Scannere corporale pe aeroporturi romanesti

de | mart. 20, 2011 | România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Aeroporturile ''Henri Coanda'' si ''Aurel Vlaicu'', porti importante pentru Spatiul Schengen, au fost dotate cu scannere corporale donate de Ambasada Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti in cadrul unui proiect comun.

Scanner corporal

Scanner corporal

Aeroporturile ”Henri Coanda” si ”Aurel Vlaicu”, porti importante pentru Spatiul Schengen, au fost dotate cu scannere corporale donate de Ambasada Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti in cadrul unui proiect comun. Astfel, sambata, 19 martie, la Aeroportul International „Henri Coanda”, in prezenta sefului Departamentului Schengen din M.A.I., chestor sef de politie Marian Tutilescu, si a sefului Politiei Regiunii Amsterdam – Amstelland din Regatul Tarilor de Jos, Bernard Welten, a avut loc inaugurarea oficiala a scanerelor corporale donate de catre Ambasada Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti, destinate cresterii gradului de eficienta a actiunilor desfasurate pentru prevenirea si combaterea traficului ilicit de droguri. La eveniment au mai participat Tanya Van Gool, ambasador al Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti. A participat, de asemenea, si chestorul principal de politie Ioan Buda, seful Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane. Cele doua scanere corporale, cu o valoarea totala de 446.000 euro, reprezinta o donatie a Ambasadei Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti, realizata in cadrul Memorandumului de finantare dintre Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Tarilor de Jos si Ministerul Administratiei si Internelor, pentru implementarea unui proiect de combatere a traficului cu droguri prin scanare corporala in aeroporturile „Henri Coanda” si „Aurel Vlaicu” . Cele doua mijloacele tehnice moderne aflate in dotarea Politiei de Frontiera Romane ofera posibilitatea ca, prin scanare corporala cu raze X, sa fie identificate pe loc persoanele suspecte de detinere a drogurilor, respectiv cele care incearca sa foloseasca metoda disimularii, prin ingerarea substantelor stupefiante. Dotarea cu dispozitive tehnice la standarde europene reprezinta sprijin operativ si un avantaj pentru structurile de aplicare a legii si contribuie la consolidarea cooperarii cu politiile de frontiera si alte institutii de aplicare a legii din cadrul Uniunii Europene si ale Spatiului Schengen, prin schimb de informatii si analize de risc specifice.

Proiect de combatere a traficului cu droguri

Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Tarilor de Jos si Ministerul Administratiei si Internelor au incheiat, in anul 2006, un memorandum de finantare pentru implementarea unui proiect de combatere a traficului cu droguri prin scanare corporala in aeroporturile „Henri Coanda” si „Aurel Vlaicu”. Scopul proiectului consta in cresterea capacitatii operative de a identifica pe loc traficantii de droguri prin scanare corporala. In ceea ce priveste sursa de finantare, dotarea cu cele doua scanere corporale, in valoare de 446.000 Euro, a fost realizata ca urmare a unei donatii oferite M.A.I. de catre Ambasada Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti, conform Memorandumului de finantare. Pentru folosirea celor doua scanere in conditii optime, in locatiile Politiei de Frontiera din cadrul P.T.F. Aeroport “Henri Coanda” si P.T.F. Aeroport „Aurel Vlaicu” s-au amenajat laboratoare de radiologie antidrog, care au fost autorizate de catre Ministerul Sanatatii si Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare in conformitate cu prevederile Legii nr. 111/1996 privind desfasurarea in siguranta, reglementarea, autorizarea si controlul activitatilor nucleare si a Normelor fundamentale / specifice de securitate radiologica. In acest sens, au fost adoptate masuri specifice de radio-protectie prevazute in Normele fundamentale de securitate radiologica (stabilirea unui responsabil cu securitatea radiologica; autorizarea personalului operator). De asemenea, a fost incheiat un protocol de colaborare intre I.G.P.F. si Spitalul “Gerota” prin care se asigura, in permanenta, asistenta suplimentara de specialitate de catre sectia radiologie.

Caz concret

Unul dintre cazurile semnificative instrumentate de politistii de frontiera cu sprijinul acestor scannere corporale il reprezinta identificarea imediata a doi cetateni straini, cu privire la care existau suspiciuni ca incearca sa introduca in tara in incinta Aeroportului „Henri Coanda” – Otopeni, aproximativ un kilogram de cocaina ingerata. Identificarea celor doi traficanti a fost posibila urmare a informatiilor furnizate de ofiterii Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate – I.G.P.R., in baza cooperarii cu politisti din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate din Bulgaria, potrivit carora, pe Aeroportul International „Henri Coanda”, urmeaza sa soseasca doi cetateni straini, suspectati ca ar transporta droguri disimulate in organism. Cei doi cetateni bulgari, o femeie si un barbat, in varsta de 42 si respectiv 47 ani s-au prezentat la PTF-Aeroport „Henri Coanda” pentru a intra in tara, calatorind din Republica Dominicana, iar dupa efectuarea formalitatilor de frontiera, o echipa formata din politisti de la D.C.C.O. – I.G.P.R. si politisti de frontiera din cadrul P.P.F. „Henri Coanda” au efectuat un control asupra celor doua persoane si bagajelor acestora. Existand suspiciuni ca acestia transporta substante interzise in stomac, au fost condusi catre Biroul Vamal Otopeni Calatori pentru controlul bagajele. La controlul efectuat nu au fost depistate substante interzise la detinere, motiv pentru care, acestia au fost supusi unui control cu raze X, cu aparatul aflat in dotarea Politiei de Frontiera din cadrul Aeroportului International „Henri Coanda”. Astfel, in stomacul barbatului, s-au descoperit 90 de capsule de cocaina, in cantitate de aproximativ 10 grame fiecare. Cetatenii bulgari au fost preluati de catre politistii D.C.C.O. – Serviciul Antidrog, in vederea continuarii cercetarilor, fiind condusi la spital pentru expertiza de specialitate a capsulelor.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *