Rusia strange relatiile cu republica separatista transnistreana

, , ,
 

Switzerland UN Talks Georgia Russia
Grigori Karasin, adjunctul ministrului de Externe al Rusiei, a declarat miercuri dupa o intalnire avuta cu liderul separatist transnistrean, Igor Smirnov, ca Rusia va continua sa sustina dezvoltarea socio-economica a Transnistriei. “Dumnezeu i-a poruncit Rusiei sa poarte de grija celor care sunt insultati si umiliti. In aceasta perioada dificila din punct de vedere economic si al noii oranduiri globale, Rusia nici o clipa nu uita de Transnistria, desi are si ea suficiente probleme”, a spus Smirnov, citat de Infotag. In urma intalnirii, potrivit lui Karasin, ei au ajuns la o intelegere cu privire la subiectele care vizeaza in mod direct reglementarea si la problemele “create in mod obiectiv din cauza noutatilor si evenimentelor ce se produc la Chisinau”. “Am discutat, de asemenea, desfasurarea proceselor pe dimensiunile adoptate la nivel international, de exemplu formatul 5+2. Am examinat si relatiile cu Ucraina unde, in ultimul timp, s-au produs evenimente importante. Privim cu optimism rolul pe care poate sa-l joace Ucraina in dezvoltarea regiunii si in interactiunea cu Federatia Rusa in reglementarea transnistreana”, a remarcat Karasin.

Seminarii pentru Tiraspol

Oficialul de la Moscova a precizat ca Rusia este dispusa sa ofere spatiu pentru desfasurarea diverselor seminare si consultari internationale a caror tematica tine de problematica moldo-transnistreana. “La intrevedere au fost prezenti experti rusi care se ocupa de aceste chestiuni. Acestia au fost rugati sa elaboreze propuneri concrete in ce priveste desfasurarea unor seminare internationale care intr-un mod sau altul se refera la problematica transnistreana – fie la Moscova, fie in regiunea capitalei ruse. Grupurile de lucru ale expertilor nu trebuie sa se intalneasca neaparat la Viena sau la Geneva”, considera oficialul rus. La Tiraspol, acesta a avut o intrevedere si cu Anatoli Caminschi, presedintele Consiliului Suprem al regiunii. “Am discutat starea de lucruri existenta in relatiile bilaterale pe linia interparlamentara, precum si contactele de partid ale formatiunilor politice din Transnistria si Federatia Rusa. Ne intoarcem la Moscova cu anumite doleante si idei adresate parlamentarilor rusi”, a subliniat Karasin.
La randul sau, Caminschi, a spus ca “la intalnire a fost coordonata directia de colaborare, fiind reconfirmata pozitia neschimbata a Parlamentului privind armonizarea legislatiei transnistrene cu cea rusa”. De asemenea, Tiraspolul a apreciat dupa avizul CIJ privind Kosovo ca acest lucru legitimeaza “modelul de solutionare bazat pe prioritatea dreptului poporului la autodeterminare” si reprezinta “un pas evident pe calea transformarii mecanismului depasit de la Helsinki”.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *