Separatistii de la Tiraspol se opun discutiilor de la Moscova

de | iun. 16, 2011 | Federatia Rusa, R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Statutul regiunii transnistrene nu va fi subiect de discutii la negocierile in formatul 5+2 ce vor avea loc la Moscova la 21 iunie, au decis liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, si Vladimir Iastrabceak, reprezentantul Transnistriei la negocieri, potrivit agentiei Novai Reghion.

Igor-Smirnov-65476Statutul regiunii transnistrene nu va fi subiect de discutii la negocierile in formatul 5+2 ce vor avea loc la Moscova la 21 iunie, au decis liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, si Vladimir Iastrabceak, reprezentantul Transnistriei la negocieri, potrivit agentiei Novai Reghion. Potrivit lui Iastrabceak, presupusul ministrul de Externe al Transnistriei, Tiraspolul doreste ca principala tema a reuniunii sa fie garantiile privind punerea in aplicare a acordurilor anterioare referitoare la regiunea transnistreana. O reuniune informala in formatul 5 + 2 (Chisinaul, Tiraspolul, Rusia, Ucraina si OSCE, plus UE si SUA ca observatori) va avea loc la 21 iunie la Moscova, iar partile implicate in procesul de negocieri se asteapta la reluarea discutiilor oficiale in vederea solutionarii conflictului transnistrean.

Negocieri premergatoare

Vicepremierul pentru reintegrare al R. Moldova, Eugen Carpov, a avut marti, la Moscova, discutii pe tema conflictului tranistrean cu viceministrul rus de externe, Grigori Karasin, si cu ambasadorul pentru misiuni speciale Serghei Gubarev. Obiectivul principal al negocierilor este elaborarea unui statut special pentru regiunea transnistreana, cu respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, a declarat Carpov dupa intrevederea cu oficialii de la Moscova. Partile au avut, de asemenea, un schimb de opinii pe tema pregatirilor reuniunii din 21 iunie si au subliniat importanta reluarii negocierilor oficiale in formatul 5+2. Negocierile oficiale in formatul 5+2 sunt blocate din 2006, dupa ce Tiraspolul a refuzat sa mai participe la discutii. Analistii considera ca decizia apartine, de fapt, Moscovei, care a preferat negocieri bilaterale prin care isi putea exercita o influenta mai mare.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *