Romania sprijina Republica Moldova in “Parteneriatul Estic”

de | mart. 16, 2011 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ministrul de Externe de peste Prut, Iurie Leanca (foto stanga) impreuna cu omologul sau, Teodor Baconschi Anuntul a fost facut, miercuri, de catre seful diplomatiei romane, Teodor Baconschi, in cadrul unei conferinte comune avute la sediul MAE cu omologul sau de peste Prut, Iurie Leanca. Baconschi s-a aratat “foarte multumit” de discutia sincera si cuprinzatoare […]

MAE Iurie Leanca Teodor BaconschiMinistrul de Externe de peste Prut, Iurie Leanca (foto stanga) impreuna cu omologul sau, Teodor Baconschi

Anuntul a fost facut, miercuri, de catre seful diplomatiei romane, Teodor Baconschi, in cadrul unei conferinte comune avute la sediul MAE cu omologul sau de peste Prut, Iurie Leanca. Baconschi s-a aratat “foarte multumit” de discutia sincera si cuprinzatoare cu privire la agenda bilaterala si la ce are de facut R.Moldova pentru a se mentine in atentia UE ca “istorie de succes a Parteneriatului Estic”. “Cunoastem temele care figureaza pe aceasta agenda europeana, le vom discuta si in proxima reuniune comuna a celor doua guverne, programata in orizontul lunii iunie 2011”, a declarat ministrul Teodor Baconschi. El a apreciat ca principiul meritelor proprii trebuie sa prevaleze in structurarea relatiei dintre Chisinau si Bruxelles, iar R. Moldova nu trebuie in niciun caz sa fie penalizata “pentru intarzierile altora”.

Reuniune pentru Moldova

Ministrul Teodor Baconschi a mai afirmat ca la 12 aprilie va avea loc la Luxemburg cea de-a patra reuniune a Grupului de prieteni ai R. Moldovei din UE si a mentionat ca a convenit impreuna cu omologul sau de la Chisinau sa se coordoneze in prealabil pentru a lansa un mesaj unitar si puternic. “Contati in continuare pe sprijinul fratern al Romaniei si pe deplina noastra angajare intr-o soarta mai buna, pe care cetatenii R.Moldova o merita in totalitate dupa atatea decenii de incercari istorice, nu o data dramatice, exista insa o perspectiva cu totul noua a carei responsabilitate politica revine Aliantei pentru Integrare Europeana de la Chisinau”, a spus ministrul roman de externe adresandu-se omologului de la Chisinau.

Continuarea reformelor

Leanca i-a dat asigurari sefului diplomatiei in privinta determinarii guvernului de la Chisinau de a continua si a dinamiza promovarea reformelor din R. Moldova, subliniind ca in continuare obiectivul cel mai important pe care si-l propune guvernul moldovean, “cu sprijinul activ al prietenilor si partenerilor”, este de a moderniza R. Moldova. “Modernizare si europenizare sunt doua sinonime apropiate, astfel incat aceasta modernizare poate fi realizata in mod special in contextul apropierii si integrarii R. Moldova in UE. Suntem foarte fermi in aceste intentii de a continua reformele, reformele institutiilor politice, reformele institutiilor abilitate cu reforma in politie, reforma sistemului judecatoresc, reforma procuraturii, etc, reformele structurale in economie, astfel incat R. Moldova sa iasa din acest impas in acre ne-am pomenit, din pacate, si sa demonstram ca putem sa asiguram un viitor european pentru cetatenii din R. Moldova”, a subliniat Iurie Leanca.

Cooperare economica

Ca si ministrul Teodor Baconschi, Iurie Leanca a accentuat ca in relatia bilaterala trebuie exploatata mai mult dimensiunea economica. “sedinta comuna a guvernelor, sunt convins ca va fi o ocazie excelenta pentru a mobiliza aceasta conlucrare eficienta pe diverse paliere si in mod special, asa cum am convenit, trebuie sa ne axam acum pe dimensiunea economica, pe atragerea investitiilor romanesti si investitiilor straine bazate in Romania in economia R. Moldova, pe diversificarea comertului si, bineinteles, pe o cooperare mult mai stransa in sectorul energetic”, a spus Leanca. La randul sau, ministrul de externe Teodor Baconschi a indemnat R. Moldova sa popularizeze in mediul de afaceri romanesc prioritatile de privatizare pe care le are Guvernul de la Chisinau, pentru a trezi interesul companiilor romanesti sau al companiilor multinationale din Romania. “Am vrea ca in marja reuniunii comune de guverne sa organizam un forum economic serios. Cred ca daca pe un CD-ROM si cateva materiale promotionale ati populariza in mediul de afaceri romanesc prioritatile de privatizare pe care le are Guvernul de la Chisinau si proiectele de infrastructura in care v-ati angajat am putea sa trezim interesul companiilor romanesti sau al companiilor multinationale bazate in Romania pentru a veni intr-un mod mai curajos catre R.Moldova”, i-a spus lui Iurie Leanca ministrul roman de externe. Baconschi a adaugat ca i-a transmis ministrului Iurie Leanca “cateva modeste asteptari” din partea romana pentru ca prezenta Romaniei la Chisinau sa fie si mai vizibila. “Ne putem felicita pentru ce am facut, in acelasi timp mai avem foarte multe subiecte de parcurs, de realizat, de transformat in fapte, mai ales in politica noastra de asigurare a interconectarii pe gaz si electricitate intre cele doua state”, a conchis seful diplomatiei romane.

Prioritate energetica

La randul sau, presedintele Traian Basescu a declarat, la Palatul Cotroceni, la inceputul intrevederii cu vicepremierul si ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene de la Chisinau, Iurie Leanca, ca in Acordul de finantare nerambursabila in valoare de 100 milioane de euro incheiat de Romania cu Republica Moldova va fi introdus si sectorul energiei. Seful statului a mentionat ca a discutat despre acest subiect duminica, 13 martie, cu premierul Vlad Filat, adaugand ca aceasta modificare a Acordului trebuie facuta prin doua protocoale care sa fie introduse in anexa. “si asta inseamna repede doua protocoale pe care sa le punem in anexa, pentru ca noi am trimis deja acordul in Parlament. si sa treaca acum, sa nu mai ramanem cu un document. si probabil trebuie organizat chiar saptamana viitoare un set de extindere si pe energie si pe ce va mai fi nevoie. Sa nu ne ducem de doua ori in Parlament sa le ratificam si sa putem da drumul la proiectele vizate. si de asemenea, am discutat ca in partea moldoveana sa aiba responsabilitati si Secretariatul General. Deci aceste doua trebuie introduse rapid ca o anexa”, a afirmat presedintele Basescu. Acordul de finantare nerambursabila dintre Romania si Republica Moldova, in valoare de 100 milioane de euro oferite de Bucuresti Chisinaului pe durata urmatorilor patru ani, in baza unor proiecte de cooperare bilaterala, a fost semnat in 27 aprilie 2010, la Bucuresti, cu ocazia unei vizite oficiale la Bucuresti a fostului presedinte interimar Mihai Ghimpu. Forma initiala a Acordului a mai fost modificata in septembrie 2010 printr-un protocol aditional care prevedea introducerea unui nou domeniu de cooperare – asistenta umanitara in caz de urgenta, astfel incat din valoarea de 25 milioane de euro pentru primul an, o suma de 8 milioane de euro sa fie disponibila pentru materiale de constructie destinate zonelor afectate de inundatiile din Republica Moldova.

Sediu pentru ICR Chisnau

Un nou sediu, “mai bun”, pentru ICR de la Chisinau a fost identificat “de principiu”, in prezent fiind discutate aspecte juridice a caror solutuionare va avea loc in aproximativ doua-trei saptamani, a declarat, miercuri, ministrul moldovean de Externe, Iurie Leanca. Ministrul Baconschi a spus ca i-a transmis omologului de la Chisinau “cateva modeste asteptari din partea romana pentru ca prezenta la Chisinau sa fie si mai vizibila”. El a explicat ulterior ca una dintre aceste asteptari este legata de identificarea unui sediu mai bun pentru ICR Chisinau. “Un sediu cat mai bun pentru ICR. Le multumim partenerilor moldoveni, au gasit o prima formula onorabila. Este un pic prea mare sediul pentru ce avem de fapt nevoie si cred ca vom identifica impreuna un sediu mai adecvat pentru ca acum avem un intreg program de evenimente culturale care chiar se pot realiza. Am trecut de alegeri, de perioada de relativa incertitudine, astfel incat ne propunem sa profitam de normalitate si sa dam culturii romanesti la Chisinau un sediu cat mai atragator pentru iubitorii de cultura”, a spus Baconschi. Iurie Leanca a spus la randul sau ca a fost identificat un nou sediu iar in prezent sunt discutate aspecte juridice. “De principiu (sediul, n.red.) l-am identificat. Urmeaza sa discutam cateva elemente de ordin juridic in special si cred ca in doua trei saptamani vom reusi sa finalizam acest proces”, a spus Leanca. Sediul ICR Chisinau a fost obiectul mai multor controverse. Initial, Guvernul moldovean atribuise in toasmna anului trecut, cu cateva zile inainte de inaugurare, o cladire din complexul rezidential care servea de locuinta de protocol presedintelui interimar de la acea vreme, Mihai Ghimpu. Ulterior a fost identificata o alta cladire cu suprafata de 990 de metri patrati, situata pe strada Alexei Mateevici 79 din Chisinau. Imobilul, o fosta cantina aflata in Directia pentru Administrarea Cladirilor din cadrul Cancelariei Guvernului de la Chisinau, a fost inchiriata, printr-un contract pe perioada de un an, contra unei chirii lunare de 9.800 de euro fara TVA. Chiria mare, care este platita din bugetul MAE, a starnit nemultumiri cu atat mai mult cu cat imobilul are in continuare nevoie de numeroase reparatii care ar urma sa fie suportate de statul roman.

Oficiul consular de la Ungheni, inaugurat in curand

Ministrul Teodor Baconschi a mai spus si ca va fi inaugurat cat de curand Oficiul consular Ungheni. “Oficiul este gata, este operational. Nu l-am inaugurat decat din motivul ca ne-am propus sa o facem impreuna si nu am stabilit o data. Dar vom merge cat de curand acolo”, a spus Baconschi.
El a adaugat ca toata aparatura necesara functionarii este instalata, sediul este deschis si “va fi operationalizat dupa ceremonia respectiva dar foarte curand”. Baconschi a fost completat de omologul sau, care a remarcat ca exista o traditie a prezentei ministrilor de externe ai celor doua tari la inaugurarea de oficii consulare. “Este o traditie in acest sens – si nu am vrut sa o intrerupem cumva – cand impreuna cu domnul ministru inauguram astfel de edificii extrem de importante pentru cetatenii in mod special din Republica Moldova”, a spus Leanca.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *