Serbia coace desfiintarea limbii romane

de | oct. 31, 2010 | Balcani, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Dupa ce autoritatile de la Belgrad si-au plasat simpatizantii in fruntea Consiliului National al Minoritatii Nationale Rumane din Serbia prin fraudarea alegerilor pentru consiliilor nationale ale minoritatilor din Serbia, luni, Belgradul va impune un nou statut in care directiva votata de vechiul consiliu, cum ca limba de comunicare a romanilor/vlahilor din Timoc este limba romana literara, sa fie abrogat, iar in locul limbii romane sa fie introdusa limba sarba, informeaza agentia de presa Timoc Press, preluata de KARADENIZ PRESS.

Romania 765756

Dupa ce autoritatile de la Belgrad si-au plasat simpatizantii in fruntea Consiliului National al Minoritatii Nationale Rumane din Serbia prin fraudarea alegerilor pentru consiliilor nationale ale minoritatilor din Serbia, luni, Belgradul va impune un nou statut in care directiva votata de vechiul consiliu, cum ca limba de comunicare a romanilor/vlahilor din Timoc este limba romana literara, sa fie abrogat, iar in locul limbii romane sa fie introdusa limba sarba, informeaza agentia de presa Timoc Press, preluata de KARADENIZ PRESS. Toate aceste miscari ale autoritatilor sarbe vin pe fondul “bunei prietenii” dintre Romania si Serbia si in contul sprijinul intens pe care Bucurestii il acord tarii vecine in drumul spre UE. Potrivit unor surse citate de Timoc Press, noul statut ar purta marca specialistilor juridici ai partidului Partidului Democrat al lui Boris Tadici.

Avertisment de la Bucuresti

Intr-un interviu acordat ziarul “Curentul”, secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Bogdan Aurescu, avertiza Serbia ca traseul Serbiei spre UE trebuie sa tina cont si de drepturi minoritatii romane din Serbia si ca Romania transmise constant astfel de mesaje Serbiei. “Exista mesaje pe care le transmitem constat partii sarbe in acest sens si vom folosi si Comisia mixta pentru minoritati si incercam sa organizam o a doua sesiunea dupa intalnirea de anul trecut. Sunt progrese care trebuie sa fie facute in ceea ce priveste pastrarea identitatii nationale culturale si lingvistice a romanilor din Serbia si speram ca partea sarba va sustine aceste demersuri pentru ca iata Belgradul va incepe curand si procesul oficial de aderare a Serbiei la UE (…)evident ca in proces de aderare vor trebui indeplinite cu strictete toate conditionalitatile si criteriile politice. Evident ca in randul celor politice se gaseste si criteriu protectiei adecvate a persoanelor care apartin minoritatilor nationale”, declarat Bogdan Aurescu.

CE, in plasa sarbilor

In luna iunie a acestui an, Executivul european de la Bruxelles a cazut in capcana segregationista intinsa de Serbia a spus ca nu este la curent cu probleme legate de drepturile romanilor din aceasta tara, ci doar cu cele ale vlahilor. Comisia Europeana spune ca nu stie de plangeri adresate de romanii din Serbia in legatura cu hartuiri inaintea alegerilor pentru Consiliul National al minoritatilor, spunand ca este informata doar despre plangeri ale vlahilor. Potrivit unui comunicat al biroul de presa al PPE, eurodeputatul roman Cristian Preda a adresat in sedinta Comisiei pentru drepturile omului din Parlamentul European o intrebare despre desfasurarea alegerilor pentru Consiliul National al minoritatilor din Serbia. Europarlamentarul roman a evocat plangerile comunitatilor romane din Timoc si Voivodina referitoare la hartuirea care a avut loc inaintea scrutinului si la neregulile din ziua alegerilor, desfasurate la 6 iunie.

Romanii, ca vlahi sau moldoveni

In replica, cei de la Comisia Europeana au dovedit inca o data ca nu inteleg adevaratele probleme ale minoritatilor laudand Serbia pentru adoptarea legii privind Consiliile minoritatilor nationale. CE a mai raspuns ca nu este la curent cu plangeri adresate de romanii din Serbia, ci doar cu cele ale vlahilor. Comisia a subliniat, de asemenea, faptul ca va continua dialogul despre minoritati cu autoritatile sarbe. La randul sau, eurodeputatul Cristian Preda a tinut sa sublinieze distinctia artificiala facuta de autoritatile sarbe intre romani si vlahi, comparand-o cu diferenta facuta de fostii lideri comunisti de la Chisinau intre moldoveni si romani, ulterior preluata de Ucraina, pentru a diviza comunitatea romana din aceasta tara. “Desi Romania sustine aderarea Serbiei la Uniunea Europeana, o buna punere in practica a legilor menite sa protejeze minoritatile nationale este necesara pentru ca aceasta tara sa isi demonstreze apartenenta la familia europeana”, a precizat Preda.

Rabdare intinsa la maxim

Seful diplomatiei romane, Teodor Baconshi a condamnat in aceasta vara politica dusa de statul sarb de a diferentia romanii din Voivodina de asa-numitii “vlahi” din Valea Timocului, comunitate care numara nu mai putin de 250.000 de persoane. Baconschi a facut apel urgent la autoritatile sarbe sa acorde si acestei comunitati de romani din Valea Timocului (estul Serbiei – circa 250.000) acealeasi drepturi de care se bucura comunitatea romanilor din regiunea Voivodina (nord) pentru ca acestia sa beneficieze cu totii de drepturilor fundamentale – educatie, cultura, serviciu religios – in limba romana. “Ii rugam pe prietenii sarbi sa-si faciliteze parcursul european, prin usurarea dialogului intre statul sarb si minoritatile nationale”, declara Baconschi la Varset.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *