Rusia nuclearizeaza Marea Neagra

de | iul. 31, 2011 | Caucaz, Federatia Rusa, Info Militar, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Moscova vrea sa continue politica de inarmare la Marea Neagra. Desi cele mai multe planuri desprinse din doctrina militara a Rusiei pentru 2020 au ramas doar la nivel de intentie, Moscova cauta sa contrabalanseze influenta SUA la Marea Neagra care doreste instalarea de elemente ale scutului antiracheta, fapt ce ar putea costa Rusia schimbarea denumirii de „lac rusesc” a Marii Negre. Astfel, sase submarine diesel vor completa flota rusa de la Marea Neagra in urmatorii ani,

russian military doctrine 2020 54Moscova vrea sa continue politica de inarmare la Marea Neagra. Desi cele mai multe planuri desprinse din doctrina militara a Rusiei pentru 2020 au ramas doar la nivel de intentie, Moscova cauta sa contrabalanseze influenta SUA la Marea Neagra care doreste instalarea de elemente ale scutului antiracheta, fapt ce ar putea costa Rusia schimbarea denumirii de „lac rusesc” a Marii Negre. Astfel, sase submarine diesel vor completa flota rusa de la Marea Neagra in urmatorii ani, a declarat vineri pentru RIA Novosti comandanul fortelor navale ruse, amiralul Vladimir Visotki. Este vorba despre submarine din clasa 636 (cod NATO, Kilo), care vor fi construite special pentru flota rusa de la Marea Neagra. Aceasta nu dispune in prezent decat de un submarin, Alrossa, din clasa 877, care in prezent se afla la reparatii la Kaliningrad, in Marea Baltica. Amiralul declarase cu alta ocazie ca 15 fregate si submarine nenucleare vor fi construite pentru flota rusa de la Marea Neagra pana in 2020. Potrivit lui Visotki, zona de actiune a flotei nu se limiteaza la Marea Neagra, ci se extinde si la intreaga regiune mediteraneana. În plus, marina rusa, inclusiv flota de la Marea Neagra, este angajata si in lupta impotriva pirateriei, in largul Cornului Africii. Amiralul a reamintit ca numai fregatele dotate cu armament universal sunt in masura sa indeplineasca misiuni in largul marii.

Moscova, „garantul securitatii”

Despre remilitarizarea Marii Negre, Rusia isi aroga acelasi meritat de jandarm al acestei zone. „Prezenta flotei ruse la Sevastopol este in avantajul Rusiei, dar si al Ucrainei si Europei, pentru ca se mentine echilibrul riscurilor. Din punctul meu de vedere, acesta este motivul principal al mentinerii bazei de la Sevastopol si al prelungirii acordului pana in 2042″, a declarat Medvedev la finalul lunii mai a acestui an. Presedintele Rusiei a reamintit ca  disparitia Pactului de la Varsovia a rupt echilibrul de forte la inceputul anilor 1990. Acest eveniment a antrenat “schimbari tectonice pe harta politica a Europei”, sursa a numeroase conflicte armate. Schimbarile in sistemul de securitate sunt intotdeauna ingrijoratoare. De aceea, nu salutam extinderea NATO. Nu suntem impotriva NATO, avem relatii de parteneriat cu Alianta, dar este un bloc militar din care Rusia nu face parte. In plus, cu cat NATO se apropie mai mult de frontierele noastre, cu atat mai mult ne deranjeaza acest lucru”, a mai declarat seful statului rus.  Rusia doreste mentinerea bazei in Crimeea, “ceea ce constituie un element al sistemului de securitate. Din punctul meu de vedere, baza nu deranjeaza pe nimeni, ci permite mentinerea starii de fapt actuale in zona Marii Negre”, mai adauga Medvedev. De altfel, presedintele Rusiei a dat asigurari ca Rusia nu intentioneaza sa foloseasca baza navala din Crimeea pentru lansarea de atacuri impotriva altor tari, in pofida unei strategii similare in timpul razboiului cu Georgia

Investitii infrastructurale la Sevastopol

Federatia Rusa are planuri mari de investitii in dezvoltarea infrastructurii militare si sociale a portului Sevastopol, unde se afla dislocata Flota Marii Negre, a declarat recent ambasadorul rus in Ucraina, Mihail Zurabov, citat de mass-media. “Trebuie sa investim in infrastructura sociala a Flotei Marii Negre. Cred ca este de asemenea necesar sa dezvoltam infrastructura in zona de coasta si sa investim in modernizarea tehnicii militare de aici”, a mai spus ambasadorul. Reamintim ca presedintele rus Dmitri Medvedev a cerut Ministerului rus al Apararii sa pregateasca, in urmatoarea luna, un plan de dezvoltare a bazei din Crimeea, care are un rol cheie in garantarea prezentei fortelor ruse in Marea Neagra si Mediterana. Aceasta dupa ce parlamentele celor doua tari au votat prelungirea cu inca 25 de ani a stationarii Flotei ruse la Sevastopol. Opozitia ucraineana, aflata la putere pana la inceputul acestui an, ceruse Moscovei sa pregateasca parasirea bazei in 2017, considerand prezenta Flotei ruse in Crimeea ca o amenintare la suveranitatea si integritatea Ucrainei, aminteste agentia RIA Novosti.

Amenintari rusesti

Ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin, a vorbea la inceputul anului trecut pe Twitter despre un avertisment catre “SUA si aliatii lor”, promitand ca ursul rus “le va da un sut in fund” daca incearca sa il incolteasca, referire la sistemul american antiracheta. “Americanii si aliatii lor vor din nou sa incolteasca ursul rus?”, scrie diplomatul rus, intr-un prim mesaj, citat de agentiile de presa. “De cate ori trebuie sa le amintim ca este periculos? Ursul va iesi si le va da un sut in fund acestor vanatori mizerabili”, scrie intr-un al doilea mesaj Rogozin.
Reamintim ca declaratiile oficialului rus vin pe fondul deciziei Bucurestiului de a gazdui elemente ale sistemului american antiracheta pe care SUA vor sa il amplaseze in Europa.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *