Sisteme de rachete Vilha, pregătite de Kiev pentru războiul din Donbas

, , , , , , ,
 
Oleksandr Turchynov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare de la Kiev, și un apropiat al președintelui Poroșenko, mulțumit de rezultatele testelor

Oleksandr Turchynov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare de la Kiev, și un apropiat al președintelui Poroșenko, mulțumit de rezultatele testelor

Armata Ucrainei a început testarea în condiții de luptă a complexelor de rachete Vilha, urmând să intre în producția de serie, relatează mass-media de la Kiev, citând Serviciul de presă al Consiliului Național de Securitate și Apărare din fosta republică sovietică. Testele au loc în poligoanele din sudul regiunii Odessa, presa de la Kiev precizând că Ucraina va încerca să exporte sistemele de armament Vilha pentru a acoperi parțial costurile efotului militar din Donbas. Vilha va intra în dotarea armatei ucrainene începând cu anul 2019, de aceste sisteme urmând să beneficieze și unitățile de pe frontul din Donbas.

Teste dure

Testele de stat vor avea loc în mai multe etape, în timpul cărora clientul (n.r.: iar Complexul Industriei Apărării (OPK) ucrainean) va verifica conformitatea tuturor caracteristicilor tactice și tehnice ale rachetelor cu parametrii specificați.

După cum a explicat secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Alexandr Turcinov, rachetele vor fi lansate în echipamente de luptă deplină. „Având în vedere controlabilitatea rachetelor, pentru fiecare dintre ele vor fi stabilite ținte separate la distanțe diferite”, a subliniat el.

După finalizarea testelor, complexele de rachete „Vilha” vor fi puse în funcțiune, iar Complexul Industriei Apărării al Ucrainei își va începe producția lor în serie.

Tancul Oplot, mândria industriei militare ucrainene

Tancul Oplot, mândria industriei militare ucrainene

Ucraina, exportator de armament

În 2015, președintele Ucrainei Petro Poroșenko a declarat că unul din obiectivele sale principale este creșterea semnificatică a exporturilor militare ale țării, grav afectate de războiul din Donbas și criza crimeeană. Printre sistemele de armament solicitate la export este tancul Oplot, furnizat Thailandei, precum și diferite tipuri de transportoare blindate furnizate unor state arabe, asiatice și africane. Kiev-ul a mai exportat și diferite cantități de armament ușor către state precum Sudanul de Sud, Irak, Mongolia, etc.

Un segment de piață unde Ucraina concurează cu Federația Rusă este reprezentat de domeniul modernizării unor sisteme de armanent de proveniență sovietică, firmele ucrainene având o vastă experiență în acest sens. Astfel, firme din Ucraina au fost implicate în modernizarea de avioane de luptă ori transport de fabricație sovietică, dar mai ales a unor modele de tancuri și transportatoare blindate.

Războiul din Donbas a oferit posibilitatea Ucrainei să testeze o serie de sisteme de armanent ori transport blindat, urmând ca Bangladesh să achiziționeze în următorii ani câteva zeci de transportoare blindate Kozak-2M, presa din țara asiatică speculând că acestea urmează să fie folosite de trupele de menținere a păcii din Bangladesh, stat care furnizează un contingent important de căști albaste pentru operațiunile ONU. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *