Rusia nu se da dusa din Transnistria. Provocarile continua

de | ian. 11, 2012 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Moscova arata inca o data ca nu doreste schimbare status quo-ului de peste Nistru, acolo unde sunt cantonati „pacificatorii” rusi, recent implicati in uciderea unui tanar de 18 ani. Autoritatile ruse motiveaza ca in Moldova si in strainatate exista forte ce vor sa provoace escaladarea tensiunii in zona de securitate din Transnistria si considera inacceptabil ca dupa incidentul din 1 ianuarie sa se traga concluzii despre ineficienta operatiunii de mentinere a pacii si necesitatea schimbarii ei.

pacificatori rusi 542

Moscova arata inca o data ca nu doreste schimbare status quo-ului de peste Nistru, acolo unde sunt cantonati „pacificatorii” rusi, recent implicati in uciderea unui tanar de 18 ani. Autoritatile ruse motiveaza ca in Moldova si in strainatate exista forte ce vor sa provoace escaladarea tensiunii in zona de securitate din Transnistria si considera inacceptabil ca dupa incidentul din 1 ianuarie sa se traga concluzii despre ineficienta operatiunii de mentinere a pacii si necesitatea schimbarii ei. Diplomatia rusa sustine ca regulile aplicate de fortele de mentinere a pacii presupun ca deschiderea focului in directia unui vehicul sa se faca numai dupa ce au fost epuizate toate mijloacele de a opri respectivul vehicul, daca acesta prezinta un pericol iminent pentru viata militarilor. „In aceste conditii – spune MAE rus in comentariul sau – nu pot fi decat salutate apelurile conducerii Republicii Moldova si ale Transnistriei pentru elucidarea echilibrata si cat se poate de responsabila a tuturor circumstantelor celor intamplate”. Comentariul MAE rus a fost postat pe site-ul institutiei marti, in aceeasi zi in care blocurile de beton de la podul de peste Nistru – care fusesera inlaturate de comun acord de pacificatorii ruși, moldoveni și transnistreni dupa incidentul de pe 1 ianuarie – au fost reinstalate unilateral pe partea transnistreana. Autoritatile de la Chisinau au calificat gestul drept „provocare”, transmite Europa Libera. Biroul pentru reintegrare a spus ca reinstalarea de marti dimineata a blocurilor de beton contravine intelegerilor din cadrul formatului tripartit de pacificare.

Comunitatea internationala, revoltata

Tanarul moldovean Vadim Pisari, in varsta de 18 ani, a fost impuscat mortal, la 1 ianuarie, la postul de control de la Vadul lui Voda, de catre un soldat rus din forta de mentinere a pacii, dupa ce a refuzat sa dea curs somatiilor de a opri masina in care se afla. Presa de la Chisinau a relatat ulterior ca soldatul ar fi plecat in Rusia. Incidentul a suscitat o vie emotie la Chisinau si a relansat discutiile despre transformarea fortelor de mentinere a pacii – la care in prezent iau parte soldati rusi, moldoveni si din Transnistria – intr-o misiune civila sub egida ONU sau OSCE. Apelurile au venit din partea autoritatilor de la Chisinau, fiind sustinute de Romania, UE, SUA, in timp ce Ucraina – mediator in conflictul transnistrean – si-a declarat disponibilitatea de a discuta despre aceasta. Tiraspolul, in schimb, a respins categoric aceasta perspectiva. „in Moldova si in afara ei exista forte care tensioneaza spiritele pentru propriile lor beneficii politice, fara sa se gandeasca la consecinte, si care provoaca escaladarea tensiunilor in zona de securitate. Consideram acest lucru inacceptabil. Este ilegitim ca in baza unui incident tragic sa fie trase concluzii generale privind ineficienta operatiunii de mentinere a pacii si necesitatea dezmembrarii acesteia”, spune Ministerul rus de Externe intr-un comentariu publicat pe site-ul institutiei. „Pozitia noastra ferma este ca mandatul operatiunii de pacificare ramane necesar si are drept unic scop o reglementare pe cale exclusiv pasnica, politica, in interesul populatiei de pe ambele maluri ale Nistrului”, anunta diplomatia de la Moscova. Ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, declara saptamana trecuta ca prezenta fortelor ruse de mentinere a pacii in Transnistria trebuie pusa sub semnul intrebarii. „Este nevoie de o ancheta cat se poate de profesionista si completa, care sa elucideze imprejurarile acestui accident nefericit si, in acelasi timp, sa vedem cum punem, alaturi de Ucraina si de partenerii nostri europeni, sub semnul intrebarii aceasta prezenta pacificatoare a fortelor ruse. Nu vrem ca astfel de incidente sa se repete si, in acelasi timp, sustinem la randul nostru, asa cum o face si Ucraina sau Republica Moldova, internationalizarea acestei forte civile de mentinere a pacii sub egida OSCE”, a declarat ministrul roman de externe intr-o emisiune la TVR. El a mai spus ca a fost de acord cu reactia pe care a avut-o Iurie Leanca, omologul sau de la Chisinau, care „l-a pus la punct” pe ambasadorul rus.

Dezinformari diplomatice

Imediat dupa producerea incidentului de la Vadul lui Voda, ambasadorul Rusiei la Chisinau, Valeri Kuzmin, a declarat ca regreta moartea tanarului Vadim Pisari, dar a subliniat ca trebuia sa se tina cont de faptul ca acesta s-ar fi aflat la volan in stare de ebrietate, fara permis de conducere, iar masina ar fi furata. Informatiile au fost, insa, infirmate ulterior de Ministerul de Interne de la Chisinau, iar seful diplomatiei moldovene, Iurie Leanca, a declarat ca ambasadorul Rusiei si-a permis sa faca declaratii sarcastice in baza unor informatii neverificate. Pozitia ambasadorului rus a fost criticata dur si de politicieni, liberalii cerand chiar revocarea din functie a lui Kuzmin. Pe de alta parte, Ministerul rus de Externe da asigurari, in comentariul publicat pe site, ca va continua sa investigheze cu foarte mare atentie incidentul petrecut la 1 ianuarie 2012 la postul de control de la podul pe peste Nistru si reaminteste ca in urma unei reuniuni de urgenta a Comisiei mixte de Control s-a decis crearea unei comisii de ancheta. Investigatiile sunt conduse de biroul procurorului militar rus, iar comandamentul militar integrat asteapta concluziile in decurs de trei saptamani, precizeaza MAE rus.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *