Rusia incearca sa-si bage calul troian in scutul antiracheta – Ucraina

de | feb. 28, 2011 | Federatia Rusa, Info Militar, Știri, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Daca discutiile pe tema participarii a diverse state la proiectul scutului antiracheta raman inca deschise, Rusia incearca sa-si introduca cat mai multi aliati in planurile NATO. Daca odata cu venirea lui Viktor Iuscenko la carma Ucrainei, aceasta tara declara deschis ca aderarea la NATO nu mai exista ca optiune in politica militara a Kievului, acum […]

rusia-nato-

Daca discutiile pe tema participarii a diverse state la proiectul scutului antiracheta raman inca deschise, Rusia incearca sa-si introduca cat mai multi aliati in planurile NATO. Daca odata cu venirea lui Viktor Iuscenko la carma Ucrainei, aceasta tara declara deschis ca aderarea la NATO nu mai exista ca optiune in politica militara a Kievului, acum Ucraina pare sa-si fi schimbat planurile si doreste sa fie parte a scutului, in conditiile in care ministrul Apararii rus, Anatol Serdiukov, a declarat recent ca a convenit cu Ucraina intarirea Flotei ruse la Marea Neagra. In replica, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat duminica pentru postul ucrainean de televiziune Channel 5 ca este prea devreme pentru a vorbi despre participarea Kievului la sistemul european de aparare antiracheta. Kievul si NATO au discutat despre posibila contributie a Ucrainei la sistem in 24 februarie. Partile au analizat posibilitatea lansarii unor consultari la nivel de experti in acest dosar. “Am luat in considerare faptul ca Ucraina este interesata de o astfel de cooperare”, a spus Rasmussen, dupa o intalnire cu ministrul ucrainean de Externe, Konstantin Griscenko.

Radar ucrainean pentru NATO

La mijlocul lunii februarie, seful diplomatiei ucrainene a anuntat ca tara sa este dispusa sa participe la un scut antiracheta in Europa, daca Rusia si Statele Unite o invita. “Avem doua radare care faceau parte dintr-un sistem sovietic de aparare antiracheta. Un radar se afla la Mukacevo (in apropiere de frontiera cu Ungaria si Slovacia – n.red.), iar un altul la Sevastopol, pe malul Marii Negre. Am fi fericiti daca ar putea fi folosite in cadrul scutului antiracheta modern ruso-american. Avem o experienta importanta in elaborarea unor idei care ar putea fi utile pentru acest sistem”, a spus ministrul in cursul unei vizite la Washington. In acelasi timp, el a amintit ca nimeni nu a solicitat ajutorul ucrainean si ca negocierile ruso-americane privind scutul sunt abia la inceput. Rasmussen a amintit ca Rusia a fost invitata sa coopereze pentru dezvoltarea apararii europene antiracheta. Rusia si NATO au fost de acord in noiembrie, la Lisabona sa coopereze pentru dezvoltarea unui scut antiracheta comun in Europa. Partile au convenit sa formuleze termenii acestei cooperari pana in iunie 2011.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *