Saakasvili, „casus belli” pentru transnistreni si rusi

de | iun. 3, 2015 | Federatia Rusa, Marea Neagra, R. Moldova, Știri, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Fostul presedinte georgian, Mihail Saakasvili, numit recent in functia de guvernator al regiunii Odesa din Ucraina, provoca noi ingrijorarii regimului separatist de la Tiraspol. Numarul plangerilor transnistrenilor la adresa Chisinaului si Kievului s-au inmultit in ultima vreme, fiind solicitata implicarea si Moscovei. intr-un inteviu oferit postului rusesc de televiziune RBK, pretinsa sefa a de diplomatiei […]

Rogozin Sevciuk

Fostul presedinte georgian, Mihail Saakasvili, numit recent in functia de guvernator al regiunii Odesa din Ucraina, provoca noi ingrijorarii regimului separatist de la Tiraspol. Numarul plangerilor transnistrenilor la adresa Chisinaului si Kievului s-au inmultit in ultima vreme, fiind solicitata implicarea si Moscovei. intr-un inteviu oferit postului rusesc de televiziune RBK, pretinsa sefa a de diplomatiei de la Tiraspol, Nina Stanski, a remarcat ca dupa ce Mihail Saakasvili a fost numit guvernator al regiunii Odesa, situatia ar putea deveni pentru Transnistria ”si mai dureroasa” si toate evenimentele din Ucraina ”pot avea consecinte negative pentru Transnistria”. ”La moment, accesul marfurilor, inclusiv celor de prima necesitate este complet sistat. Putem vorbi despre pericolul alimentar, provocat din cauza sanctiunilor impuse de Ucraina”, a spus aceasta.

Joaca de-a „garantul”

Nina Stanski a mai mentionat ca pentru ei “locuitorii regiunii Odesa sunt mai mult decat vecini”, relatiile lor au fost totdeauna fratesti si ii este foarte complicat sa comenteze noul pas al Kievului. De asemenea, a fost mentionat faptul ca numarul militarilor ucraineni la hotar creste pe zi ce trece si aceasta situatie “mareste ingrijorarile oamenilor”. Totodata, reprezentanta Tiraspolului a reamintit ca Ucraina este garant in procesul de negocieri si participant in formatul ”5+2”. ”De aceea, noi totusi speram ca bunul simt, logica si intelepciunea in cercurule politice vor lua varf ”, a adaugat Stanski. Ea a mai spsu ca pierderile economice sunt sesizabile, iar fata de perioada similara a anului trecut, exportul s-a micsorat cu 20%. Declaratiile acestuia vin dupa ce zilele trecute, seful Serviciului Frontierei de Stat din Ucraina, Viktor Nazarenko, a declarat ca exista o amenintare militara la adresa statului ucrainean dinspre segmentul transnistrean al frontierei ucrainene cu Republica Moldova. De altfel, militarii rusi stationati n regiunea transnistreana si-au intensificat antrenamentele de lupta.

Pe aceeasi limba

De altfel, vicepresedintele Parlamentului rus, Serghei Jelezneak, a spus marti ca, in cazul unui atac asupra trupelor de pacificatori din Transnistria, Rusia este gata sa declanseze o riposta militara. „Conflictul armat din Transnistria este planificat de mult timp si se poate realiza. Noi avem acolo 160 de mii de cetateni, acolo sunt pacificatorii nostri, avem obligatii internationale fata de acea regiune. Intr-o astfel de situatie, Saakasvili a declansat un razboi in 2008. Nu mai are ce pierde”, a declarat vicepresedintele Dumei de Stat in cadrul unei emisiuni de la postul TV „Rossia”. Jelezneak considera ca factorul declansator al razboiului de pe Nistru ar putea fi tocmai noul guvernatorul al Odesei, fostul presedinte al Georgiei Mihail Saakasvili. „Nu excludem ca acesta a fost numit in functie tocmai pentru a provoca Rusia, pentru a o atrage intr-un razboi. Desigur, daca pacificatorii nostri din Transnistria vor fi atacati, noi nu vom putea sa nu intervenim. Iar intr-o astfel de situatie, invingatorul va trebui sa raspunda pentru tot”, a mai spus oficialul rus.

 

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *