Rusia, datoare pentru bazele militare din Kirghizstan

de | dec. 29, 2011 | Asia Centrală, Federatia Rusa, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

In ciuda faptului ca Rusia a incercat constant sa blocheze prezenta militara americana in Kirghizstan, Moscova nu si-a platit de ani buni restantele pentru folosirea facilitatilor militare din aceasta tara. Presedintele kirghiz Almazbek Atambaiev a descris joi Rusia ca un partener strategic important, dar a acuzat Moscova ca nu a platit chiria pentru infrastructura militara […]

Medvedev kirghiztan 234

In ciuda faptului ca Rusia a incercat constant sa blocheze prezenta militara americana in Kirghizstan, Moscova nu si-a platit de ani buni restantele pentru folosirea facilitatilor militare din aceasta tara. Presedintele kirghiz Almazbek Atambaiev a descris joi Rusia ca un partener strategic important, dar a acuzat Moscova ca nu a platit chiria pentru infrastructura militara de pe teritoriul tarii in ultimii patru ani. Principalul partener strategic al Kirgizstanului este Rusia, dat fosta conducere „nu a lasat o mostenire buna in relatiile cu Rusia”, a spus Atambaiev. „In ultimul an si jumatate am reusit sa stabilim relatiile cu Rusia care au fost distruse de fostul guvern”, a afirmat el, notand ca premierul rus Vladimir Putin a acordat o mare sustinere republicii. Atambaiev a spus ca a reusit sa ajunga la un acord si cu presedintele rus Dmitri Medvedev, in special in ceea ce priveste plata datoriilor ruse acumulate in ultimii patru ani, reprezentand chiria pentru infrastructura militara a Moscovei din Kirgizstan. Patru infrastructuri militare ruse se afla pe teritoriul fostei republici sovietice, precum si o baza aeriana la Kant. Atambaiev, in varsta de 55 de ani, care a servit ca premier al tarii, a castigat alegerile prezidentiale din 30 octombrie cu 62% din voturi.

SUA, pe punctul de a parasi Biskekul

In toamna acestui an, autotoritatile centrale kirghize anuntau ca vor inceta colaborarea cu SUA pentru pentru baza militara Manas, intelegere care expira in 2013. Totodata, Biskekul nu va reinnoi aceasta intelegere anuntau surse oficiale locale. “Va fi un nucleu de transport civil”, a spus premierul Almazbek Atambaev. “Nu ar trebui sa mai fie acolo o baza militara”, a subliniat el. Guvernul kirghiz a comunicat deja Washingtonului intentia de a nu reinnoi contractul de inchiriere a bazei aeriene, a precizat premierul. Secretarul de stat Hillary Clinton a spus la Biskek, in decembrie 2010, ca SUA spera sa continue operatiunile de la baza kirghiza in lupta impotriva terorismului. Manas a inceput sa fie folosita in 2001 ca parte a eforturilor de logistica pentru fortele americane din Afganistan. Kirgizstanul primeste 150 de milioane de dolari de la SUA anual, ca asistenta, dintre care jumatate se duc catre operatiunile de la aeroportul Manas. Rusia si China au presat Biskek sa inchida baza Manas pentru SUA si i-au promis miliarde de dolari asistenta, daca SUA parasesc regiunea. In eventualitatea in care acesta lucru se va intampla, SUA iau serios in calcul folosirea bazei romanesti de la Kogalniceanu pentru aprovizionarea trupelor coalitiei din Afganistan.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *