SUA: coruptia, abuzurile si discriminarea, principalele probleme ale Chisinaului

de | apr. 10, 2011 | Alte regiuni, R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Departamentul de Stat al SUA a dat recent publicitatii Raportul privind Drepturile Omului pe 2010 in care se precizeaza ca abuzurile, coruptia in cadrul politiei si justitiei si discriminarea anumitor categorii sociale sunt in continuare probleme care afecteaza Republica Moldova. “Coruptia in cadrul politiei si justitiei ramâne endemica”, precizeaza documentul, adaugând ca au existat informatii […]

militia Voronin MoldovaDepartamentul de Stat al SUA a dat recent publicitatii Raportul privind Drepturile Omului pe 2010 in care se precizeaza ca abuzurile, coruptia in cadrul politiei si justitiei si discriminarea anumitor categorii sociale sunt in continuare probleme care afecteaza Republica Moldova. “Coruptia in cadrul politiei si justitiei ramâne endemica”, precizeaza documentul, adaugând ca au existat informatii privind batai aplicate de politie, detentie arbitrara si perchezitii ilegale. Guvernul a influentat presa, a intimidat jurnalisti, a restrictionat libertatea de intrunire si a refuzat inregistrarea oficiala a anumitor grupuri religioase. Au existat de asemenea informatii referitoare la discriminari impotriva femeilor, a romilor, trafic de persoane, hartuire si abuzuri ale reprezentantilor minoritatilor sexuale sau limitari ale drepturilor angajatilor. Contrar anului anterior, nu au mai fost raportate omoruri comise de fortele de securitate.

Justitie ineficienta

Legislatia prevede pedepse penale pentru oficialii corupti, insa autoritatile nu au implementat aceste legi eficient, iar organizatiile neguvernamentale si internationale au afirmat ca fenomenul coruptiei este extins la nivelul intregii societati. Potrivit procurorilor, Ministerul de Interne a ignorat sau a examinat superficial sesizarile referitoare la coruptia din politie. Procurorul responsabil de activitatile anticoruptie ale Ministerului de Interne a mentionat ca fenomenul coruptiei este endemic si este prezent la toate nivelurile, de la functionari pâna la ministri. Legislatia prevede de asemenea o justitie independenta, dar au existat cazuri in care oficiali guvernamentali nu au respectat aceasta prevedere. Presiunile oficiale asupra judecatorilor continua sa puna probleme, existând informatii credibile conform carora procurorii si judecatorii locali au cerut mita in schimbul reducerii unor acuzatii sau pedepse. Judecatorii sunt uneori supusi presiunilor politice, potrivit analistilor, iar factorii politici joaca un rol inclusiv in numirea judecatorilor.

Ilegalitati perene

Raportul Departamentului de Stat mai noteaza ca exista o perceptie generala in Republica Moldova ca autoritatile, inclusiv Ministerul de Interne, procurorii, Parchetul General si Serviciul de Informatii si Securitate, continua sa efectueze perchezitii si interceptari ilegale. in plus, tribunalele continua sa accepte dovezi obtinute ilegal. Desi libertatea de exprimare si a presei nu sunt intotdeauna respectate, persoanele pot critica public sau in privat autoritatile fara a suferi repercusiuni. Conform organizatiei Reporters sans frontieres, libertatea presei s-a imbunatatit semnificativ din 2009.

Progrese timide

Contrar anilor precedenti, persoanele si organizatiile care critica autoritatea nu mai risca sa fie monitorizate sau supuse unor inspectii fiscale abuzive. Legea prevede ca cetatenii au dreptul sa isi schimbe guvernantii in mod pasnic, iar cetatenii si-au exercitat acest drept in cea mai mare parte a tarii, prin alegeri periodice. Contrar anului precedent, nu au existat sesizari ca autoritatile ar fi hartuit sau intimidat opozitia, ar fi folosit resurse administrative pentru candidati sustinuti de guvern sau ar fi restrictionat accesul opozitiei la presa publica. In Transnistria, insa, autoritatile separatiste au restrictionat dreptul locuitorilor de a vota si au ingradit dreptul cetatenilor moldoveni de a-si exprima votul in alegerile din Republica Moldova. De asemenea, in Transnistria, autoritatile au restrictionat dreptul de asociere, pe care il acorda numai celor pe care ii recunosc drept cetateni transnistreni.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *