Situatia minoritatii romanesti, pe masa tratativelor romano-ucrainene

de | nov. 10, 2011 | România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Romania si Ucraina au discutat joi cu cartile pe masa despre rolul minoritatii romane si drepturile ei in aceasta tara cu aspiratii europene. Ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, a cerut joi, in prima zi a vizitei sale la Kiev, reluarea lucrarilor Comisiei Mixte Interguvernamentale romano-ucrainene pentru protectia minoritatilor nationale. „Sunt convins ca si standardele […]

Baconschi si Griscenko - Ucraina, Kiev

Romania si Ucraina au discutat joi cu cartile pe masa despre rolul minoritatii romane si drepturile ei in aceasta tara cu aspiratii europene. Ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, a cerut joi, in prima zi a vizitei sale la Kiev, reluarea lucrarilor Comisiei Mixte Interguvernamentale romano-ucrainene pentru protectia minoritatilor nationale. „Sunt convins ca si standardele aplicate in respectarea drepturilor minoritatii romane din Ucraina si a minoritatii ucrainene din Romania vor creste conform standardelor Consiliului Europei si a normelor europene in general. Aceste doua comunitati reprezinta punti intre tarile si societatile noastre”, a declarat ministrul Baconschi dupa o intrevedere cu omologul sau ucrainean Konstantin Griscenko. Situatia romanilor din Ucraina a reprezentat unul dintre punctele fierbinti in relatiile dintre Bucuresti si Kiev, mai ales in conditiile in care Ucraina nu permite dubla cetatenie. La inceputul anului 2009, Kievul si Bucurestiul convenisera ca monitorizarea interguvernamentala privind respectarea drepturilor minoritatilor din Ucraina si Romania sa fie reluata in cursul acelui an, insa discutiile nu s-au concretizat. Lucrarile Comisiei mixte privind monitorizarea situatiei minoritatilor romana si ucraineana au fost intrerupte pe o perioada nelimitata. Comunitatea romanilor se concentreaza cu precadere in trei zone din Ucraina – in Transcarpatia, Cernauti si Odesa. Comunitatea romanofona reprezinta a treia etnie ca pondere din Ucraina, dupa ucraineni si rusi, numarand circa 410.000 de persoane, intre care 151.000 de romani si 258.600 de „moldoveni”.

Lipsa scolilor si a bisericilor

Printre problemele cu care se confrunta minoritatea romana din Ucraina se numara accesul la invatamantul in limba materna, utilizarea oficiala a limbii romane  in administratie si in justitie, finantarea activitatilor asociatiilor minoritatii romane, media in limba romana, pastrarea identitatii religioase, reprezentarea la nivelul administratiei, lipsa reprezentarii parlamentare, retrocedarea proprietatilor care au apartinut comunitatii romanesti. Legislatia ucraineana garanteaza invatamantul in limba materna, dar se constata o preocupare a autoritatilor de promovare a limbii de stat in sistemul educativ. Sunt mai multe localitati cu populatie majoritar romaneasca unde nu exista scoli in limba materna. Romanii din Ucraina beneficiaza de publicatii si emisiuni in limba romana, dar calitatea, distributia sau ora de difuzare sunt de cele mai multe ori neadecvate. In plus, cu exceptia bisericii din satul Camusovca, din regiunea Odesa, care se afla sub jurisdictia Patriarhiei Romaniei, restul parohiilor comunitatilor romanesti sunt subordonate Patriarhiei Moscovei. O alta problema este ca, desi statul roman ofera anual burse de studiu la toate nivelele, echivalarea diplomelor in Ucraina se realizeaza cu dificultate.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *