Rusia vrea in scris ca scutul NATO nu va fi indreptat impotriva ei

de | mai 22, 2011 | Alte regiuni, Federatia Rusa, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Tensiunile create de scutul antiracheta intre Washington si Moscova par sa nu fie aproape de o finalitate, in continuare Rusia exprimandu-si scepticismul fata de acest element defensiv al NATO. Rusia a insistat, sambata, asupra necesitatii de a obtine garantii scrise care sa stipuleze ca proiectul de scut antiracheta american in Europa de Est nu este […]

Hillary-Clinton-and-Serghei-Lavrov 654Tensiunile create de scutul antiracheta intre Washington si Moscova par sa nu fie aproape de o finalitate, in continuare Rusia exprimandu-si scepticismul fata de acest element defensiv al NATO. Rusia a insistat, sambata, asupra necesitatii de a obtine garantii scrise care sa stipuleze ca proiectul de scut antiracheta american in Europa de Est nu este indreptat impotriva Moscovei, a altor state europene sau NATO. „Discutiile cu SUA si NATO se desfasoara lent”, a declarat Lavrov, in cadrul unei conferinte de presa alaturi de omologii sai german, Guido Westerswelle, si polonez, Radoslaw Sikorski, desfasurata la Kaliningrad, enclava rusa frontaliera cu doua tari membre UE (Polonia si Lituania). „Una dintre probleme este ca cerem sa se specifice in scris ca scutul antiracheta nu va fi indreptat impotriva niciuneia dintre tarile care participa la acest sistem, adica nici impotriva NATO, nici a Rusiei si nici a altor state europene”, a adaugat Lavrov, citat de Russia Today. „Ni se spune ca nu este necesar ca acest lucru sa fie scris deoarece sistemul de aparare antiracheta nu este indreptat impotriva Rusiei. Dar daca nu este indreptat impotriva Rusiei, de ce nu se specifica in scris ca nu vizeaza nicio tara care participa la negocieri?”, a intrebat el.

Calm inainte de summit

Aceste explicatii par o nuantare a limbajului care vizeaza sa calmeze tensiunile intre Rusia si Statele Unite cu cateva zile inainte de summitul G8 din Deauville (nord-vestul Frantei), la 26 si 27 mai. Dupa avertizarea, miercuri, a presedintelui rus, Dmitri Medvedev, privind riscul unei noi curse a inarmarii ca in perioada Razboiului Rece daca Statele Unite nu iau in considerare solicitarile Rusiei, Lavrov a subliniat ca Moscova vrea pur si simplu un acord privind „un concept si o arhitectura comune pentru un viitor sistem european de aparare antiracheta”. „Speram sa reusim sa rezolvam aceste probleme, cel putin la nivel de experti”, a declarat el. Moscova vrea sa fie un membru cu drepturi depline in cadrul sistemului de aparare antiracheta din Europa si refuza ca un scut controlat numai de Occident sa acopere o parte din teritoriul rusesc. Washingtonul a reafirmat ca acest scut nu este „cu nimic indreptat impotriva Rusiei”.

Propunere poloneza

In toata aceasta poveste, Polonia vine cu o varianta noua. Rusia si Statele Unite ar trebui sa aiba sisteme de aparare antiracheta separate, dar interconectate, a declarat sambata ministrul polonez al apararii, Bogdan Klich. „Consideram ca sistemele de aparare antiracheta ale NATO si Rusiei ar trebui sa coopereze. insa acestea ar trebui sa fie doua sisteme separate”, a adaugat Klich. Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, a spus luni ca Moscova este ingrijorata de refuzul Statelor Unite de a oferi garantii legale ca sistemul antiracheta din Europa nu vizeaza Rusia. Kremlinul a avertizat ca s-ar putea retrage din noul tratat START.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *