Sesiune a Comisiei hidrotehnice interguvernamentale România – Republica Moldova

de | mai 12, 2011 | R. Moldova, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Reprezentanţi ai Ministerului Mediului din România şi omologii lor din Republica Moldova s-au întâlnit la Iaşi, pentru a semna protocolul primei sesiuni a Comisiei hidrotehnice interguvernamentale pentru aplicarea Acordului între guvernele celor două state privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a apelor Prutului şi Dunării.

250px-Moldova_judete-largeReprezentanţi ai Ministerului Mediului din România şi omologii lor din Republica Moldova s-au întâlnit la Iaşi, pentru a semna protocolul primei sesiuni a Comisiei hidrotehnice interguvernamentale pentru aplicarea Acordului între guvernele celor două state privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a apelor Prutului şi Dunării.

Reuniunea a avut  loc în baza prevederilor Acordului, semnat la Chişinău, la 28 iunie 2010, şi intrat în vigoare în noiembrie 2010.

La prima întâlnire a Comisiei au fost abordate probleme privind colaborarea celor două state în domenii precum exploatarea în comun a nodului hidrotehnic Stânca – Costeşti pe râul Prut, protecţia şi utilizarea durabilă a apelor, managementul riscului la inundaţii, precum şi promovarea în comun de proiecte în domeniul gospodăririi apelor.

Lazăr Chirică, viceministru al mediului în Republica Moldova, aflat la Iaşi în calitate de copreşedinte al Comisiei hidrotehnice interguvernamentale, a declarat că, deşi exista încă din 1984 un acord bilateral privind nodul hidrotehnic Stânca – Costeşti, “era firesc de a schimba unele reguli de joc sau, cel puţin, de a le împrospăta”.

“Pentru prima oară abordăm discuţii ce ţin de problemele Prutului şi, respectiv, ale Dunării şi din prisma ecosistemică. Acordul despre care s-a vorbit şi regulamentele pe care noi o să le adoptăm la nivel de comisii şi subcomisii vor soluţiona toate problemele care ţin de apele de frontieră şi nu numai, dar şi din cadrul bazinului Prutului şi al Dunării”, a afirmat Lazăr Chirică.

Potrivit Agepres, la reuniune au participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, şi subprefectul Bogdan Şarameţ. Delegaţia din Republica Moldova a fost formată din reprezentanţi ai Ministerului Mediului, ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi ai Agenţiei ‘Apele Moldovei’.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *