Scandal diplomatic: Ziua Nationala a Romaniei, desfiintata la Budapesta

de | nov. 23, 2010 | România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

"Romania vrea sa sarbatoreasca furtul Ardealului in Teatrul National de la Budapesta" este unul dintre titlurile aparute in presa din Ungaria. Este doar inceputul unui scandal la Budapesta, legat de sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei. Reprezentantii ambasadei Romaniei au obtinut permisiunea directorului Teatrului National din Budapesta pentru a sarbatori 1 Decembrie in aceasta institutie de cultura.
Viktor Orban

Premierul extremist al Ungariei, Viktor Orban, desfinteaza Ziua Nationala a Romaniei

Premierul extremist al Ungariei, Viktor Orban, desfinteaza Ziua Nationala a Romaniei

„Romania vrea sa sarbatoreasca furtul Ardealului in Teatrul National de la Budapesta” este unul dintre titlurile aparute in presa din Ungaria. Este doar inceputul unui scandal la Budapesta, legat de sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei. Reprezentantii ambasadei Romaniei au obtinut permisiunea directorului Teatrului National din Budapesta pentru a sarbatori 1 Decembrie in aceasta institutie de cultura. Numai ca, dupa ce mai multi politicieni si figuri publice importante din Ungaria au catalogat gestul drept „provocare” si “tradare”, conducerea teatrului a retras autorizatia, relateaza mass-media.
In fiecare an, Ziua Nationala a Romaniei la Budapesta a fost marcata prin evenimente gazduite de prestigioase institutii culturale: Palatul Artelor, Muzeul de Arte Aplicate sau Teatrul Central din Budapesta. Anul acesta spectacolul programat pe 30 noiembrie la Teatrul National includea un concert de muzica clasica din repertoriul compozitorilor George Enescu si Bela Bartok. Iar, conform uzantelor, Romania sarbatoreste anual ziua nationala in fiecare stat cu care are relatii diplomatice.

Razboi mass-media

Presa din Ungaria relata saptamana trecuta despre faptul ca directorul Teatrului National din Ungaria ar putea fi demis pentru ca a inchiriat sala pentru un eveniment cultural organizat cu ocazia Zilei Romaniei. Incriminatul Robert Alfoldi a explicat miercuri ca decizia sa de a inchiria sala mare pentru o receptie, la 30 noiembrie, inaintea Zilei Nationale a Romaniei, nu a avut ca scop sa raneasca sentimentele nationale. „Cand Institutul Cultural Roman din Budapesta mi-a cerut sa inchiriez sala mare a Teatrului pentru celebrarea Zilei Nationale a Romaniei, m-am gandit ca spectacolul si receptia ar putea ajuta cele doua tari, Ungaria si Romania, sa devina mai apropiate prin intermediul culturii si artei, in pofida trecutului lor furtunos”, a declarat Alfoldi, intr-un comunicat transmis MTI.
Numai ca Partidul Crestin-Democrat, aflat in coalitia de guvernare in Ungaria, a cerut secretarului de stat pentru cultura sa revizuiasca imediat contractul Teatrului cu Institutul si sa-l demita pe director, daca investigatia stabileste ca decizia sa a incalcat interesele Teatrului si ale publicului si au adus prejudicii morale institutiei. La randul sau, Partidul nationalist radical Jobbik l-a acuzat pe Alfoldi ca a acordat asistenta unui eveniment antiungar, adaugand ca decizia acestuia „se califica drept tradare”.Partidul a precizat ca va organiza o demonstratie in fata Teatrului, la 1 decembrie.

MAE, lasat fara locatie, regreta

Totodata, Ministerul Afacerilor Externe a constatat „cu regret” ca directorul Teatrului National din Ungaria, sub presiunea unor demonstratii anuntate, a decis anularea angajamentului de a pune spatiul institutiei la dispozitia ambasadei romane de Ziua Nationala, misiunea diplomatica fiind deja in cautarea altei locatii.
„Ministerul Afacerilor Externe constata cu regret faptul ca directorul general al Teatrului National al Ungariei, domnul Robert Alfoldi, sub presiunea unor demonstratii anuntate de catre formatiunea politica Jobbik, a fost nevoit sa anuleze angajamentul anterior de a pune la dispozitia Ambasadei Romaniei in Republica Ungara spatiul teatrului, pentru evenimentul care va fi organizat la 30 noiembrie 2010, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei”, se arata in raspunsul transmis la solicitarea agentiei Mediafax.
MAE a precizat ca ambasada Romaniei a primit, miercuri, o scrisoare din partea lui Robert Alfoldi in care acesta precizeaza ca la baza deciziei anterioare de acordare a spatiului Ambasadei Romaniei pentru Ziua Nationala a stat convingerea ca, „dupa o istorie tumultoasa, cetatenii romani si unguri se pot apropia prin intermediul culturii si al artei”. „Din pacate, am evaluat gresit semnificatia deciziei mele, care ar putea afecta sentimentele conationalilor mei”, se mai arata in scrisoare. In acelasi timp, directorul teatrului national ungar si-a exprimat profunda intristare pentru situatia creata, subliniind ca doar prin continuarea colaborarii, mai ales in domeniile culturii si artei, aceste situatii similare vor putea fi evitate, mentioneaza Ministerul de Externe.

Demersuri diplomatice

MAE precizeaza ca face demersuri pe langa autoritatile ungare pentru sprijin in vederea identificarii celei mai bune modalitati de solutionare a prezentei situatii prin identificarea unei locatii corespunzatoare pentru desfasurarea receptiei cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. „MAE considera ca in contextul excelentelor relatii bilaterale de parteneriat strategic dintre Romania si Ungaria, la toate nivelurile, aceasta situatie reprezinta o exceptie izolata si regretabila. Pe de alta parte, ea confirma, totodata, ca abordarea actuala a celor doua state de a face in continuare eforturi comune indreptate spre viitor, depasind astfel impreuna trecutul, in cadrul familiei europene, este corecta”, explica MAE.
Ministerul aminteste ca, in acest an, relatiile bilaterale romano-ungare au cunoscut o dinamica deosebita, fiind intreprinse in Romania numeroase vizite ale unor oficiali ungari de rang inalt, printre care a presedintelui Pal Schmitt, premierul Viktor Orban si ministrul de Externe.
„In fiecare an, Ziua Nationala a Romaniei la Budapesta a fost sustinuta prin evenimente culturale in institutiile publice de cultura de renume (in 2005, la Cinematograful Urania; in 2006, la Palatul Artelor; in 2007, la Muzeul de Arte Aplicate; in 2008, la Teatrul Thalia; in 2009, la Teatrul Central), care si-au propus sa genereze o cat mai larga cunoastere a culturii romanesti in tara de resedinta. Aceste sarbatori s-au bucurat de participarea unui numar foarte mare de cetateni ungari si autoritati ale statului ungar”, mai mentioneaza MAE.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *