Secretarul general al NATO debarca in Georgia

de | sept. 30, 2010 | Caucaz, Federatia Rusa, Razboi energetic, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Secretarul general al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Anders Fogh Rasmussen, va efectua azi, 30 septembrie, o vizita oficiala in Georgia, relateaza surse oficiale, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. La Tbilisi, Rasmussen intentioneaza sa discute pe marginea situatiei politice din aceasta tara si a prezentei trupelor rusesti pe teritoriul Abhaziei si Osetiei de Sud.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, sprijina aderarea Georgiei la NATO

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, sprijina aderarea Georgiei la NATO

Secretarul general al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Anders Fogh Rasmussen, va efectua azi, 30 septembrie, o vizita oficiala in Georgia, relateaza surse oficiale, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. La Tbilisi, Rasmussen intentioneaza sa discute pe marginea situatiei politice din aceasta tara si a prezentei trupelor rusesti pe teritoriul Abhaziei si Osetiei de Sud. De asemenea, in timpul vizitei sale va fi inaugurata o reprezentanta oficiala a NATO in Georgia.
Potrivit cunoscutului ziar rus Nezavisimaia Gazeta, citat de agentia de presa Agerpress, este evident ca vizita unui functionar de rang atât de inalt intr-o tara care nu este membra a NATO are, in primul rând, o rezonanta politica si depaseste cadrul obiectivelor anuntate oficial, mai ales in contextul politicii pe care SUA o desfasoara de ceva timp la adresa Georgiei si al situatiei generale din Caucazul de Sud.

Relatii strategice

Georgia a trecut in mod consecvent prin mai multe etape in relatiile sale cu NATO si SUA. In prima etapa, Tbilisi lupta pentru favorul Administratiei lui George W.Bush, care isi elabora pe atunci abordarea fata de acest stat postsovietic. Administratia lui Bill Clinton se remarcase printr-un elan de interes pentru Georgia, luând forma unor noi proiecte in domeniul transportului de resurse energetice si transformând Tbilisi intr-un promotor-cheie al intereselor americane si aliatilor din cadrul NATO. George W.Bush a continuat acest curs de dezvoltare a relatiilor cu Georgia, consolidând rolul acestei tari in calitate de importanta tara de tranzit pentru resursele energetice de la Marea Caspica, pe un traseu care sa ocoleasca teritoriul Rusiei.
Folosind lozinci de lupta cu terorismul international si de consolidare a democratiei, in Georgia au fost instruite unitati antiteroriste, au fost realizate noi proiecte energetice, in timp ce resursele financiare i-au legat strâns pe politicienii georgieni de SUA. Drept rezultat, Georgia nu mai trebuie convinsa de necesitatea cooperarii cu NATO si tarile occidentale: creditele si imprumuturile externe au vaduvit demult statul georgian de o politica externa independenta, este de parere ziarul rus.

Atentie deosebita

Conflictul ruso-georgian din august 2008 a impulsionat atentia SUA fata de Georgia. In ianuarie 2009, intre SUA si Georgia a fost semnat un acord privind parteneriatul strategic, iar in iunie a fost infiintata o comisie mixta pentru un astfel de parteneriat. intr-un singur an de la conflict, Administratia americana a acordat Tbilisi ajutoare in valoare de 1 miliard de dolari.
Politica lui Barack Obama isi traseaza obiective la fel de mari. In anii viitori, Tbilisi trebuie sa fie vioara intâi in formarea unui nou tip de relatii intre tarile din Caucazul de Sud. Initiativa presedintelui georgian Saakasvili de a crea o confederatie cu Azerbaidjanul si Turcia urmareste planuri cu bataie lunga, menite sa modifice raportul de forte in aceasta regiune si sa expulzeze definitiv de acolo Rusia.
Potrivit Nezavisimaia Gazeta, spre acest scop sunt indreptate eforturile Administratiei Obama, care desfasoara contacte militaro-politice cu liderii georgieni. in cadrul numeroaselor vizite ale militarilor americani sunt discutate probleme privind modernizarea fortelor armate ale Georgiei, apropierea lor de standardele NATO, perspectivele aderarii acestei tari la NATO si participarea militarilor georgieni in operatiuni din Afganistan.

Initiative americane

O atentie mare este acordata problemelor de stabilitate regionala, cu atât mai mult cu cât pozitiile Rusiei si NATO privind problematica georgiana difera radical. Alianta sprijina integritatea statului georgian si considera inacceptabila recunoasterea de catre Rusia a independentei Abhaziei si Osetiei de Sud. Ultima initiativa a SUA in acest sens este elaborarea de catre Congresul american a unei rezolutii privind ‘dezocuparea’ Georgiei.
Administratia SUA acorda mare atentie problemelor politice din Georgia, in special problemei privind caracterul succesoral al puterii. in 2013, in Georgia sunt programate alegeri prezidentiale, iar SUA sunt interesate ca viitorul presedinte sa mentina cursul politic extern stabilit de actuala putere de la Tbilisi.
In acest context, Nezavisimaia Gazeta noteaza ca problema relatiilor dintre Georgia si Rusia devine extrem de actuala, fiind lipsita deocamdata de o perspectiva la ameliorare, mai ales pe fondul activitatii diplomatice intense a Administratiei americane. Daca ritmul si nivelul de cooperare dintre Tbilisi, SUA si NATO vor fi mentinute, atunci declaratiile privind sprijinul acordat Georgiei in vederea aderarii la Alianta s-ar putea transforma in decizii concrete privind acceptarea Tbilisi in NATO, care se va apropia extrem de tare de granitele Rusiei, conchide cotidianul, apropiat autoritatilor de la Kremlin.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *