoriul Romaniei de amenintarile cu rachete cu raza scurta si medie de actiune din partea oricarui stat care poseda sau poate fabrica astfel de tehnologii. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a multumit autoritatilor si comunitatii locale pentru deschiderea manifestata, aratand faptul ca sprijinul acordat reprezinta „o contributie foarte importanta la intarirea rolului si profilului international al Romaniei ca furnizor de securitate si la intarirea securitatii internationale”. Totodata, oficialul roman a subliniat faptul ca toate componentele sistemului respecta standardele romanesti si internationale recunoscute in ceea ce priveste protectia mediului si a populatiei. „Facilitatea de interceptari functioneaza fara impact asupra mediului inconjurator, asupra populatiei si a culturilor agricole”, a evidentiat secretarul de stat roman. La randul sau, partea americana a exprimat aprecierea pentru excelenta cooperare cu Guvernul Romaniei, explicand ca amplasamentul unor elemente ale sistemului de aparare antiracheta de la Deveselu ofera o noua misiune si noi oportunitati bazei aeriene si oraselor invecinate. „Anuntul pe care l-am facut astazi marcheaza un moment extrem de important atat pentru Romania si SUA, cat si pentru NATO. Romania capata un rol de prima importanta in noua capacitate de aparare antiracheta a NATO. Aceasta cooperare este o ilustrare a modului in care colaboreaza guvernele noastre pentru a transforma in realitate decizia istorica a NATO referitoare la apararea antiracheta de la Summitul de la Lisabona”, a mai subliniat subsecretarul de stat Ellen Tauscher. Referindu-se la semnificatia acestui moment in plan bilateral, secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat ca „participarea Romaniei la sistemul american de aparare antiracheta in Europa, inclusiv prin locatia aleasa in localitatea Deveselu, va contribui semnificativ la consolidarea relatiilor bilaterale si va duce la substantierea parteneriatului strategic intre cele doua state”. Subsecretarul de stat Ellen Tauscher a evidentiat faptul ca Statele Unite ale Americii si Romania au o relatie puternica, bazata pe cooperare. „Romania este un prieten apropiat si un valoros aliat NATO. Tarile noastre colaboreaza in unele dintre cele mai urgente provocari actuale in materie de securitate, precum Afganistan si Libia”, a declarat oficialul american.

A saptea runda de negocieri

A saptea runda a negocierilor bilaterale cu SUA pe tema participarii Romaniei la sistemul de aparare antiracheta a avut loc miercuri, la Bucuresti. In cadrul acestei runde, delegatia romana a fost condusa de Bogdan Aurescu si a avut o componenta inter-institutionala. Delegatia SUA a fost condusa de Ellen Tauscher. Programul acestei runde de negocieri a permis abordarea acelor subiecte de ordin tehnic si juridic aflate in continuare in discutie, in contextul in care textul Acordului aflat in negociere este, in mare parte, convenit. Pe baza progreselor semnificative inregistrate pe parcursul rundelor precedente, runda a saptea de negocieri a permis avansarea discutiilor in sensul finalizarii, in perioada urmatoare, a procesului de negociere privind Acordul referitor la amplasarea, pe teritoriul Romaniei, a unor elemente ale sistemului american antiracheta.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *