SUA: Agenda incarcata pentru Leanca – Intalnire cu Hillary Clinton

de | mart. 22, 2012 | Alte regiuni, R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Iurie Leancă, a avut o întrevedere cu Secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton. Această întâlnire a constituit unul dintre elementele-cheie ale vizitei oficiale a demnitarului în SUA, care s-a desfăşurat în perioada 19-20 martie.

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Iurie Leancă, a avut o întrevedere cu Secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton. Această întâlnire a constituit unul dintre elementele-cheie ale vizitei oficiale a demnitarului în SUA, care s-a desfăşurat în perioada 19-20 martie.
Hillary Clinton a menţionat că Washingtonul urmăreşte cu multă atenţie schimbările democratice pozitive care au loc în Republica Moldova. La rândul său, Ministrul Leancă a exprimat recunoştinţa Republicii Moldova pentru asistenţa generoasă din partea Guvernului şi poporului american, precum şi a solicitat continuarea şi consolidarea rolului SUA în procesul de transformare şi dezvoltare europeană.
Confirmând sprijinul ferm al SUA pentru opţiunea europeană a R Moldova, secratarul de stat american a exprimat interesul SUA de a se angaja în efortul de aprofundare şi consolidare a parteneriatului cu Republica Moldova pentru a asista ţara în tranziţia spre un viitor mai bun pentru cetăţenii săi.
Cu acest prilej, Ministrul moldovean de externe a transmis Secretarului de Stat al SUA invitaţia de a întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova pe parcursul acestui an. Hillary Clinton a salutat invitaţia, menţionând că va examina cu multă atenţie posibilitatea realizării unei vizite în RM.
De asemenea, Iurie Leancă a avut o serie de întrevederi la Departamentul de Stat, în special cu Daniel Yohannes, preşedintele Corporaţiei Provocările Mileniului. Acesta este un program de asistenţă al SUA acordat Republicii Moldova din anul 2010 în valoare de circa 262 milioane de dolari americani pentru reabilitarea infrastructurii drumurilor în R Moldova, precum şi pentru susţinerea agriculturii competitive. Ministrul Iurie Leancă a mulţumit Guvernului SUA pentru această susţinere importantă, menţionând că în curând, cetăţenii moldoveni vor putea simţi rezultate reale ale acestor proiecte de asistenţă, aflate, începând din anul curent, la etapa implementării efective.

Întâlnire cu  senatorul John McCain

Proiectele de asistenţă pentru Republica Moldova oferită de Statele Unite au fost subiectul principal al discuţiilor ministrului moldovean şi cu Consilierul superior al Secretarului de Stat al SUA pentru societatea civilă si democraţii în tranziţie, co-preşedinte al Grupului de lucru pentru Moldova în cadrul Comunităţii Democraţiilor (CoD), Tommicah Tillemann. Republica Moldova este a doua ţară selectată de CoD drept stat prioritar care va primi ajutor suplimentar din partea mai multor ţări-membre ale acestei comunităţi pe domenii considerate vitale pentru procesul de consolidare democratică şi dezvoltare economică a ţării noastre – justiţie, descentralizare, securitate, migraţie.
De asemenea, ministrul de Externe Leancă a avut o întrevedere cu trimisul special al SUA pe probleme energetice, Richard Morningstar, dar şi cu Joe Pitts, influent congresman din cadrul Comisiei pentru Energie şi Comerţ a Camerei Reprezentanţilor, care a înregistrat recent Grupul Politic de sprijin al Republicii Moldova în cadrul Congresului SUA.
Iurie Leancă a avut o întrevedere şi su senatorul John McCain, care a vizitat Republica Moldova în iunie 2011, la invitaţia premierului Vlad Filat. Autorităţile Republicii Moldova îşi doresc o avansare calitativă a dialogului politic bilateral RM – SUA, stabilirea unui regim de comerţ permanent normal cu SUA, diversificarea surselor energetice şi implementarea eficientă a reformelor structurale în RM. Senatorul John McCain s-a angajat să susţină eforturile de absolvire a Republcii Moldova de la Amendamentul Jackson-Vanik. În opinia senatorului, SUA rămân vital interesate de reuşita transformărilor desfăşurate în spaţiul ex-sovietic.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *