Rusia declanseaza „razboiul laptelui” impotriva Lituaniei

de | oct. 7, 2013 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Deranjata constant de atitudinea tarilor baltice fara de Rusia si in contextul apropierii summitului de la Vilnius, acolo unde Ucraina si Republica Moldova sunt sprijinite pentru apropierea de UE, autoritatile de la Kremlin au decis deschiderea unui nou front de bataie cu Lituania. Astfel, Agentia rusa pentru Protectia Consumatorilor a anuntat luni ca au dispus […]

fb-sz31605Deranjata constant de atitudinea tarilor baltice fara de Rusia si in contextul apropierii summitului de la Vilnius, acolo unde Ucraina si Republica Moldova sunt sprijinite pentru apropierea de UE, autoritatile de la Kremlin au decis deschiderea unui nou front de bataie cu Lituania. Astfel, Agentia rusa pentru Protectia Consumatorilor a anuntat luni ca au dispus interzicerea importurilor de produse lactate din Lituania. Institutia a anuntat ca a constatat o serie de incalcari care ar demonstra „controalele ineficiente din Lituania si necesitatea introducerii de restrictii la importurile alimentare”, relateaza presa moscovita, citat de Karadeniz Press. Directorul Agentiei ruse pentru Protectia Consumatorilor, Ghennadi Oniscenko, a dat asigurari ca intericerea produselor lactate lituaniene, reprezentand 1% din importurile ruse in acest sector, este legata strict de calitatea acestora. „Speram ca nu vom auzi comentarii politizate”, a adaugat el. Autoritatile sanitare ruse sunt acuzate frecvent ca iau decizii motivate politic. O sursa apropiata de dosar a anuntat ca Rusia pregateste masuri pentru limitarea importurilor de carne si peste din Lituania. Lituania, care detine in prezent presedintia semestriala a Consiliului UE, a denuntat recent inasprirea controalelor vamale la frontiera cu Rusia. Vilnius considera ca aceste masuri au caracter politic, avertizand ca ar putea bloca accesul in enclava rusa Kaliningrad, situata intre Lituania si Polonia. Disputa intre Rusia si Lituania survine in contextul in care cea din urma, care asigura presedintia semestriala a UE, militeaza pentru apropierea fostelor republici sovietice de Uniune, in cadrul Parteneriatului Estic, ceea ce suscita iritarea Moscovei, care vede in aceasta o ingerinta in zona sa de influenta. Lituania, prima dintre republicile sovietice care si-a proclamat independenta dupa prabusirea URSS in 1990, doreste incheierea acordurilor de asociere si de liber-schimb intre UE si mai multe tari din fostul spatiu sovietic (Ucraina, Republica Moldova, Belarus, Armenia, Azerbaidjan si Georgia) in cadrul summitului Parteneriatului Estic, programat sa se desfasoare la sfarsitul lunii noiembrie la Vilnius.

Apel al UE

Iritat, Bruxelles-ul a cerut ieri ca Rusia sa-si clarifice pozitia vizavi de acest nou incident care poate duce la o blocare a relatiilor dintre UE si Rusia. ‘Conform regulilor Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), orice restrictie decisa de Rusia din motive sanitare trebuie justificata prin demonstrarea riscului, iar masura luata trebuie sa fie proportionala cu nivelul riscului identificat’, a declarat Frederic Vincent, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru sanatate, Tonio Borg, citat de AFP. ‘Comisia face apel la Rusia pentru o actiune proportionala dupa posibila detectare, ce trebuie confirmata de Rusia, a unei abateri fata de anumite standarde sanitare ruse’, a insistat purtatorul de cuvant, conform agentiei de presa citate. Subliniind ‘increderea’ Comisiei ‘in siguranta produselor lactate lituaniene’, Vincent a afirmat ca aceasta nu a fost ‘informata oficial de natura preocuparilor exprimate de autoritatile ruse privind produsele lactate din Lituania’. Afirmand ca sistemul de siguranta alimentara al UE ‘asigura un nivel inalt de protectie a consumatorilor’, Vincent a evocat ‘numeroasele diferente intre standardele’ europene si ruse. ‘in anumite cazuri, UE crede ca unele standarde ale Rusiei sunt inutil de stricte si merg dincolo de ce este necesar din punct de vedere stiintific pentru protectia consumatorilor’, a adaugat purtatorul de cuvant.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *