Seful diplomatiei belaruse, acceptat in UE

de | iun. 24, 2013 | Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Consiliul Uniunii Europene a anulat interdicția de acces pe teritoriul UE pentru șeful diplomației din Republica Belarus, Vladimir Makei, se arata intr-un comunicat remis de serviciul de presă al Consiliului UE, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS
Belarus, oaie neagra pentru UE

Republica Belarus, oaie neagra pentru UE

Consiliul Uniunii Europene a anulat interdicția de acces pe teritoriul UE pentru șeful diplomației din Republica Belarus, Vladimir Makei, se arata intr-un comunicat remis de serviciul de presă al Consiliului UE, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Seviciul de presa mai menționează că decizia a fost luată pentru facilitarea legăturilor diplomatice dintre Belarus și țările Uniunii Europene. Cu toate acestea, Consiliul precizează că politica Bruxelles-ului față de fosta republică sovietică rămâne neschimbată. „UE va continua să critice constructiv Minskul, iar sancțiunile sunt menite să ducă la respectarea legii și drepturilor omului”, se arată în comunicat.
La randul sau, Ministerul de Externe de la Minsk a salutat acest pas, numindu-l „corect” și „constructiv”.

Lista Neagra

Vladimir Makei a venit în fruntea MAE în vara anului trecut. La momentul numirii în funcție el se regăsea deja în „lista neagră” a Uniunii Europene. El a obținut interdicția de acces pe teritoriul UE încă în perioada în care deținea funcția de șef al Administrației Prezidențiale a lui Aleksandr Lukașenko.
Posibilitatea renunțării la sancțiuni pentru Makei a fost anunțată în luna martie 2013 de către viceministrul de Externe al Poloniei, Jerzy Pomianowski. Această perspectivă a stârnit nemulțumiri din partea opoziției și apărătorilor drepturilor omului din Belarus.
Interdicțiile de intrare pe teritoriul UE pentru zeci de funcționari beloruși, inclusiv conducerea republicii, au fost introduse de UE după alegerile prezidențiale din anul 2010, în urma cărora a fost reales Lukașenko, dar și urmare a înăbușirii revoltelor antiprezidențiale de la Minsk.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *