Rusia, pregatita de concesii in fata Ucrainei in domeniu energiei

de | iun. 1, 2012 | Federatia Rusa, Razboi energetic, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Negocierile in vederea revizuirii contractelor cu monopolul rus Gazprom, care durau de peste doi ani, s-au urnit, in sfarsit, din punctul mort, a declarat joi vicepremierul ucrainean Nikolai Azarov. Acesta a dat de inteles ca acorduri care ii convin partii ucrainene ar putea fi elaborate inainte de 27 iunie, cand la Donetk va avea lor […]

Negocierile in vederea revizuirii contractelor cu monopolul rus Gazprom, care durau de peste doi ani, s-au urnit, in sfarsit, din punctul mort, a declarat joi vicepremierul ucrainean Nikolai Azarov. Acesta a dat de inteles ca acorduri care ii convin partii ucrainene ar putea fi elaborate inainte de 27 iunie, cand la Donetk va avea lor o sedinta a Comisiei interguvernamentale pentru economie la nivel de premieri. In aceste conditii, noile acorduri vor fi date pentru semnare presedintilor la sfarsitul lui iulie, in timpul intrunirii la Kiev a Comisiei interstatale pentru cooperare. Azarov nu a dezvaluit amanunte ale negocierilor avute la Ashabad cu omologul sau rus Dmitri Medvedev. Pentru presa el a declarat doar ca ‘liderii Rusiei au acceptat sa analizeze in mod serios argumentele partii ruse referitor la livrarile de gaz rusesc in Ucraina si sa revina in viitorul apropiat la revizuirea contractului, care in prezent pune Ucraina in conditii concurentiale inechitabile’Cu doua zile inainte, directorul ‘Naftogaz Ukraini’, Evgheni Bakulin, a declarat ca partea ucraineana solicita nu reduceri de pret, ci revizuirea contractului dezavantajos, semnat in 2009. Partea ucraineana considera ca problema o constituie formula injusta de calculare a pretului, cu o baza de calcul exagerat de ridicata. Din acest motiv, gazul pentru Ucraina costa cu mult mai mult decat pentru tari europene mai indepartate de Rusia. in trimestrul doi al acestui an pretul pentru Ucraina a ajuns la 450 de dolari, cu tot cu reducerea de 100 de dolari obtinuta in urma acordurilor de la Harkov.

Preturi ridicate

Pretul ridicat la gaz a devenit o grea povara pentru economia ucraineana, subliniaza expertul in probleme energetice Valentin Zemlianski. in opinia sa, Kievul nu va putea rezista prea mult si va trebui sa faca unele concesii. Mass-media a informat deja despre conditiile Gazprom: crearea unui consortiu pentru transportul gazului, in cadrul caruia partea rusa sa detina la jumatate controlul asupra sistemului ucrainean de gazoducte si sa aiba acces la piata interna de gaz. Separat se discuta posibilitatea inchirierii depozitelor subterane de gaz ale Ucrainei. ‘Toate convergeau catre scenariul belarus, pe care partea ucraineana nu dorea sa-l accepte. Acum, insa, in conditiile boicotului initiat de reprezentanti ai UE fata de puterea de la Kiev si relatiilor tensionate cu SUA, precum si a dificilei situatii economice interne, nu poate fi exclus nici un viraj politic in directia Rusiei, nici concesii fata de Gazprom’, opineaza Zemlianski. in opinia expertului, compania rusa ar putea fi interesata in primul rand de depozitele de gaz ucrainene, cu o capacitate totala de inmagazinare de circa 32 miliarde de metri cubi. Cu toate acestea, reprezentantii puterii, resping aceste speculatii. ‘Zvonurile sunt lansate de opozitie. Kievul nu va face niciun fel de concesii care sa lezeze interesele nationale, fie ca este vorba despre cedarea catre Gazprom a depozitelor de gaz sau de implicarea Rusiei in privatizarea unor obiective de pe teritoriul Ucrainei’, a declarat Aleksei Plotnikov, deputat al Partidului Regiunilor. Recent, ministrul energeticii al Ucrainei, Iuri Boiko, le-a propus tarilor europene, in cadrul unui interviu acordat postului de televiziune CNN, sa-si pastreze gaz pentru nevoile lor in depozitele ucrainene. ‘Acesta va fi cu adevarat un pas eficient in vederea preintampinarii situatiei cu livrarea de gaz rusesc sub cantitatile contractate’, a declarat Boiko.

Cerinte mai putine

Potrivit lui Zemlianski, aceasta propunere ar putea schimba radical situatia. ‘inainte europenii cumparau gaz rusesc la granitele Ucrainei cu tarile UE, iar Gazprom platea catre Naftogaz servicii pentru tranzitul pe teritoriul ucrainean. Noua schema ar putea include pe ordinea de zi a negocierilor ruso-europene in domeniul gazului faptul ca tarile occidentale sa cumpere gaz la granita ruso-ucraineana si sa achite ele insele catre Naftogaz serviciile de tranzit si cele pentru pastrarea gazului. in aceasta situatie, pozitiile Ucrainei s-ar consolida semnificativ’, subliniaza expertul pentru Nezavisimaia Gazeta. in opinia altui specialist in probleme energetice, Ghennadi Riabtev, este prematur sa se vorbeasca despre revizuirea schemelor existente. ‘In ceea ce priveste cooperarea cu Naftogaz, partenerii europeni care insista asupra reorganizarii companiei o considera in forma sa actuala ‘netransparenta’ si, prin urmare, insuficient de sigura. Pana cand reforma Naftogaz nu se va incheia, este putin probabil sa se poata vorbi in mod serios despre noi scheme si perspective financiare’, considera specialistul. in acelasi timp, cei doi experti intervievati de Nezavisimaia Gazeta converg in opinia ca monopolul rus Gazprom formuleaza fata de partea ucraineana cu mult mai putine cerinte decat partenerii europeni. Riabtev nu exclude posibilitatea ca in etapa actuala Rusiei sa-i convina urmatorul schimb: revizuirea contractelor in domeniul gazului contra dreptului de a inchiria depozitele subterane ucrainene pentru o perioada indelungata.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *