Romanii din Valea Timocului se vor putea bucura “legal” de slujbele in limba materna

de | feb. 11, 2010 | Balcani, România, Știri, Uncategorized @ro | 1 comentariu

Romanii din vaile Dunarii, Moravei si Timocului, locuitori ai 154 de sate cu populatie compact romaneasca si ai altor 48 cu populatie mixta, au primit cu entuziasm decizia Biroului Republican de Statistica nr. 052-89 privind acordarea personalitatii juridice Protopopiatului “Dacia Ripensis”, cu sediul la Malainita, in Timoc

preotul boian cu enoriasii din Timoc

Romanii din vaile Dunarii, Moravei si Timocului, locuitori ai 154 de sate cu populatie compact romaneasca si ai altor 48 cu populatie mixta, au primit cu entuziasm decizia Biroului Republican de Statistica nr. 052-89 privind acordarea personalitatii juridice Protopopiatului “Dacia Ripensis”, cu sediul la Malainita, in Timoc. Preotul Boian Alexandrovici, ctitorul primei biserici romanesti din Serbia de nord-est, la Malainita, in anul 2005, dupa 170 de ani de cand credinciosii romani din zona au fost lipsiti de dreptul de a asculta liturghia si a se ruga in limba materna, a declarat joi, pentru agentia Agerpres, preluata de mass-media centrala, ca, se pare, cosmarul acestora a luat sfarsit, dar “nu este exclus ca acest succes sa nu convina episcopului Iustin al Episcopiei Ortodoxe Sarbe din Negotin, care nu ar ezita sa inceapa demersurile pe langa autoritatile de stat pentru a anula acest statut al protopopiatului”. “Am mai trecut prin astfel de probleme. La inceputul anului 2009 am solicitat Ministerului Cultelor al Republicii Serbia inscrierea acestuia in Registrul bisericilor si comunitatilor religioase si am fost refuzati pe motiv ca decizia ar putea provoca un conflict intre Biserica Ortodoxa Romana (BOR) si Biserica Ortodoxa Sarba (BOS)”, a afirmat Alexandrovici.

Presiuni sarbesti

In acelasi context, el a mai aratat ca desi a atacat in justitie decizia nr. 080-00-2/2009-02 din 24 martie 2009, iar Curtea Suprema de Justitie a Serbiei i-a dat castig de cauza, “presiunile nu au incetat, iar hotararea nu a putut fi pusa in practica din cauza piedicilor puse de autoritatile bisericesti sarbe”. “Nici nu ne-am fi asteptat ca reprezentantii BOS din teritoriu sa priveasca cu ochi buni verdictul instantei. Ei au motivat aceasta prin faptul ca exista o decizie a Tribunalului Bisericesc al BOS prin care am fost scos din cinul preotesc, insa magistratii nu au tinut cont de aceasta, eu apartin BOR si ma aflu sub jurisdictia Episcopiei Ortodoxe Romane Dacia Felix din Varset, asadar orice imixtiune din afara este nula de drept”, a precizat Boian Alexandrovici. In opinia lui, recunoasterea Protopopiatului ortodox roman “Dacia Ripensis” este in masura sa-i bucure pe romanii/vlahii din Serbia de nord-est, mai ales ca s-a organizat un numar de zece parohii, “dar trebuie manifestata o oarecare prudenta, fiindca o parte din clerul sarb ne considera adversari, desi slujim aceiasi credinta intru Hristos”. “Obtinerea personalitatii juridice, conform legilor Republicii Serbia, ne confera dreptul de a construi biserici, de a sluji cu devotament credinciosii si de a oficia ritualurile canonice si liturghia in limba romana”, a concluzionat Boian Alexandrovici. Victoria Protopopiatului ortodox roman “Dacia Ripensis” reprezinta un prim pas pe calea renasterii nationale a comunitatii romanesti din Timocul Sarbesc si o speranta ca identitatea celor peste 300.000 de romani din aceasta parte a Serbiei nu mai poate fi pusa in pericol.

Share our work

1 Comentariu

  1. andrei

    fenomenal ce poate face un singur om pentru romanii din Serbia de Rasarit. felicit initiativa lui Boian Alexandrovici si cred ca ar fi bine sa mai existe mai multi preoti romani acolo care sa il sprijine si sa promoveze slujba religioasa in limba romana.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *