Rusia si comunistii moldoveni lucreaza la dezbinarea populatiei Republicii Moldova

de | dec. 18, 2009 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Mass-media rusa si presa condusa de comunistii ramasi fara putere la Chisinau au demarat o campanie de prezentare a situatiei din Republica Moldova ca pe una de conflict in conditiile in care coalitia pro-europeana Alianta pentru Integrare Europeana (AIE). „Practic, populatia rusofona din Republica Moldova se afla intr-o stare de panica, la un pas de […]

comunisti RMMass-media rusa si presa condusa de comunistii ramasi fara putere la Chisinau au demarat o campanie de prezentare a situatiei din Republica Moldova ca pe una de conflict in conditiile in care coalitia pro-europeana Alianta pentru Integrare Europeana (AIE). „Practic, populatia rusofona din Republica Moldova se afla intr-o stare de panica, la un pas de psihoza. Oamenii se afla in asteptarea unui dezastru, se tem ca va incepe hartuirea populatiei vorbitoare de limba rusa, ca ne vom alipi la Romania” – explica directorul general al agentiei de presa independente din Chisinau Nika-Press, Vladimir Tisliuk, citat de radioul rus Radio Liberty. Expertii atrag atentia ca administratia comunista care a pierdut puterea in urma alegerilor parlamentare repetate din anul acesta controleaza in continuare circa 90% din mass-media (tiparite si electronice) care desfasoara in prezent o ampla campanie propagandistica de divizare a societatii moldovene.

Psihoza unificarii

Situatia politica ramane extrem de tensionata in Republica Moldova, din cauza infruntarii dintre noile autoritati – coalitia liberal-democratica – si noua opozitie – Partidul Comunist al fostului presedinte Vladimir Voronin. Expertii atrag atentia ca administratia comunista care a pierdut puterea in urma alegerilor parlamentare repetate din anul acesta controleaza in continuare circa 90% din mass-media (tiparite si electronice) care desfasoara in prezent o ampla campanie propagandistica de divizare a societatii moldovene, relateaza vineri antena rusa a Radio Liberty.
Cel mai adesea este vorba de un subiect sensibil si delicat mai ales pentru populatia vorbitoare de limba rusa si anume presupusa „iminenta” unificare a Republicii Moldova si Romaniei. „Practic, populatia rusofona din Republica Moldova se afla intr-o stare de panica, la un pas de psihoza. Oamenii se afla in asteptarea unui dezastru, se tem ca va incepe hartuirea populatiei vorbitoare de limba rusa, ca ne vom alipi la Romania” – explica directorul general al agentiei de presa independente din Chisinau Nika-Press, Vladimir Tisliuk.”Toti sunt constienti de faptul ca unirea nu se va intampla niciodata, dar tema aceasta a unirii reprezinta o sperietoare eterna. Am inteles ca tema este manipulata la comanda vechii puteri comuniste. Reprezentantii acesteia nu obosesc sa vorbeasca de o confruntare sociala, inclusiv pe motive etnice.Aceasta comanda este pusa in aplicare de mass-media subordonate financiar si administrativ Partidului Comunist. „Holdingul Rosu”, cum il numim noi, continua sa escaladeze atmosfera, iar oamenii citesc si asculta”, a afirmat acesta, adaugand ca escaladarea tensiunilor interetnice este in prezent principala problema a Republicii Moldova. In opinia sa, coalitia liberal-democrata la putere in Republica Moldova ar trebui sa faca ordine si in domeniul mass-media, in baza legislatiei care reglementeaza activitatea mass-media publice. Mai mult, directorul Nika-Press sustine ca a venit timpul sa se faca lumina in privinta privatizarii fostei media de stat, intre care ziarul Nezavisimaia Moldova, care a ajuns ilegal in mainile comunistilor.

Cenzura mass-media

In acest context, antena rusa a Radio Liberty aminteste ca, in ajunul alegerilor prezidentiale, candidatului coalitiei de guvernamant pentru functia de sef al statului, Marian Lupu, nu i s-a permis sa participe la o dezbatere la postul public de televiziune, controlat in continuare de comunisti.
Vicepresedintele Partidului Liberal din Republica Moldova, Corina Fusu, o cunoscuta jurnalista de televiziune, presedinta Comisiei parlamentare pentru mass-media, a calificat aceasta situatie ca fiind o incalcare a dreptului cetatenilor la informare. „Avem un Cod al Audiovizualului si prevederile sale sunt obligatorii atat pentru media private, cat si pentru cele de stat. Art.7 al acestui cod prevede asigurarea pluralismului de opinie, precum si obligativitatea dreptului la replica in caz de calomnie”, a spus ea, adaugand ca in cazul companiei de stat Teleradio Moldova s-au constatat numeroase incalcari in cadrul unor monitorizari realizate de experti straini. Corina Fusu a mai spus ca pana la sfarsitul anului parlamentul de la Chisinau urmeaza sa aprobe noua componenta a Consiliului de Supraveghere a activitatii postului public de televiziune, anticipand ca dupa aceasta situatia va reintra in normalitate, cum era pana la venirea comunistilor la putere in Republica Moldova, in anul 2000.

Acuze la nivel inalt

Temerile Kremlinului au fost dezbatute recent si de analistii de relatii internationale de la Moscova care opineaza ca unirea Republicii Moldova cu Romania devine tot mai reala, dupa schimbarea de putere produsa la Chisinau, desi la nivel oficial este respinsa o asemenea perspectiva, este de parere politolog rus Stanislav Belkovski, presedintele Institutului moscovit pentru Strategie Nationala. “In prezent, in Moldova sunt oameni care nu ascund ca unirea cu Romania este o problema a viitorului apropiat. Seful parlamentului si presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, vorbeste deschis despre acest lucru. Si cu toate ca, la nivel oficial, se neaga acest lucru, eu cred ca, dupa evenimentele din aprilie (de la alegerile parlamentare de la Chisinau), dupa schimbarea de putere, dupa ce Partidul Comunistilor a trecut in opozitie, unirea Republicii Modova cu Romania devine tot mai reala”, a declarat politologul rus intr-un interviu pentru agentia Lenta PMR. Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev a amenintat voalat in cadrul unui discurs rostit recent in fata jurnalistilor la Moscova ca presedintele interimar Mihai Ghimpu ar trebui sa aiba grija si de cetatenii Republicii Moldova vorbitori de limba rusa pentru ca, in caz contrar, Rusia nu va sta deoparte in aceasta problema

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *