Romania si Republica Moldova dau un semnal puternic Rusiei pe piata energetica

de | nov. 26, 2015 | Federatia Rusa, R. Moldova, Razboi energetic, România, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Afacerile oneroase ale companiilor cu capital rusesc din sectorul energetic in Romania si Republica Moldova incep sa iasa la iveala si nu vor mai fi tolerate. Romania si Republica Moldova au piete energetice atractive pentru industria energetica si de rafinare ruseasca, iar schemele de fraudare nu lipsesc nici ele. Totusi, astfel de afaceri dubioase si […]

gazprom moldovagazAfacerile oneroase ale companiilor cu capital rusesc din sectorul energetic in Romania si Republica Moldova incep sa iasa la iveala si nu vor mai fi tolerate. Romania si Republica Moldova au piete energetice atractive pentru industria energetica si de rafinare ruseasca, iar schemele de fraudare nu lipsesc nici ele. Totusi, astfel de afaceri dubioase si schemele elaborarate de spalare a banilor facute de conducerile rusesti ale unor astfel de companii ar putea deveni istorie. O echipa de anchetatori a descins, joi, la sediul companiei moldo-ruse Moldovagaz din Chisinau si la domiciliul presedintelui societatii, Alexandr Gusev. Procurorul Vitalie Busuioc a declarat pentru Radio Chisinau ca, in cadrul acestor perchezitii, sunt cautate probe in doua dosare pentru acte de coruptie si spalare de bani. Factorii de decizie din cadrul intreprinderilor MoldovaGaz si ChisinauGaz sunt suspectati de practicarea ilegala a activitatii de intreprinzatori, spalare de bani in proportii deosebit de mari si depasirea atributiilor de serviciu. Potrivit reprezentantilor Porcuraturii Generale, factorii de decizie ar fi pus in aplicare o schema prin care unor agenti economici si firme li se livrau gaze naturale evitand introducerea acestor cantitati in datele contabile ale intreprinderilor. Ulterior, agentii economici livrau gazele unor persoane fizice si juridice, iar cantitatea de gaze transmisa clandestin era trecuta ca si pierderi din sistemul de alimentare cu gaze.

Pierderile se regaseau in facturile consumatorilor finali. O alta schema prevedea reintoarcerea unor cantitati de gaze in sistemul celor doua intreprinderi de la agentul economic care lua gazele clandestin. Potrivit procurorilor, timp de patru ani, agentul economic la sediul caruia se efectueaza perchezitii ar fi livrat gaz obtinut prin scheme clandestine in valoare de 31 de milioane de lei. Procurorii mai efectueaza verificari in ceea ce priveste procurarea de echipamente si piese pentru sistemele de alimentare cu gaze. Moldovagaz este o companie mixta moldo-rusa, la care concernul rus Gazprom detine 50% din actiuni.

Dosar de spalarare de bani in Romania

Reamintim ca in luna august a anului in curs, in Romania, dosarul in care compania rusa Lukoil si reprezentanti ai sai sunt suspectati de spalare de bani si folosirea cu rea-credinta a creditului societatii a fost trimis in judecata, printre inculpati fiind Petrotel Lukoil Ploiesti, Lukoil Holdings Bvatrium, dar si romani si rusi din conducerea rafinariei din Ploiesti. Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au trimis in judecata dosarul in care compania Lukoil si reprezentanti ai acesteia sunt suspectati de spalare de bani si folosirea cu rea-credinta a creditului societatii, Potrivit unui comunicat dat publicitatii, luni, de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, procurorii acestei structuri au finalizat cercetarile si au dispus trimiterea in judecata a opt inculpati, intre care doua persoane juridice si sase persoane fizice in dosarul Lukoil.

Astfel, conform sursei citate, anchetatorii l-au trimis in judecata pe Andrey Iurevici Bogdanov, cetatean rus, director general si membru in Consiliul de Administratie al S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, acesta fiind acuzat de infractiunile de folosire cu rea-credinta a capitalului societatii si spalare de bani. De asemenea, in acelasi dosar au fost trimise in judecata doua companii din grupul rusesc, respectiv SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti, pentru spalare de bani si Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda pentru complicitate la folosirea cu rea-credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani.

Printre inculpati se numara Andrei Rata, cetatean moldovean, membru in Consiliul de Administratie al S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, acuzat de folosirea cu rea-credinta a creditului societatii si spalare de bani, Dan Danulescu, director general adjunct in cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, suspect de complicitate la folosirea cu rea-credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani, Dorel Dutu, contabil sef in cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, suspectat de complicitate la folosirea cu rea-credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani, Alexey Voinstev si Olga Kuzina, ambii cetateni rusi care detin functii de director general adjunct in cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinta a creditului societatii, Olga Kuzina fiind, de asemenea, suspectata de complicitate la spalare de bani.

Schemele de fraudare

Potrivit procurorilor Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, in perioada 2011-2014, inculpatii din acest dosar “in calitate de administratori si directori generali ai S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, cu stiinta au folosit cu rea-credinta bunurile si creditul de care se bucura societatea intr-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societati comerciale in care aveau interes direct sau indirect, prin incheierea in numele si pe seama S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti a unor contracte de achizitie de materie prima (titei), precum si prin incheierea unor contracte de livrare de produse finite in conditii de pret dezavantajoase societatii comerciale, avand ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor preturi de livrare situate sub costurile de productie”. Anchetatorii sustin, de asemenea, ca in aceeasi perioada inculpatii „cu stiinta” au folosit cu rea-credinta creditul de care se bucura societatea pe care o administrau, intr-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza Lukoil Europe Holdings BV Olanda, membra a grupului Lukoil, in care aveau un interes direct sau indirect.

Concret, sefii din cadrul rafinariei ploiestene sunt acuzati ca au dispus, autorizat si incuviintat efectuarea de plati cu titlul de restituire de imprumut in virtutea unor contracte de creditare in cadrul carora S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti avea calitatea de imprumutat-debitor, „sume achitate pentru stingerea unui debit fictiv, sume imprumutate carora, cu stiinta si in detrimentul societatii, le-au schimbat destinatia prin stingerea unui imprumut in curs, favorabil ca si conditii de creditare cu un imprumut defavorabil ca si conditii de creditare destinat investitiilor si care nu s-au regasit in investitiile societatii precum si sume restituite cu titlu de rambursare imprumut si provenite dintr-un aport de capital simulat”.

Sechestru asigurator

Prejudiciul cauzat prin savarsirea de catre inculpati a infractiunilor retinute in sarcina lor este in cuantum de 7.597.094.338,10 lei echivalent a 1.766.766.125,10 euro. Pentru recuperarea prejudiciului procurorii au pus sechestru pe un numar de 176.840.629 actiuni la o valoare de 2,5 lei/actiune, in valoare totala de 442.101.572,5 lei, pe primele de emisiune detinute de Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, actionar majoritar in cadrul SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti, in valoare totala de 1.880.931.388 lei, pe conturile detinute de Petrotel Lukoil SA Ploiesti la ABN AMRO BANK Olanda devenita, ulterior RBS BANK Olanda, precum si pe sumele ce se vor vira ulterior, pana la concurenta sumei 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolar SUA.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *