Rusia, somata de UE sa paraseasca Transnistria

de | iul. 10, 2011 | Federatia Rusa, R. Moldova, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Adunarea Parlamentara a OSCE, ale carei lucrari s-au desfasurat la Belgrad, a cerut duminica Federatiei Ruse retragerea armamentului si a trupelor de pe teritoriul R. Moldova si a chemat la reglementarea conflictului transnistrean prin negocieri multipartite in cadrul formulei "5 plus 2". O rezolutie referitoare la situatia din Republica Moldova a fost inclusa in Declaratia finala a reuniunii OSCE, adoptata duminica de participantii din 55 de tari.

OSCE RM 443

Adunarea Parlamentara a OSCE, ale carei lucrari s-au desfasurat la Belgrad, a cerut duminica Federatiei Ruse retragerea armamentului si a trupelor de pe teritoriul R. Moldova si a chemat la reglementarea conflictului transnistrean prin negocieri multipartite in cadrul formulei „5 plus 2”. O rezolutie referitoare la situatia din Republica Moldova a fost inclusa in Declaratia finala a reuniunii OSCE, adoptata duminica de participantii din 55 de tari. În consecinta, parlamentarii OSCE au cerut din nou, duminica, Federatiei Ruse „sa-si reia si sa-si finalizeze procesul retragerii trupelor si munitiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, in conformitate cu principiile relevante ale dreptului international si cu angajamentele asumate in cadrul OSCE”. Rusia si-a luat angajamentul, la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul, ca isi va retrage trupele si armamentul din Transnistria, dar nu si-a indeplinit promisiunea decat in mica masura, in ciuda apelurilor repetate pe care Chisinaul si organizatiile internationale le fac de mai bine de zece ani. De asemenea, Adunarea Parlamentara invita toti participantii din reglementarea conflictului transnistrean sa aiba consultari pentru „transformarea actualului mecanism de mentinere a pacii intr-o misiune civila multinationala cu mandat international (din partea OSCE)”. Transformarea formatului actualei misiuni si retragerea trupelor ruse sunt dorite atat de actorii internationali, cat si de Chisinau, dar reticentele vin din partea Tiraspolului si a Rusiei, care spune ca mai intai trebuie gasita formula de reglementare a conflictului. Totodata, rezolutia referitoare la Moldova inclusa in Declaratia finala a reuniunii de la Belgrad recunoaste progresele facute pentru asigurarea institutiilor democratice din R. Moldova, dar noteaza impasul politic pentru alegerea sefului statului si subliniaza necesitatea unui dialog politic mai intens intre fortele politice din Moldova. Rezolutia spune ca existenta unui conflict nerezolvat in regiunea transnistreana constituie o amenintare la adresa securitatii si stabilitatii in Europa si in regiunea OSCE si reafirma angajamentul acestei organizatii – unul dintre mediatorii din negocierile pentru reglementarea transnistreana – de a gasi o solutie prin procesul de negociere multipartit, in format „5 plus 2”.

Statut special

Adunarea Parlamentara a OSCE considera ca identificarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreana in cadrul Republicii Moldova, „cu pastrarea si consolidarea suveranitatii, independentei si integritatii teritoriale a Republicii Moldova in granitele ei international recunoscute”, constituie scopul major al procesului de reglementare. Parlamentarii isi exprima convingerea ca „democratizarea pe intreg teritoriul Republicii Moldova” va contribui la atingerea acestui obiectiv. Parlamentarii din cele 55 de tari participante la reuniunea de la Belgrad cer guvernului moldovean si administratiei de la Tiraspol sa-si continue eforturile pentru implementarea unor masuri de construire a increderii si securitatii. Intensificarea dialogului dintre diferitele institutii si organizatii publice de pe ambele maluri ale Nistrului, precum si incurajarea contractelor interpersonale va ajuta la cresterea increderii reciproce, spun parlamentarii. Rezolutia noteaza, de asemenea, ca membrii Parlamentului de la Chisinau si ai Sovietului Suprem de la Tiraspol au fost de acord sa se intalneasca informal la Stockholm, la 2-3 octombrie 2011, o intalnire facilitata de reprezentantii din R. Moldova ai Adunarii Parlamentare a OSCE. Textul rezolutiei adoptate duminica la Belgrad in cadrul Declaratiei finale a fost elaborat de eurodeputatul suedez Gabsburg-Duglas, in urma vizitei intreprinse in R. Moldova, potrivit Publika TV.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *