Serbia ecaladeaza conflictul cu Republica Kosovo

de | iul. 31, 2011 | Balcani, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Parlamentul sarb a adoptat, in noaptea de sambata spre duminica, o declaratie privind situatia din Kosovo, solicitand comunitatii internationale sa condamne violentele si cerand Guvernului sa asigure protectia sarbilor din Kosovo, relateaza mass-media de la Belgrad, citata de presa internationala.

Actiunile Belgradului provoaca tensiuni in Kosovo

Actiunile Belgradului provoaca tensiuni in Kosovo

Parlamentul sarb a adoptat, in noaptea de sambata spre duminica, o declaratie privind situatia din Kosovo, solicitand comunitatii internationale sa condamne violentele si cerand Guvernului sa asigure protectia sarbilor din Kosovo, relateaza mass-media de la Belgrad, citata de presa internationala. Documentul a fost adoptat cu 181 de voturi pentru, 20 impotriva si doua abtineri. Declaratia a fost elaborata de Guvern si negociata pe parcursul zilei de sambata si se refera la incidentele din cursul saptamanii, declansate de decizia autoritatilor de la Pristina de a prelua controlul asupra unor posturi de la granita cu Serbia.
La dezbateri au asistat atat premierul Mirko Cvetkovici si membri ai Guvernului, cat si presedintele Boris Tadici si mai multi ambasadori. Tadici a afirmat, in incheierea dezbaterilor, ca nu exista nici o alternativa la pace, iar cel mai important obiectiv al Serbiei este mentinerea pacii, insistand asupra faptului ca Belgradul nu intentioneaza sa inceapa un nou razboi. El a adaugat ca Serbia nu poate rezolva problemele cu care se confrunta fara cooperarea cu reprezentantii comunitatii internationale.

Solutionare pasnica

Textul declaratiei, adoptata de parlamentul sarb, condamna violentele si cere solutionarea pasnica a „crizei provocate de actul unilateral” al autoritatilor de la Pristina, exprima sprijinul pentru continuarea dialogului si cere comunitatii internationale sa condamne „actul unilateral care pune in pericol succesul dialogului Belgrad – Pristina”. De asemenea, „Parlamentul cere guvernului sa depuna toate eforturile, in orice conditii, pentru a proteja vietile si proprietatile, drepturile si libertatile cetatenilor din Kosovo, in special ale sarbilor si ale altor persoane amenintate de violente”.

Interventie NATO

Forta NATO din Kosovo, KFOR, a preluat controlul asupra punctelor de trecere a frontierei cu Serbia incepand din cursul noptii de miercuri spre joi, dupa ce unul dintre posturile vamale a fost incendiat, cel mai probabil de etnici sarbi. Discutiile purtate de reprezentantii guvernului sarb si oficialii vor continua pana la identificarea unei solutii permanente la criza.
In baza acordului la care s-a ajuns deocamdata, incepand de joi dimineata nu mai exista membri ai politiei kosovare la Jarinje, punct vamal care a fost atacat si demolat. La Brnajk, un alt post vamal, se afla atat membri ai KFOR, cat si ai politiei kosovare. Pe la ambele puncte pot trece numai automobile. Punctul de trecere a frontierei administrative dintre Kosovo si Serbia de la Jarinje a fost incediat miercuri seara, cel mai probabil de etnici sarbi, un incident ce aduce o escalada a tensiunilor inregistrate in ultimele zile in regiune in nordul regiunii.
Incidentele au izbucnit cand un grup de cateva zeci de tineri, mascati, au dat foc facilitatilor de la punctul de trecere. Anterior, agentia Beta informa ca au fost auzite focuri de arma automata, iar cocteiluri Molotov au fost aruncate asupra unei tabere KFOR din apropiere si s-a produs o explozie. Din zona se ridica fum. Atacatorii au fost descrisi ca „tineri purtand cagule”. Potrivit martorilor, tinerii erau sarbi care au venit din directia Kosovska Mitrovita.
Soldatii americani din KFOR au venit la locul incidentului dupa o ora, in vehicule blindate, potrivit B92. O unitate poloneza din KFOR s-a retras de la punctul de frontiera, in timp ce soldatii americani au blocat drumul dintre Jarinje si Kosovska Mitrovita in apropiere de Lesak. Nu au fost raportate victime, iar comandantul KFOR, Erhard Buehler, a spus ca situatia este sub control.

Suparare rusa

Federatia Rusa si-a exprimat recent profunda preocupare in legatura cu escaladarea tensiunilor din nordul Kosovo din cauza deciziei Pristinei de a trimite forte speciale de politie in aceasta zona pentru a prelua controlul asupra a doua puncte de trecere a frontierei cu Serbia si a facut apel la misiunile ONU si UE sa puna capat ambitiilor periculoase ale Pristinei. Moscova a estimat ca actiunile provocatoare ale autoritatilor de la Pristina destabilizeaza situatia si asa fragila din Kosovo, sporind tensiunile si subminind negocierile dintre Belgrad si Pristina, potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe. Rusia asteapta de la reprezentantii internationali din Kosovo, indeosebi de la misiunile ONU si UE, sa ia masurile necesare pentru a pune capat ambitiilor periculoase ale Pristinei. Toate problemele trebuie solutionate pe calea negocierilor si in conformitate cu Rezolutia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, se mai spune in comunicat. Bulgaria si-a exprimat si ea preocuparea in legatura cu deteriorarea situatiei din nordul Kosovo, un punct sensibil pentru pacea si stabilitatea din regiune. ”Speram sincer ca aceasta nu va afecta dialogul demarat cu succes intre Belgrad si Pristina. Facem apel la ambele parti sa ia in considerare responsabilitatile pe care le au si consecintele lor asupra perspectivei europene”, se afirma intr-o declaratie a Ministerului bulgar de Externe.

Kosovarii au masat forte speciale la granita cu Serbia

Reamintim ca la inceputul acestei saptamani autoritatile kosovare au desfasurat forte speciale ale politiei la granita de nord a regiunii, unde populatia majoritar sarba se opune embargoului impus de Pristina produselor din Serbia, provocand reactia Belgradului, care a informat ONU, UE si NATO, avertizand ca exista riscul escaladarii violentelor. Politia kosovara afirma ca a preluat controlul asupra unuia dintre cele doua posturi de frontiera din regiune, dar locuitorii din zona au blocat drumul care duce spre celalalt punct de trecere. Cele doua posturi de frontiera au fost atacate si incendiate in momentul proclamarii independentei Kosovo, in februarie 2008, iar autoritatile kosovare nu mai exercita din acel moment niciun control in zona. “Politia este acolo, dar nu se poate misca, deoarece sarbii au blocat drumurile. Cred ca un conflict este iminent”, a declarat Oliver Ivanovici, secretarul de stat sarb pentru Kosovo. Operatiunea, desfasurata de unitati motorizate si puternic inarmate ale politiei, a primit ca misiune din partea premierului kosovar Hashim Thaci “sa preia controlul asupra celor doua posturi de frontiera”, a anuntat radio-televiziunea proguvernamentala RTK din Kosovo.

Demisie suspecta

Intre timp, guvernul kosovar a anuntat ca directorul general al politiei, comandantul Reshat Maliqi, a demisionat. Acesta a declarat presei ca nu a fost informat despre deciderea operatiunii in curs si ca ea nu a fost ordonata de el. Seful echipei sarbe pentru discutiile dintre Belgrad si Pristina, Borko Stefanovici, si ministrul sarb pentru Kosovo, Goran Bogdanovici, s-au deplasat marti dimineata in regiune, unde au avut o discutie cu comandantul KFOR, Erhard Buhler, in incercarea de a gasi o solutie pentru detensionarea situatiei din nordul regiunii. Pristina a decis saptamana trecuta sa interzica toate importurile din Serbia si a impus o taxa de 10% pentru produsele provenind din Bosnia. Cele doua tari blocheaza exporturile kosovare, dupa ce Pristina si-a declarat uniletaral independenta in februrie 2008, noul stat fiind recunoscut pana in prezent de 76 de tari, printre care Statele Unite si majoritatea statelor membre UE. Cei aproximativ 60.000 de etnici sarbi care traiesc in nordul Kosovo nu recunosc statul kosovar si continua sa considere Belgradul drept capitala. Incidentele intervin intr-un moment in care Belgradul si Pristina au inceput discutii privind viitorul Kosovo, iar o noua intalnire intre cele doua parti este programata in septembrie. Belgradul exporta spre Kosovo marfuri in valoare de 260 de milioane de euro, in timp ce exporturile kosovare spre Serbia sunt neglijabile.

Marfurile sarbesti, interzise in Kosovo

Reamintim ca guvernul de la Pristina a decis recent sa blocheze comercializarea marfurilor din Serbia ca masura de retorsiune fata de blocajul impus de Belgrad produselor provenind din Kosovo. Executivul de la Pristina a decis ’sa introduca masuri reciproce in schimburile comerciale cu Serbia’, se arata intr-un comunicat dat publicitatii. Aceasta decizie marcheaza esecul discutiilor pentru ‘a se ajunge la un acord asupra recunoasterii stampilei vamii din Kosovo si a liberului-schimb de marfuri’ cu Serbia, negocieri desfasurate sub auspiciile Uniunii Europene, transmite Agerpres Dialogul – inceput in martie 2011 – urma sa se reia la 19 iulie, dar a fost amanat pentru luna septembrie. Serbia blocheaza intrarea pe teritoriul sau a marfurilor purtand stampila vamii din Kosovo si inscriptia ‘Made in Kosova’ (fabricat in Kosovo) deoarece Belgradul nu recunoaste independenta, proclamata in februarie 2008, de acest teritoriu. Autoritatile sarbe nu permit nici tranzitul acestor marfuri pe teritoriul sarb. Autoritatile kosovare au calificat acest blocaj ca inacceptabil si au scos in evidenta faptul ca Belgradul si Pristina sunt semnatare ale Acordului Central-European al Comertului Liber (CEFTA) care prevede libera circulatie a marfurilor si serviciilor in Balcani. Guvernul kosovar a mai introdus drepturi vamale de 10 la suta pentru marfurile importate din Bosnia-Hertegovina, deoarece Sarajevo impune aceeasi taxa asupra marfurilor importate din Kosovo.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *