Sevciuk la Moscova: Cererile de retragere a soldatilor rusi din regiune poate fi periculoasa

de | oct. 2, 2014 | Federatia Rusa, Info Militar, R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, a declarat joi la Moscova ca retragerea misiunii militare ruse poate reprezenta un pericol pentru regiune. „Astfel de cereri (de retragere -n.r.) pot destabiliza regiunea”, a declarat Sevciuk, citat de Itar-Tass. Apelurile de retragere nu pot fi ignorate, a mai spus el. Liderul transnistrean a precizat ca misiunea […]

Rogozin Sevciuk la Moscova

Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, a declarat joi la Moscova ca retragerea misiunii militare ruse poate reprezenta un pericol pentru regiune. „Astfel de cereri (de retragere -n.r.) pot destabiliza regiunea”, a declarat Sevciuk, citat de Itar-Tass. Apelurile de retragere nu pot fi ignorate, a mai spus el. Liderul transnistrean a precizat ca misiunea de mentinere a pacii poate fi reevaluata numai cand o solutie politica la criza transnistreana va fi gasita. „Numai atunci va putea fi posibila, dar acum nu ar face decat sa destabilizeze situatia”, a mai spus el. O misiune comunca formata din militari rusi, ucraineni si moldoveni asigura mentinerea pacii pe ambele maluri ale Nistrului. Agentia rusa citata scrie ca pe parcursul prezentei acestei misiuni nu s-au inregistrat conflicte iar Chisinaul si Tiraspolul au putut negocia disputele intr-un mod pasnic. Cu toate acestea in urma cu circa doi ani de zile un tanar de numai 18 ani si-a pierdut viata dupa ce a fost impuscat mortal de „pacificatorii rusi” in zona de granita. Republica Moldova sustine ca acest conflict s-a incheiat si ca este vremea pentru schimbarea formatului misiunii si de a aduce o misiune de observatori internationali sub steagul OSCE. Luna trecuta, sefa diplomatiei de la Chisinau, Natalia Gherman, a declarat la Moscova ca retragerea misiunii actuale va contribui la deblocarea negocierilor dintre Chisinau si Tiraspol.

APCE: in Transnistria se afla mai mulți soldați rusi decat este necesar, ceea ce constituie un pericol

Pe de alta parte, vicepresedintele delegatiei poloneze la APCE, Piotr Wach, a declarat joi in cadrul unui interviu pentru Europa Libera ca soldatii rusi stationati in regiunea separatista transnistreana sunt mai multi decat s-a agreat si ca acestia reprezinta un pericol la adresa Republicii Moldova. El a mai spus ca influenta Rusiei in aceasta regiune este una ce pune in pericol interesele Chisinaului fata de acest dosar. „Moldova, ca si alte tari, este mult mai vulnerabila in aceasta relatie de vecinatate cu Rusia, decat tara mea, Polonia, care este mai mare. Avem granita directa cu Rusia numai la Kaliningrad, nu avem nevoie de viza pentru Kaliningrad si suntem mult mai putin dependenti energetic de Rusia. Moldova este acum intr-o situatie cu adevarat dificila, pentru ca dependenta de orice fel se adanceste. Cea mai mare problema o reprezinta Transnistria, aceasta regiune moldoveneasca separatista, populata in mare parte de vorbitori de limba rusa, care, de fapt, vrea sa devina parte a Federatiei Ruse. Insa Moldova incearca sa faca totul foarte bine, iar UE recunoaste aceste eforturi, mai ales in privinta respectarii drepturilor omului, apreciind si imbunatatirea situatiei tarii. Moldova se misca in directia cea buna, dar obstacolele sunt foarte mari, mai ales din partea vecinatatii sale, care este, de fapt o vecinatate la distanta, caci Moldova nu are granita directa cu Rusia. Este vorba doar de Transnistria, o parte a Moldovei, unde se afla soldati rusi. Cred ca acolo se afla mai multi soldati decat s-a agreat si decat este necesar. Iar aceasta este o amenintare pentru tara”, a declarat oficialul APCE. Acesta a mai afirmat ca vorbitorii de limba romana sunt oprimati in aceasta regiune si ca „acesti oameni nu mai au acolo nici un viitor”. El a mai spus ca este important ca in urma alegerilor parlamentare din noiembrie, actuala coalitie pro-europeana sa se pastreze la guvernare.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *