Scutul antiracheta. Romania si SUA pregatesc faza ratificarii

de | nov. 4, 2011 | Alte regiuni, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Operaţionalizarea sistemului de apărare antirachetă pe care SUA îl dezvoltă, în etape, în Europa va contribui în mod esenţial la consolidarea securităţii României, a SUA şi a aliaţilor din NATO

Baconschi si Patrick OReillyOperaţionalizarea sistemului de apărare antirachetă pe care SUA îl dezvoltă, în etape, în Europa va contribui în mod esenţial la consolidarea securităţii României, a SUA şi a aliaţilor din NATO. Aceasta este una dintre concliziile desprinse în timpul întâlnirii de joi dintre ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi generalul locotenent Patrick O’Reilly, directorul Agenţiei pentru Apărare Antirachetă a SUA, care efectuează o vizită în România. Întrevederea a avut ca teme principale procesul de ratificare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România şi etapele ulterioare ale implementării acestuia, precum şi posibilităţile de cooperare pentru dezvoltarea capacităţii de apărare antirachetă a NATO, potrivit deciziilor adoptate în acest sens în cadrul Summit-ului Alianţei de la Lisabona. Participarea României la sistemul de apărare antirachetă se bucură de percepţii pozitive la nivelul populaţiei, iar „indiferent de platforma politică, apărarea antirachetă trebuie conştientizată ca fiind un proiect de importanţă majoră pentru securitatea naţională a României”, a declarat Baconschi. La rândul său, oficialul american a arătat că deschiderea manifestată de autorităţile şi populaţia locală reprezintă un factor extrem de important pentru dezvoltarea proiectului. În cadrul discuţiilor dintre cei doi oficiali a fost explorată ideea organizării în comun, în România, a unei conferinţe destinate firmelor româneşti interesate să contribuie la proiectul apărării antirachetă, fapt ce reconfirmă impactul economic al acestuia şi reprezintă un semnal pentru industria americană. Teodor baconschi a subliniat că unul din obiectivele importante ale României pentru summit-ul NATO de la Chicago este declararea capacităţii operaţionale interimare a sistemul de apărare antirachetă al Alianţei.

O’Reilly, la Deveselu

Vizita generalului american în România se înscrie în eforturile de sprijin a procesului de ratificare a Acordului bilateral semnat între România şi SUA şi în reafirmarea interesului american pentru implementarea proiectului de abordare adaptivă în etape a apărării antirachetă în Europa (EPAA). Cu prilejul vizitei, generalul O’Reilly a efectuat o vizită în judeţul Olt unde a avut întâlniri cu autorităţile locale pentru a discuta aspecte legate de amplasarea sistemului american la Deveselu. Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România a fost semnat la 13 septembrie 2011, la Washington, de către ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi şi secretarul de stat american Hillary Clinton, cu ocazia vizitei în SUA a Preşedintelui României, Traian Băsescu. Acordul bilateral constituie baza juridică necesară care permite participarea României la proiectul american de abordare adaptivă în etape, a apărării antirachetă în Europa (European Phased Adaptive Approach to Ballistic Missile Defense) şi amplasarea unor elemente ale Sistemului antirachetă american în România, în localitatea Deveselu, judeţul Olt. Rolul Acordului este să reglementeze regimul juridic aplicabil întregului spectru de chestiuni care decurg din instalarea şi funcţionarea Sistemului.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *