Stefan cel Mare, exercitii demonstrative in Marea Neagra

de | iul. 23, 2012 | România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă au efectuat sâmbătă şi duminică o serie de exerciţii demonstrative pe mare şi uscat, pentru a marca 148 de ani de la înfiinţarea Corpului Grănicerilor, printr-un decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă au efectuat sâmbătă şi duminică o serie de exerciţii demonstrative pe mare şi uscat, pentru a marca 148 de ani de la înfiinţarea Corpului Grănicerilor, printr-un decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
Acţiunile au început sâmbătă, când nava maritimă de supraveghere MAI 1105 – „Ştefan cel Mare”, de tip O.P.V. (Offsore Patrol Vassel), a efectuat un marş în largul mării pe direcţia Constanţa-Sulina, la o distanţă de 12 mile marine faţă de ţărm. Pe parcursul a şase ore au fost simulate diverse situaţii de urgenţă, respectiv combaterea imigraţiei ilegale prin folosirea de ambarcaţiuni improvizate, stingerea unui incendiu la bordul unei şalupe, precum şi salvarea unor turişti naufragiaţi.
La fel de spectaculoasă a fost şi simularea unei luări de ostatici. Câţiva „terorişti” au reuşit să ajungă în interiorul navei şi au ameninţat că vor ucide trei pasageri, dacă nu le vor fi satisfăcute mai multe revendicări. După ce negocierile au eşuat, forţele de intervenţie rapidă, aflate în permanenţă pe navă, au intervenit în forţă şi i-au „anihilat” pe terorişti, eliberându-i pe ostatici.
MAI 1105 – „Ştefan cel Mare” este una dintre cele mai moderne vase de intervenţie aflate la dispoziţia Gărzii de Coastă, fiind Nava Amiral a flotei Poliţiei de Frontieră. Nava a fost proiectată şi construită în perioada 2009-2010 la Galaţi, dispune de patru punţi, o provă modern de tip „axe bow”, care îi permite să navigheze în siguranţă chiar şi în condiţii de mare de gradul 6 pe scara Beuafort. Date tehnice: lungime – 66,00 m, lăţime-9,70 m, deplasament brut – 1.505 tone, viteză maximă – 21 noduri, viteză de patrulare – 12 noduri, echipaj – 19 oameni, capacitate de transport – 100 persoane. Este dotată cu un compartiment special destinat staţionării a 80 de persoane ambarcate temporar (imigranţi, refugiaţi), cameră de detenţie, birou criminalistic, infirmerie cu sală de consultaţii.
Mai dispune de o ambarcaţiune de abordare de tip Zodiac Hurricane H630 şi o ambarcaţiune de salvare de tip Yamaha 30CP. Exerciţiile au continuat duminică la Sulina, unde a fost simulată prinderea unei şalupe de mare viteză folosită de traficanţi pentru a aduce ţigări de contrabandă din Ucraina în România. Tot duminică, la Sulina a fost inaugurat sediul modernizat şi extins al Sectorului Poliţiei de Frontieră Sulina, clădirea fiind construită cu 2,5 milioane euro din fonduri europene. Sediul a fost dotat cu instalaţii moderne, un padoc de câini cu 10 boxe, staţie alimentare cu carburanţi.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *