Romania, tina preferata a mass-media din Federatia Rusa

de | oct. 3, 2010 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ministrul afacerilor externe al Romaniei, Teodor Baconschi, si-a declarat sprijinul pentru alianta democrat-liberala aflata la putere in Republica Moldova, exact in ziua cand reprezentantii Comisiei Electorale Centrale au anuntat inceputul campaniei electorale. Opozitia comunista a catalogat mesajul de sustinere al lui Baconschi drept "amestec in treburile interne ale Republicii Moldova", iar Congresul Comunitatilor Ruse - "un semnal pentru minoritatile nationale, care nu sprijina linia actualei puteri spre integrare cu Romania", noteaza presa rusa, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Mass-media, arma politica a Kremlinului impotriva Romaniei

Mass-media, arma politica a Kremlinului impotriva Romaniei

Ministrul afacerilor externe al Romaniei, Teodor Baconschi, si-a declarat sprijinul pentru alianta democrat-liberala aflata la putere in Republica Moldova, exact in ziua cand reprezentantii Comisiei Electorale Centrale au anuntat inceputul campaniei electorale. Opozitia comunista a catalogat mesajul de sustinere al lui Baconschi drept „amestec in treburile interne ale Republicii Moldova”, iar Congresul Comunitatilor Ruse – „un semnal pentru minoritatile nationale, care nu sprijina linia actualei puteri spre integrare cu Romania”, noteaza presa rusa, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Baconschi sosise la Chisinau nu pentru a da startul campaniei electorale: in capitala Republicii Moldova se reunisera reprezentanti ai ministerelor de externe din 24 de tari ale UE, pentru a participa la reuniunea „Grupului pentru actiune europeana a Republicii Moldova”. Prin urmare, comenteaza cotidianul rus, propaganda ministrului roman de externe in favoarea Aliantei pentru Integrare Europeana, „care este condusa de politicieni cu pasapoarte romanesti”, s-a desfasurat in fata cremei diplomatice europene.
Faptul ca inaltii reprezentanti europeni nu au reactionat la amestecul fatis, potrivit multor politicieni din Republica Moldova, al unuia din randurile sale in procese care au loc intr-o tara straina nu inseamna nimic: diplomatii nu evalueaza evenimentele de la fata locului. Astfel de evaluari apar dupa ceva timp, cu atat mai mult cu cat inainte Bruxellesul atentionase deja in aceasta privinta Bucurestiul, care la nivelul liderilor sai insista asupra reunificarii dintre Republica Moldova si Romania, in cadrul UE.

Klimenko ameninta

Presedintele Comisiei Electorale Centrale, Eugen Stirbu, a explicat pentru Nezavisimaia Gazeta, citata de Agerpres, ca legislatia Republicii Moldova le interzice reprezentantilor unui stat strain sa sprijine participantii din cursa electorala, excluse fiind toate felurile de sprijin: financiar, informational sau, ca in cazul dat, sub forma de declaratii. Insa, a precizat Stirbu, participanti propriu-zisi la cursa inca nu exista: inregistrarea lor abia a inceput. De aceea, se poate spune ca ministrul de externe al Romaniei a sprijinit AIE, dar nu un candidat in alegeri.
Rezulta, continua ziarul rus, ca Baconschi, „chiar daca nu s-a incadrat in prevederile legislatiei din Republica Moldova, nici nu le-a incalcat”. Astfel, recomandarile sale pentru AIE si formatiunile care fac parte din aceasta, de a fi unite, pot fi considerate un fel de „urare din partea unui prieten”. Potrivit ministrului de externe al Romaniei, membrii Aliantei trebuie sa mearga in alegeri cu un mesaj unitar, pentru ca toti cetatenii republicii – indiferent de etnie si limba – sa inteleaga ca AIE este cea mai buna solutie politica din cele existente, care le poate ameliora viata in cel mai scurt timp, relateaza Nezavisimaia Gazeta.
Insa, tocmai aceste cuvinte au fost interpretate de multi in Republica Moldova drept „propaganda fatisa”. „Prin declaratia sa, Baconschi incearca sa influenteze formarea opiniei publice despre un grup de participanti la procesul electoral si prin aceasta incalca legislatia republicii”, a declarat presedintele Congresului Comunitatilor Ruse, Valeri Klimenko. In afara de aceasta, in opinia lui Klimenko, declaratia lui Baconschi ar constitui un semnal adresat minoritatilor, care nu au sprijinit referendumul constitutional initiat de AIE, ceea ce a dus la esuarea lui. „Declaratia lui Baconschi este o provocare la adresa celor care sprijina politica Aliantei. Acest lucru este periculos. Consideram ca Rusia si Ucraina, care au diaspore numeroase in republica, ar trebui sa reactioneze la acest nou atac al politicienilor romani”, a declarat Klimenko, potrivit ziarului rusesc.

Atac transnistrean

Ingrijorare fata de politica Bucurestiului la adresa Republicii Moldova au exprimat si lideri din Transnistria. Trei „organizatii etno-culturale” din regiune au demarat un „proiect politic-social de iluminare”, menit sa „deconspire politica agresiva a Romaniei la adresa Republicii Moldova, Transnistriei si Ucrainei in secolul XX”. Presedintele „Uniunii moldovenilor” din Transnistria, Valerian Tulgara, a tinut sa aminteasca faptul ca „Romania a inarmat si ajutat Republica Moldova in timpul conflictului armat de pe Nistru, in 1992”.
In context, Nezavisimaia Gazeta noteaza ca, saptamana aceasta, unul dintre cartierele din Chisinau a fost numit in cinstea maresalului roman Ion Antonescu, „care a luptat de partea Germaniei fasciste si este cunoscut drept cel care infiintase lagarele de concentrare din Transnistria, unde in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial au murit 300.000 de evrei din Romania”. Astazi, numele lui Antonescu este legat la Chisinau de AIE, deoarece reprezentantii puterii locale care au luat aceasta „decizie scandaloasa” sunt membri ai Partidului Liberal, condus de presedintele interimar al tarii Mihail Ghimpu, si ai Partidului Democrat, condus de Marian Lupu.
In final, ziarul rus prezinta niste afirmatii mai vechi ale jurnalistului de la Chisinau Dumitru Ciubasenco, potrivit caruia Partidul Liberal-Democrat, condus de premierul Vladimir Filat, precum si cel Liberal al lui Ghimpu, sunt formatiuni „conduse din Romania”. In opinia lui Ciubasenco, aceste partide sunt ambele „jucatori ai Bucurestiului, care va avea astfel posibilitatea sa influenteze major, in viitorul apropiat, formarea politicii interne si externe a Republicii Moldova”.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *