SUA ajuta Georgia sa-si faca un sistem antiracheta eficient

de | sept. 14, 2012 | Caucaz, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Un prim prim grup de experţi americani în problemele apărării antirachetă a sosit miercuri la Tbilisi. Vizita se desfăşoară în formatul prevăzut de Carta pentru parteneriat strategic, semnată în ianuarie 2009

Un prim prim grup de experţi americani în problemele apărării antirachetă a sosit miercuri la Tbilisi. Vizita se desfăşoară în formatul prevăzut de Carta pentru parteneriat strategic, semnată în ianuarie 2009 între Tbilisi şi Washington. De fapt, este vorba despre un ajutor acordat de către SUA în crearea forţelor antirachetă ale Georgiei.
Ministrul georgian al apărării, Dmitri Şaşkin, a anunţat că actuala vizită a experţilor americani are un caracter de „familiarizare”: specialiştii vor studia starea în care se află sistemul georgian antirachetă. În a doua etapă, „plecând de la potenţialele pericole”, va fi elaborată doctrina corespunzătoare, iar în a treia etapă va avea loc „implementarea doctrinei, ce va fi detaliată pe acţiuni menite să amelioreze şi să dezvolte în continuare sistemul antirachetă al Georgiei”, scrie presa rusă.
Potrivit lui Şaşkin, Tbilisi se aşteaptă, de asemenea, să primească ajutorul Washingtonului pentru modernizarea parcului de elicoptere militare şi pregătirea de specialişti în acest domeniu, precum şi în domeniul ingineriei militare. Pentru realizarea acestor proiecte, în Georgia vor sosi în viitorul apropiat grupuri de experţi de profil.

Scut împotriva Iranului?

Imediat după sosire, specialiştii americani au început să analizeze posibilităţile şi nevoile Georgiei în asigurarea apărării antirachetă pe întregul său teritoriu, inclusiv dinspre mare. Experţii georgieni subliniază că vizita americanilor este extrem de importantă pentru ţară, deoarece sistemul de apărare antirachetă este „o problemă de o importanţă vitală”. În opinia specialiştilor, securitatea Georgiei trebuie să fie asigurată din trei direcţii: din aer – prin dezvoltarea sistemului antirachetă, dinspre mare – prin realizarea unui control al pazei de coastă şi de pe uscat – prin consolidarea liniilor de demarcaţie.
Decizia SUA de a începe să acorde ajutor forţelor militare georgiene şi de a începe tocmai cu crearea sistemului antirachetă este pusă de unii analişti în legătură inclusiv cu problema iraniană. Tensiunile din jurul Teheranului, chiar dacă s-au redus întrucâtva în ultima vreme, datorită unor declaraţii făcute de o serie de oficiali americani conform cărora Washingtonul nu este adeptul folosirii forţei, continuă totuşi să se menţină, iar dinamica procesului este greu de prognozat. În cazul în care Occidentul va declanşa totuşi acţiuni active la adresa Iranului, nu se poate exclude ca SUA să aibă nevoie de unele servicii din partea Georgiei. În această situaţie, nu trebuie subapreciată ameninţarea deschisă a Teheranului de a ataca pe măsura posibilităţilor orice membru al coaliţiei anti-iraniene.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *