Rusia introduce numele Romaniei in ecuatia rezolvarii conflictului transnistrean

de | oct. 19, 2010 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, a declarat marti ca exista sanse reale ca diferendul transnistrean sa fie rezolvat, dar acest lucru nu depinde numai de Moscova, ci si de pozitia Republicii Moldova, a Transnistriei, a Romaniei si a Uniunii Europene, potrivit agentiei Interfax, preluata de KARADENIZ-PRESS.

586158_dmitry-medvedev-angela-merkel-et-nicolas-sarkozy-le-27-juin-2010-a-toronto

Liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, a declarat marti ca exista sanse reale ca diferendul transnistrean sa fie rezolvat, dar acest lucru nu depinde numai de Moscova, ci si de pozitia Republicii Moldova, a Transnistriei, a Romaniei si a Uniunii Europene, potrivit agentiei Interfax, preluata de KARADENIZ-PRESS. “Sunt de parere ca putem obtine rezultate bune, dar pentru ca acest lucru sa se intample, toate partile implicate in acest conflict trebuie sa adopte pozitii constructive”, a afirmat Medvedev, in cadrul unei conferinte de presa, la finalul unei intrevederi cu presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel, la Deauville, in vestul Frantei.

Alegerile, miza jocului

“Un alt lucru este ca administratia din Moldova este in prezent intr-o stare de incertitudine. Alegerile vin si, in mod natural, aceste procese pot fi reluate numai cand partile la negocieri sunt formate, iar o parte la negocieri este o parte care are puteri”, a mai spus Medvedev. Liderul rus a reiterat ca Rusia va continua sa promoveze rezolvarea conflictului transnistrean, dar a apreciat ca succesul negocierilor va depinde si de alti participanti la acest proces. “As vrea sa subliniez ca succesul acestui proces nu depinde doar de Rusia. Succesul intregii activitati depinde de asemenea de pozitia Republicii Moldova, a Transnistriei, a Romaniei si a UE”, a afirmat el. Alegerile legislative din Republica Moldova sunt programate pentru data de 28 noiembrie iar in cazul in care AIE nu va concura la aceste alegeri ca un bloc unitar, cele mai mari sanse de castig le au din nou comunistii lui Voronin care ar putea deturna din nou Chisinaul din drumul european.

Smirvov, disperat

Liderul separatist, Igor Smirnov, a declarat marti, in paralel, ca Moldova trebuie sa semneze cu Transnistria un acord de restabilire a comunicatiilor telefonice, nu sa ia pur si simplu niste hotarŒri unilaterale, informeaza Info-Tag. Liderul regiunii transnistrene a audiat un raport al ministrului de externe, Vladimir Iastrbceak, referitor la rezultatele consultarilor de la sfarsitul saptamanii trecute cu vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Victor Osipov. La intrevedere a fost pusa in discutie posibilitatea reluarii comunicatiei de telefonie fixa intre cele doua maluri ale Nistrului.

Divergente comunicationale si feroviare

Comunicatiile au fost intrerupte in 2004 din cauza unor divergente intre Moldtelecom si Interdnestrcom in privinta resurselor de numerotare. De la 1 octombrie, se reluase, dupa o intrerupere de patru ani, circulatia trenului de pasageri Chisinau-Odesa-Chisinau prin regiunea transnistreana, masura considerata “un progres mare” pentru reglementarea problemei transnistrene, si era asteptata si reluarea comunicatiilor telefonice. Circulatia feroviara prin regiunea transnistreana a fost intrerupta in 2006, cand Tiraspolul a declarat ca segmentul de cale ferata moldoveneasca care trece pe teritoriul transnistrean este proprietatea autoproclamatei republici si a cerut taxa pentru tranzitarea trenurilor. Ca urmare, trenurile moldovenesti au fost nevoite sa circule ocolind reginea separatista, ceea ce inseamna 42 de kilometri in plus.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *