Semnal americano-european pentru Chisinau

de | dec. 9, 2010 | Alte regiuni, Federatia Rusa, R. Moldova, România, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Desi mass-media de limba rusa din Republica Moldova scria ca in ultima vreme SUA si UE nu si-au mai exprimat interesul fata de Republica Moldova, concentrandu-se mai mult pe vizita sefului administratiei prezidentiale a Rusiei, Serghei Naraskin, puterile occidentale nu si-au intors fata de la Chisinau.

amb suaDesi mass-media de limba rusa din Republica Moldova scria ca in ultima vreme SUA si UE nu si-au mai exprimat interesul fata de Republica Moldova, concentrandu-se mai mult pe vizita sefului administratiei prezidentiale a Rusiei, Serghei Naraskin, puterile occidentale nu si-au intors fata de la Chisinau. Statele Unite ale Americii sustin continuarea reformelor democratice in Republica Moldova si parcursul tarii spre integrarea europeana, anunta, intr-un comunicat, ambasada americana din Chisinau, dupa recentele alegeri parlamentare. “In urma alegerilor din 28 noiembrie, este important pentru R.Moldova sa consolideze drumul spre un viitor european, un viitor care sa ofere perspectivele unei mai mari cresteri economice si prosperitatii. Asteptam ca liderii moldoveni sa colaboreze in interesul cel mai bun al poporului moldovean, sa formeze un guvern eficient si unit care sa continue agenda reformelor democratice, stabilizarea economica si sa mentina progresele in sensul unor relatii mai stranse cu Occidentul”, precizeaza ambasada americana. De asemenea, Ambasada SUA a salutat vizitele efectuate la Chisinau de ministrul suedez de Externe Carl Bildt, de omologul sau polonez Radosław Sikorski si de alti oficiali europeni in cadrul intensificarii dialogului si cooperarii intre UE si liderii R.Moldova. “Ne alaturam Uniunii Europene pentru a sustine continuarea reformelor democratice in R.Moldova si parcursul Republicii Moldova spre integrarea europeana”, continua comunicatul.

Moscova in logica Razboiul Rece

Pe de alta parte, ambasadorul Rusiei in Republica Moldova, Valeri Kuzmin, a declarat intr-un interviu ca vizita unui demnitar de stat rus la Chisinau nu poate fi privita drept o tentativa de imixtiune in afacerile interne ale Republicii Moldova, transmite Info-Prim Neo in pagina online.
El a precizat ca la numai cateva zile dupa vizita sefului administratiei prezidentiale de la Kremlin, Serghei Naraskin, la Chisinau, au inceput sa vina din nou ministrii Afacerilor Externe ai Poloniei si Suediei, presedintele Parlamentului European, comisarul pentru Extindere si politica de vecinatate etc. Oficialul rus sustine ca vizita lui NarAskin, spre deosebire de multiplele vizite ale emisarilor europeni inaintea alegerilor, a avut loc deja dupa ce poporul moldovean si-a exprimat optiunea electorala. NarAskin a probat interesul Rusiei pentru depasirea instabilitatii politice care dureaza de ceva timp in Republica Moldova. “Curios este ca acestia (emisarii europeni) nu sunt intrebati despre imixtiune in afacerile interne. Nici nu vreau sa mai amintesc despre declaratiile de pana la alegeri «in sustinerea… inalte aprecieri… recunoasterea succesului…», care au fost emise de diverse instante europene si de Senatul SUA, dar si de Bucuresti, la adresa anumitor concurenti electorali”, a mentionat diplomatul. Valeri Kuzmin a reiterat ca interesul Rusiei fata de R. Moldova este acelasi ca si interesul R. Moldova fata de Rusia, este un interes firesc a doua state si popoare care sunt vecini apropiati, uniti de peste doua secole de o istorie comuna in cadrul aceluiasi stat, de cooperare si ajutor reciproc si de schimburi culturale.

Vizita de la Parlamentul European

Interesul vizibil al Uniunii Europene fata de Republica Moldova poate fi interpretat si prin prisma vizitei presedintelui PE de vineri de la Chisinau, acolo unde oficialul european va merge pentru a discuta despre stadiul relatiilor UE- R.Moldova. Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, va intreprinde vineri o vizita oficiala in R.Moldova, pentru a discuta despre stadiul relatiilor UE- R.Moldova, potrivit unui comunicat. Buzek se va intalni cu presedintele interimar Mihai Ghimpu, cu premierul Vlad Filat. De asemenea, va discuta cu Marian Lupu, liderul PD, si cu reprezentanti ai comunistilor. “Sunt bucuros ca voi vizita R. Moldova cu un sesaj de solidaritate si sustinere. in doar un an, aceasta tara a facut progrese impresionante pe calea europeana. Vreau sa incurajez R. Moldova sa continue”, a spus Buzek. “Prin vizita mea doresc sa arat continuarea sustinerii UE pentru R. Moldova in acest moment crucial si deplina noastra sustinere pentru agenda de reforme europene, pe care tara o urmeaza activ de un an. Vreau sa incurajez stabilitatea politica, sa sustin unitatea in randul liderilor politici si sa ii incurajez sa gaseasca o solutie la blocajul institutional”, a subliniat Buzek.

Sprijin polonez si suedez

Ministrii de externe ai Suediei si Poloniei, Carl Bildt si Radosław Sikorski, unii dintre artizanii instrumentului Parteneriatului Estic in care este inclusa si Republica Moldova, s-au aflat miercuri la Chisinau. Uniunea Europeana isi doreste ca in Republica Moldova sa fie formata cat mai repede coalitia de guvernare si sa fie continuat parcursul european inceput acum un an si jumatate, au declarat ei miercuri. “Europa trece de asemenea printr-o perioada dificila, sunt incertitudini pe piata economica si financiara, de aceea certitudinea politica este mai mult decat necesara in astfel de cazuri”, a declarat intr-o conferinta de presa ministrul de externe al Suediei, Carl Bildt, citat de UNIMEDIA.”Moldova s-a descurcat foarte bine in cadrul Parteneriatului Estic si, daca va continua acest vector in acelasi ritm dinamic si ascendent, tara dvs va beneficia de integrare economica si regim fara vize in UE”, a subliniat și ministrul polonez, Radosław Sikorski. Cei doi oficiali europeni au menționat ca Uniunea Europeana nu se va implica in politica interna a Republicii Moldova. “Decizia finala privind formarea coalitiilor de guvernare, apartine liderilor celor patru partide. Noi respectam suveranitatea Republicii Moldova. Vizita noastra a avut un caracter strict de informare”, a mai spus ministrul polonez de externe.

Semne europene

Intrebat despre discutiile cu liderii politici, ministrul suedez de externe a afirmat ca le-a spus același lucru. “Nu cred ca ne-au spus ceva diferit decat va spun voua. In orice caz, Europa este dispusa sa ramana in continuare sustinatorul Republicii Moldova”. “Coalitiile politice nu sunt niciodata usoare, mai ales in procesul de guvernare a tarii. Orgoliile politice trebuie sa fie lasate la o parte si sa se actioneze in interesul cetatenilor. in special acum, Republica Moldova ar trebui sa profite de faptul ca UE doreste sa o ajute”, a subliniat seful diplomatiei poloneze, Radoslaw Sikorski. “Este greu sa lucrezi intr-o coalitie, cu atat mai mult sa guvernezi intr-o coalitie, insa, realizarea asteptarilor fiecarui participant ar putea crea o echipa de vis in Republica Moldova”, a mentionat ministrul polonez de externe. Cei doi oficiali europeni s-au intalnit miercuri cu liderii PCRM, PLDM, PD si PL.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *