Rusia foloseste uniunea vamala cu Belarus si Kazahstan pentru a pedepsi Moldova si Georgia

de | aug. 1, 2010 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Federatia Rusa a cerut Belarusului si Kazahstanului sa ia masuri pentru a impiedica patrunderea pe piata ruseasca a vinurilor si apei minerale provenite din Republica Moldova si Georgia. Ghenadi Oniscenko, seful organizatiei ruse pentru protectia consumatorilor, Rospotrebnadzor, a declarat ca aceasta cerere a fost formulata in cadrul Uniunii Vamale din care fac parte Rusia, Belarus si Kazahstan.

Vinul, miza electorala in conflictul politic moldo-rus

Vinul, miza electorala in conflictul politic moldo-rus

Federatia Rusa a cerut Belarusului si Kazahstanului sa ia masuri pentru a impiedica patrunderea pe piata ruseasca a vinurilor si apei minerale provenite din Republica Moldova si Georgia. Ghenadi Oniscenko, seful organizatiei ruse pentru protectia consumatorilor, Rospotrebnadzor, a declarat ca aceasta cerere a fost formulata in cadrul Uniunii Vamale din care fac parte Rusia, Belarus si Kazahstan. „Tinand cont de legile Uniunii Vamale ruso-kazaho-belaruse, ne-am informat partenerii, conform regulamentelor pe care le-a adoptat, ca folosirea unor produse este restrictionata in tara noastra. Le-am cerut sa ia masuri pentru a impiedica intrarea pe teritoriul rus a vinurilor si apelor minerale din Moldova si Georgia”, a declarat pentru Interfax Ghennadi Oniscenko, seful Protectiei consumatorilor din Rusia, Rospotrebnadzor.
Potrivit acestuia, cererea nu insemana ca Rusia isi „impune vointa” asupra Belarusului si Kazahstanului, pentru a restrange drepturile lor de a folosi aceste produse, ci doar isi „exercita un drept” ca membru al Uniunii Vamale, scrie presa regionala, preluata de agentia KARADENIZ PRESS. „Aceasta nu inseamna ca ne impunem vointa (n.r. Belarusului si Kazahstanului) si ca le restrangem dreptul de a folosi aceste produse, dar suntem indreptatiti sa le cerem sa ia toate masurile pentru ca aceste produse sa nu poata ajunge pe teritoriul rus. Ne-am exercitat acest drept”, a explicat Oniscenko. Este prima data cand Moscova foloseste Uniunea Vamala ca unealta politica impotriva altor state. Incluzand Belarusul si Kazahstanul, Rusia poate spori presiunile asupra R. Moldova si Georgiei.

Avertisment dur

Anterior, se anuntase ca importurile de vin moldovenesc in Rusia nu vor fi sistate, decizia fiind luata la sfarsitul intalnirii dintre ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguta, si seful serviciului sanitar veterinar de la Moscova, Ghennadi Oniscenko. Ocazie cu care partea moldoveana a imanat un plan de actiuni propus de autoritatile de la Chisinau pentru intarirea controlului asupra calitatii vinurilor livrate in Rusia.
Chisinaul spune ca Moscova a inceput sa aplice un standard nou de certificare, fara sa-si puna la curent partenerii moldoveni. Cu toate acestea, ministrul agriculturii, Valeriu Cosarciuc, a anuntat ca autoritatile moldovene au inasprit controlul, insa s-a constatat ca verificarile suplimentare demonstreaza de cele mai multe ori ca vinurile corespund tuturor rigorilor. „Cel mai important este ca sa primim din partea Federatiei Ruse pachetul de cerinte fata de calitatea si inofensivitatea produselor alcoolice, adica sa fie foarte clare care sunt aceste cerinte. „Noi avem pachetul de documente primit la 25 ianuarie 2007”, a declarat Valeriu Cosarciuc, potrivit RRA.

Embargou dificil

Conform datelor Organizatiei Internationale a Viei si Vinului, Republica Moldova se numara printre primii zece cei mai mari exportatori de vinuri din lume, bauturile alcoolice constituind, anul trecut, 13% din totalul exporturilor. Cu 150.000 de hectare de vii, Republica Moldova produce anual 16 milioane decalitri de vin. In prezent, producatorii au stocat aproximativ 30 milioane decalitri de vin, echivalentul a doua productii anuale. Daca inainte de primul embargo rusesc, impus in 2006, Republica Moldova livra Rusiei 80% dintre vinurile sale, in 2009, cota pe aceasta piata a scazut la putin peste 30%. Chiar daca dependenta de piata ruseasca s-a redus in ultimii ani, totusi, impactul unui eventual nou embargo rusesc ar fi unul semnificativ pentru economia moldoveneasca.
Gheorghe Arpentin, presedintele Uniunii Oenologilor din Republica Moldova, a mai declarat ca multe fabrici de vinuri ar putea sa nu reziste acestui embargo, in conditiile in care depozitele sunt pline, multi producatori au credite de achitat la banci, iar in conditiile crizei, sursele de creditare au devenit aproape imposibil de accesat.

Razbunare politica

La inceputul lunii iulie 2010, Moscova a blocat cateva transporturi importante de vinuri la vama, anuntand ca acestea contin produse chimice extrem de nocive. Insa acest gest a fost pus pe seama iritarii Moscovei in legatura cu semnarea de catre presedintele Mihai Ghimpu a decretului privind declararea datei de 28 iunie 1940 drept zi a ocupatiei sovietice.
Cu jumatate de gura, autoritatile ruse si moldovenesti recunosc, totusi, ca problema vinurilor reflecta si o atitudine politica a Moscovei fata de guvernarea proeuropeana de la Chisinau. „Sigur ca exista implicatii politice, asta este realitatea” a declarat Valeriu Lazar, ministrul economiei. Valeriu Lazar spune ca diversificarea pietelor de export este o solutie pentru vinurile moldovenesti, dar una care nu poate avea efecte imediate, in timp ce amenintarea ruseasca ar fi o lovitura contondenta, cu efecte imediate. „Pe termen scurt, noi nu putem face abstractie de piata Federatiei Ruse. Fara indoiala, preocuparea noastra este sa diversificam pietele de desfacere. Si lucrul acesta o sa se intample, dar reorientarea fluxurilor comerciale da efecte in 5 in 10, in 15 ani de zile; niciodata nu da efecte pe termen scurt” a declarat Valeriu Lazar.
Pietei europene ii revin in acest moment 14% din cantitatea de vinuri exportate de Republica Moldova, printre principalii consumatori fiind si Romania, iar, pentru anul viitor, Uniunea Europeana a promis dublarea cotei de import pentru vinurile moldovenesti.

Vin interzis

Serviciul sanitar rus a rebutat aproape un milion de litri de vin moldovenesc. Potrivit medicului sanitar şef al Rusiei, Ghennadi Onişcenko, a fost iniţiată procedura de reexport a băuturilor alcoolice. Onişcenko a menţionat că numai în decurs de o săptămână, după verificarea a 14 loturi de vin moldovenesc, în peste 43 de mii de sticle a fost depistat un conţinut ridicat de dibutilftalat, relateaza mass-media de la Chisinau. Reamintim că, pe 7 iulie, zeci de camioane încărcate cu vinuri moldoveneşti au fost blocate la vama Solnţevo, de lângă Moscova. Informaţia a fost confirmată de către şeful „Rospotrebnadzor”, Ghenadi Onişcenko. El a declarat pentru postul de radio „Eho Moskvî” că vinul oprit în vamă poate fi utilizat doar pentru a vopsi gardurile.
Anterior, Ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, Valeriu Cosarciuc, a declarat că nu există nici un document oficial care ar anunta întreruperea consultărilor cu Federatia Rusă în privinta exporturilor de vin si că din cele 43 camioane care au fost oprite la hotarul Federatiei Ruse, mai mult de jumătate au fost deja certificate si li s-a oferit dreptul de a livra productia pe teritoriu Rusiei. În acelasi context, ministrul a mai precizat că agentii economici moldoveni respectă în totalitate reglementările care li se impun.

Cota dublata

Cota acordată vinurilor moldoveneşti pe piaţa Uniunii Europene (UE) va fi dublată, a declarat saptamana trecuta Dacian Cioloş, Comisar European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, în cadrul întrevederii cu premierul Republicii Moldova, Vladimir Filat. În cadrul dialogului, premierul Filat a solicitat suportul Comisarului în majorarea cotei de export a vinurilor moldoveneşti pe piaţa comunitară, menţionând că ramura vitivinicolă este una de primă importanţă în economia naţională şi că un atare pas ar contribui la revigorarea acestei ramuri.
Dacian Cioloş a precizat că toate demersurile necesare în acest sens au fost făcute, urmând ca în scurt timp să demareze procedurile specifice unor astfel de situaţii. Comisarul european Stefan Fule, de asememea, a menţionat că UE este gata să acorde suport suplimentar Republicii Moldova prin majorarea cotei de export pentru produsele vinicole moldoveneşti.

Chisinaul dezminte

„Cine a spus că consultările au fost întrerupte? Nu există nici un document oficial care ar prevedea acest lucru. Din cele 43 camioane care au fost stopate la hotarul Federatiei Ruse, au rămas doar 23, celelalte au fost deja certificate si li s-a oferit dreptul de a livra productia pe teritoriu Rusiei”, a declarat anterior ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare de la Chisinau, Valeriu Cosarciuc. Ministrul a precizat că agentii economici moldoveni, productia cărora stă la terminale, au respectat în totalitate reglementările care li se impun, specificând totodată că asteaptă rezultatele testării oficiale a laboratoarelor din Federatia Rusă pentru a vedea care totusi a fost problema. Referindu-se la situatia din domeniu, în general, ministrul a subliniat că productia moldovenească este, si în drum spre terminalele de profil, si la terminale, dând asigurări că vor fi întreprinse toate actiunile necesare pentru ca situatia să revină la normalitate si agentii economici din domeniu să-si poată exporta productia.

Retorica rusa

Federatia Rusa a stopat anterior consultările cu Republica Moldova în problema reluării livrărilor de vinuri moldoveneşti, începute in data de 12 iulie, a declarat medicul sanitar şef rus, Ghenadie Onişcenco, citat de agenţia informaţională rusă Interfax. Totodată, premierul Vlad Filat susţine că nu poate fi vorba de nici un fel de întreruperi a consultărilor, menţionând că în curând va avea o întrevedere cu omologul său rus, Vladimir Putin.
Potrivit lui Onişcenco, motivul stopării consultărilor între experţii moldoveni şi ruşi a constituit declaraţia ministrului Agriculturii, Valeriu Cosarciuc, care a asigurat că vinul moldovenesc nu conţine substanţe nocive. „Cosarciuc spunea că totul este bine. Am rămas nedumeriţi şi am fost nevoiţi să întrerupem consultările pe un termen indefinit”, a spus medicul sanitar şef rus. El a mai adăugat că în cadrul întrevederii de luni, 12 iulie, a experţilor, părţii moldoveneşti i-au fost înainate un şir de pretenţii referitor la calitatea vinului produs în Moldova şi furnizat Rusiei. În urma discuţiilor, experţii au ajuns la concluzia că în Moldova, în ultimul timp, s-a redus controlul calităţii vinurilor, ceea ce, după părerea lui Onişcenco, ar putea fi „o explicaţie”.
Pe de altă parte, reprezentanţii Centrului de Verificare a Calităţii Producţiei Alcoolice din Moldova, citaţi de postul de stiri Publika TV, preluat de mass-media susţin că reprezentanţi Serviciului sanitar al Rusiei nu au prezentat delegaţiei Moldovei la Moscova nicio dovadă care ar demonstra că vinurile blocate în vama rusă ar fi nocive. Mai mult, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Valeriu Cosarciuc a declarat că instituţia pe care o conduce nu a fost informată, în mod oficial, cu privire la întreruperea consultărilor.

Ministru non-grata

Anterior, partea rusă a insistat ca Valeriu Cosarciuc să nu facă parte din delegaţia de experţi, care urma să plece la Moscova, pentru ca „discuţiile să aibă un caracter profesional şi nu administrativ-politic”. Mass-media de la Chisinau mai precizează că în perioada 26 iunie – 7 iulie curent, circa 52 de loturi de vin moldovenesc au fost blocate în vama rusă, pe motiv că ar fi conţinut pesticide. Rusia cere ca vinul moldovenesc să fie verificat după circa 50 de indici, in timp ce pentru ţările europene, acesta este verificat doar după 12 criterii.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *