Securitatea bulgara impanzeste Romania

de | dec. 15, 2010 | Balcani, România, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Desi Romania si Bulgaria impartasesc  aceleasi valori europene in cadrul UE si euro-atlantice in cadrul NATO, activitatile serviciilor secrete bulgare in Romania au fost intotdeauna foarte intense, atat in timpul comunismului, cat si dupa 1989. In prezent, puterea politica de la Sofia incearca sa stabileasca aportul diplomatiei bulgare la culegerea de informatii din statelor in […]

bulgarian spy

Desi Romania si Bulgaria impartasesc  aceleasi valori europene in cadrul UE si euro-atlantice in cadrul NATO, activitatile serviciilor secrete bulgare in Romania au fost intotdeauna foarte intense, atat in timpul comunismului, cat si dupa 1989. In prezent, puterea politica de la Sofia incearca sa stabileasca aportul diplomatiei bulgare la culegerea de informatii din statelor in care aceasta tara are reprezentante diplomatice. Conform unor descoperiri de ultim moment in urma unei anchete ordonate de la Sofia, aproape 190 de ambasadori si consuli ai Bulgariei au colaborat sau au fost agenti ai securitatii comuniste, anunta Sofia News Agency. Investigatia a vizat nu mai putin 462 diplomati si a dezvaluit ca aproape 50% dintre diplomatii verificati au fost colaboratori. Seful Executivului sofiot, Boiko Borisov, a declarat  ca toti acesti diplomati ar trebui demisi si ca va discuta subiectul cu ministrul de externe Nikolai Mladenov. “Cred ca ar trebui demisi si cred ca partidul ma va sustine”, a declarat Borisov, referindu-se la partidul sau, GERB. “Daca 50% dintre ambasadorii si consulii nostri au fost agenti, va imaginati ce s-a intamplat in tara? Severa rezistenta fata de GERB la toate nivelele institutionale demonstreaza ca am subestimat raul facut de securitate tarii noastre”, a adaugat acesta. Printre diplomatii deconspirati ca fosti colaboratori ai Securitatii din perioada comunista se numara ambasadori, consuli si directori adjuncti ai misiunilor diplomatice din Marea Britanie, Germania, Italia, Natiunile Unite (New York si Geneva), Portugalia, Spania, Olanda, Turcia, Rusia, China, Suedia, Romania, Norvegia, Japonia, Qatar, Kuweit, Siria, Egipt, Bosnia, Grecia, Vatican, Slovacia, Albania, Georgia, Armenia si Venezuela.

Ambasador demascat drept colaborationist

Cea mai socanta informatie din acest scandal este ca actualul ambasador al Bulgariei la Bucuresti, Valentin Radomirski, care a fost consilier al liderului Partidului Socialist si fost prim-ministru Serghei Stanisev, este si el nominalizat printre colaboratorii Securitatii bulgare. In martie anul trecut, Radormiski declara ca Marinov Zikolov, bulgarul condamnat in Romania la 12 ani de inchisoare pentru spionaj a fost asistent al atasatului militar al Ambasadei Bulgariei la Bucuresti intre 1998 si pana la mijlocul anului 2000, dar a precizat ca acesta nu si-a dus mandatul pana la capat si s-a intors in Bulgaria de unde ulterior a revenit in Romania ca persoana particulara. Reprezentantul diplomatic al Bulgariei  a accentuat atunci ca acesta este un caz izolat, care nu trebuie sa afecteze bunele relatii intre doua tari membre NATO.

Spionaj militar

Reamintim ca la inceputului lui 2009, subofiterul MApN Floricel Achim si cetateanul bulgar Marinov Zikolov au fost arestati in Romania pentru tradare prin transmitere de secrete si spionaj, fiind acuzati ca au manipulat informatii de natura sa puna in pericol securitatea nationala. Anchetatorii au stabilit in acest caz ca, din anul 2001, Floricel Achim l-a cunoscut pe Marinov Zikolov si a legat o relatie de amicitie cu acesta. In baza acestei relatii, in perioada 2001-2009, Floricel Achim ar fi procurat din retelele informatice ale unitatii militare documente secrete de stat pe care le-ar fi transmis lui Marinov Zikolov. Cei doi au fost trimisi in judecata, in 22 iunie 2009, de catre procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). Floricel Achim a fost judecat pentru tradare prin transmitere de secrete, instanta stabilind in cazul sau degradarea militara, iar Marinov Zikolov, pentru spionaj. in cele din urma, la 18 iunie, Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat la cate 12 ani si sase luni de detentie pe Marinov Zikolov si pe Floricel Achim pentru spionaj. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis definitiv, luni, sa mentina condamnarile la cate 12 ani si 6 luni de inchisoare dispuse de Curtea de Apel Bucuresti in luna iunie, instanta suprema hotarand si achitarea superiorilor lui Achim, deferiti justitiei in acelasi dosar.
Astfel, iCCJ a decis definitiv, luni, sa respinga contestatia lui Floricel Achim si a lui Zikolov Marinov impotriva deciziei din iunie a Curtii de Apel Bucuresti, care i-a condamnat pe cei doi la cate 12 ani si 6 luni de inchisoare, in dosarul de tradare si spionaj. In ceea ce il priveste pe bulgarul Zikolov, acesta va petrece tot 12 ani si 6 luni in inchisoare, daca decizia este mentinuta, instanta confiscand, totodata, mai multe sume de bani, aflate sub sechestru, respectiv 600 de dolari, 7.400 de euro, 2.000 de leva, dar si sumele din conturile de la o banca.

Spionii privatizarilor

Un alt caz celebru de spionaj, izbucnit la finalul anului 2006, a dus, la acea vreme, la demisia a doi ministri si inceperea urmarii lor penale. Codrut Seres renunta la functia de ministru al Economiei si Comertului la finalul lui 2006 dupa implicarea numelui sau intr-un dosar devenit cunoscut sub numele de dosarul privatizarilor strategice. in scandal intra si numele unui alt ministru de la acea data, Zsolt Nagy, dar si cele ale consultantilor bulgari Stamen Stanchev si Vadim Benyatov, precum si a unor oameni de afaceri. Asa-numitul “proces al privatizarilor” a inceput in 20 aprilie 2007 doar cu acuzatii Stamen Stanchev – consultant international, Mihai Dorinel Mucea – fost adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) si Mihai Radu Donciu – fost consilier al Ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici in subordinea ministrului). Stanchev, Mucea si Donciu au fost trimisi in judecata in 18 aprilie 2007, sub acuzatiile de constituire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational si spionaj, aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational si tradare prin transmitere de secrete. in acelasi timp, s-a dispus judecarea separata a partii din dosar referitoare la Vadim Benyatov Don.

Informatii din domenii strategice

Vadim Benyatov Don a fost trimis in judecata in 13 septembrie 2007, pentru ca ar fi luat masuri in vederea obtinerii de informatii secrete din domeniul energetic, al economiei nationale a Romaniei, informatii care ar fi fost de natura sa pericliteze securitatea statului. Doi ani mai tarziu, la 30 martie 2009, procurorii DIICOT i-au trimis in judecata si pe Ioan Codrut seres, fost ministru al Economiei si Comertului, Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Gabor Kerekes, Mircea Calin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra, cetatean romano-englez, Michal Susak, cetatean ceh si Mustafa Oral, cetatean turc. Potrivit procurorilor DIICOT, in perioada 30 mai 2005 – 21 noiembrie 2006, acestia au constituit sau aderat la un grup infractional organizat cu caracter transnational, din care au facut parte si Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea si Mihai Radu Donciu, in scopul comiterii unor infractiuni grave, pentru a obtine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material. In sarcina celor sase inculpati s-au retinut comiterea de activitati ilicite cu caracter penal derulate in legatura cu privatizarea S.C. Electrica Muntenia Sud, vanzarea unui pachet de 8% din actiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a S.C. Romaero S.A. Bucuresti si S.C. Avioane S.A. Craiova, aflate in portofoliul MEC – OPSPI, consultanta in vederea privatizarii S.N. Radiocomunicatii, adjudecarea licitatiei pentru asigurarea consultantei in vederea restructurarii si privatizarii C.N. Posta Romana din portofoliul MCTI, selectarea prin licitatie a consultantului international pentru listarea la bursa a pachetului de 46% din actiunile detinute de statul roman la S.C. Romtelecom S.A. din portofoliul MCTI.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *