Skopje, noi speranțe pentru integrarea în UE

de | iul. 14, 2022 | Balcani, Știri | 0 comentarii

Macedonia de Nord trebuie să continue să facă eforturi pentru a deveni membră a Uniunii Europene, în pofida unei dispute cu Bulgaria care îi blochează speranţele de aderare, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Cred că acesta este momentul pentru voi să mergeţi mai departe”, a declarat ea în faţa parlamentului de la […]
Macedonia de Nord visează la aderarea euro-atlantică
Macedonia de Nord visează la aderarea euro-atlantică

Macedonia de Nord visează la aderarea euro-atlantică

Macedonia de Nord trebuie să continue să facă eforturi pentru a deveni membră a Uniunii Europene, în pofida unei dispute cu Bulgaria care îi blochează speranţele de aderare, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Cred că acesta este momentul pentru voi să mergeţi mai departe”, a declarat ea în faţa parlamentului de la Skopje.

Blocaj bulgar

Macedonia de Nord aşteaptă din 2008 să înceapă negocierile de aderare pentru a se alătura blocului comunitar. Statul membru UE Bulgaria blochează însă acest proces din cauza unor dispute între cele două ţări privind drepturile minorităţilor etnice, precum şi unor probleme privind limba şi diferenţe în interpretarea istoriei.
Problemele au fost parţial dezamorsate în timpul preşedinţiei franceze a Consiliului UE. Franţa a prezentat o nouă propunere pe care Bulgaria o acceptă şi pe care Macedonia de Nord o percepe drept suficient de ameliorată faţă de cererile anterioare pentru a permite convorbirilor să continue.
Von der Leyen a declarat marţi că ar susţine cu entuziasm orice decizie nord-macedoneană de a relansa convorbirile cu Bulgaria, observând că ţara ar aduce „o valoare adăugată reală alianţei”.

Compromis francez

„Deja aţi demonstrat o capacitate vitală de a vă schimba societatea în mai bine. Eforturile voastre de a întări statul de drept, de a lupta împotriva corupţiei sunt lăudabile”, a subliniat şefa executivului comunitar.
Grupurile de opoziţie şi unii critici liberali sunt îngrijoraţi că acest compromis propus de Franţa lasă prea mult loc de manevră Bulgariei pentru a bloca negocierile de aderare.
„Nu există nicio îndoială că limba macedoneană este limba dumneavoastră”, a spus ea, adăugând că discuţiile bilaterale despre interpretarea istoriei nu pot fi folosite drept condiţii pentru începerea negocierilor de aderare.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *