Romania si Bulgaria vor patrula in comun frontiera aeriana a NATO si Uniunii Europene

de | ian. 19, 2011 | Balcani, Info Militar, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

De mai multi ani, Romania incearca sa achizitioneze mai multe avioane multirol menite sa asigure protectia spatiului aerian al Romaniei si al NATO. Cu toate ca a avut oferte foarte bune, in general neintelegerile de la varful statului in ceea ce priveste cel mai mare contract de dotare cu armament din istoria Armatei romane, au condus la situatia in care niciun fel de astfel aparat din ofertele generoase de la SAAB- Gripen, Eurofighter Typhoon (EADS) sau F-16 de la Lockeed Martin, sa fie achizitionat.

Aviatia militara romaneasca, veriga slaba a NATO

Aviatia militara romaneasca, veriga slaba a NATO

De mai multi ani, Romania incearca sa achizitioneze mai multe avioane multirol menite sa asigure protectia spatiului aerian al Romaniei si al NATO. Cu toate ca a avut oferte foarte bune, in general neintelegerile de la varful statului in ceea ce priveste cel mai mare contract de dotare cu armament din istoria Armatei romane, au condus la situatia in care niciun fel de astfel aparat din ofertele generoase de la SAAB- Gripen, Eurofighter Typhoon (EADS) sau F-16 de la Lockeed Martin, sa fie achizitionat. Scuzele au fost intotdeauna legate de faptul ca recesiunea nu a mai permis astfel de achizitii, desi plata contractele se putea desfasura pe mai multi ani. Unele surse afirma ca neintelegerea s-ar fi produs in special intre clasa politica si capii Armatei care nu au putut imparti comisioanele acestei afaceri colosale pentru Romania. Daca in urma cu cativa ani, Romania oferea astfel de servicii si statelor baltice, in prezent tara noastra se zbate intr-o incapacitate de a-si asigura propria aparare aeriana, deoarece actualele avioane din hangarele Armatei sunt depasite fizic si moral, termenul lor de utilizare fiind maxim 2012. Pentru a gasi o solutie de compromis cu vecinul de la sud de Dunare, Romania a trebuit sa recurga impreuna cu Bulgaria la o solutie de compromis. Guvernul bulgar a aprobat in cadrul sedintei sale de ieri un proiect de acord cu Romania pentru patrularea transfrontaliera a spatiului aerian comun (air policing), informeaza biroul de presa al guvernului bulgar. Misiunile de patrulare comuna sunt menite sa garanteze securizarea spatiului aerian in cadrul sistemului integrat de aparare aeriana al NATO. Un asemenea acord a fost semnat in anul trecut si intre Bulgaria si Grecia, se precizeaza in comunicat.

Propunere bulgara

Spre finalul anului 2010, ministrul bulgar al afacerilor externe, Nikolai Mladenov, a propus unirea fortelor navale si aeriene ale Romaniei si Bulgariei. “De ce sa nu avem o flota si o aviatie militara comuna cu Romania”, s-a intrebat Mladenov in cadrul unui discurs sustinut la Clubul Atlantic de la Sofia. Acesta a dat spre exemplu Belgia si Olanda care au forte navale comune, a anuntat presa sofiota. Ideea pentru unirea flotei si aviatiei din Romania si Bulgaria a fost formulata in 2010 si de fostul ambasador francez la Sofia, Etienne de Poncins. “Bulgaria trebuie sa ia o decizie cu privire la dezvoltarea fortelor sale navale si aeriene. De ce sa nu fie discutata si crearea unor forte comune ale Romaniei si Bulgariei?”, a afirmat diplomatul intr-un discurs de ramas bun cu ocazia incheierii mandatului sau. In ultimii ani, mai multi oameni politici si experti militari au declarat ca varianta cea mai ieftina pentru achizitionarea unor noi avioane de vanatoare de catre Romania si Bulgaria ar fi ca cele doua tari sa-si uneasca eforturile, cumparand acelasi tip de avioane, iar in acest caz intretinerea avioanelor si instruirea pilotilor vor costa mult mai putin.

Avioane de vanatoare noi

Ministerul bulgar al Apararii a anuntat in toamana lui 2010 ca va lansa licitatia publica pentru achizitia de avioane de lupta, pentru care a alocat 500 de milioane de euro. In ultimele luni ale anului trecut, oficialul a dezvaluit ca Ministerul bulgar al Apararii urmeaza sa cumpere noi avioane de lupta pentru a inlocui aparatele MiG-21, invechite. De asemenea, Bulgaria isi va moderniza flota de MiG-29. Insa, Guvernul bulgar nu a anuntat nicio suma alocata pentru avioane, suma de jumatate de miliard de euro prezentata de Anghelov ar trebui privita, probabil, drept orientativa. De asemenea, nu este clar cate avioane intentioneaza sa cumpere Bulgaria. Ministrul apararii Aniu Anghelov a precizat ca Guvernul va alege, probabil, intre F-16, Eurofighter Typhoon si Gripen. Licitatia pentru achizitie va fi anuntata la inceputul anului 2011, noile avioane urmeaza sa fie alese pana la mijlocul lui 2012, iar livrarea ar urma sa inceapa in 2015. Compania suedeza Saab a inceput recent sa pledeze puternic in Bulgaria pentru avioanele sale Gripen, aparent intr-o tentativa de a contrabalansa pozitia puternica pe care o au Statele Unite si principalele puteri din Europa de Vest in Bulgaria.

Oferta Gripen

In aprilie 2010 Compania suedeza Saab a oferit Bulgariei posibilitatea de a achizitiona avioane de vanatoare de tip Gripen, noi, la pretul avioanelor americane F-16 in uz, scria presa bulgara. Directorul filialei din Bulgaria a companiei Saab International, Daniel Boestad, a declarat, la postul de radio bulgar Darik, ca oferta este avantajoasa pentru aceasta tara, deoarece ofera posibilitatea unor economii, fara compromiterea calitatii. Boestad a argumentat ca avioanele oferite de Gripen au un numar de avantaje in comparatie cu avioanele de tip F-16 la mana a doua sau cu avioanele rusesti de tip MiG-29, care sunt utilizate in prezent de fortele aeriene bulgare. Printre avantaje directorul filialei Saab a amintit un cost mai redus de mentenanta si un numar mai mic de personal pentru deservirea lor la sol. Boestad a subliniat, de asemenea, ca achizitionarea de avioane la mana a doua este foarte riscanta si scumpa. „Faptul ca perioada de exploatare a avioanelor la mana a doua este aproape expirata inseamna ca Bulgaria va fi nevoita sa lanseze o noua licitatie pentru achizitionarea de avioane in anii urmatori”, a afirmat Boestad.

Probleme cu bugetul Apararii

Situatia financiara a tarii si finantarea fortelor armate bulgare este mai degraba „precara”, aminteste portalul bulgar de stiri Novinite, existand opinii potrivit carora o optiune ar fi achizitionarea de echipamente militare noi si avioane americane de vanatoare impreuna cu Romania. Comandantul Armatei, generalul Simeon Simeonov, a declarat recent ca Bulgaria are nevoie sa achizitioneze avioane de vanatoare cu intrebuintari multiple si ca este necesar ca mai degraba sa achizitioneze avioane noi decat avioane in uz. Tot in luna aprilie, 40 de avioane de vanatoare care urmau sa fie vandute, au disparut de la o fosta baza militara din apropierea orasului bulgar Dobrici. Politistii sunt de parere ca cineva le-ar fi vandut ca fier vechi, inaintea autoritatilor. Potrivit presei bulgare, avioanele, de tipul MiG-23, MiG-21, Su-22 si L-39, ar fi disparut in urma cu cinci ani, cand postul de ministru al apararii era ocupat de Nikolai Svarinov, insa acesta a spus ca nu mai tine minte avioanele din acea baza militara. Actualul ministru al apararii, Aniu Anghelov sustine ca nu stie nimic despre afacerea cu avioanele, spunand ca „nu i se pare posibil ca 40 de avioane sa dispara fara urma din baza militara”.

Varianta F-16 second-hand

In schimb, in luna iunie 2010, ministrul bulgar al Apararii, Aniu Anghelov, a discutat la Washington cu secretarul Fortelor Aeriene americane, Michael Donley, despre posibilitatea ca Bulgaria sa achizitioneze avioane de vanatoare in uz F-16 de la Statele Unite. „Am avut discutii despre o analiza preliminara a conditiilor in care Bulgaria poate cumpara avioane in uz F-16”, a afirmat, dupa intrevedere, Nikolai Milkov, secretar permanent in Ministerul bulgar al Apararii. In mai, Anghelov facuse declaratii neoficiale privind initierea unui proiect de catre Ministerul Apararii in vederea cumpararii de avioane de vanatoare noi. Argumentele majore in Bulgaria impotriva semnarii unui contract de cumparare a unor avioane F-16 se refera la faptul ca este vorba despre aeronave in uz. Insa este inca prea devreme pentru a sti cu siguranta ce furnizor va alege Bulgaria pentru a-si moderniza aviatia militara, au apreciat surse din Ministerul Apararii. Anghelov si Donley au discutat la Washington si pe tema antrenamentelor de care pilotii bulgari ar putea beneficia in baze aeriene americane.

Restructurari in armata bulgara

In luna septembrie 2010, Guvernul Bulgariei a anuntat ca planuieste sa micsoreze cu mai mult de 18 la suta numarul militarilor in urmatorii doi ani, in cadrul unui program de economie bugetara. Propunerea urmeaza a fi transmisa in curand Parlamentului. In cadrul programului de economii al guvernului bulgar, in perioada 2011-2012 efectivele armatei vor fi reduse de la 32.000 la 26.000, a anuntat ministrul apararii Aniu Anghelov, citata de Europa Libera. Propunerea Ministerului apararii a fost aprobata de guvern si va fi introdusa in curand in Parlament. Ea va figura printre prioritatile sesiunii de toamna, impreuna cu reforma in sistemul de sanatate publica. Dupa cum a declarat ministrul Aniu Anghelov, reducerile vor afecta de fapt nu 6000 ci 4000 de militari, avand in vedere faptul ca 2000 de posturi nu sint ocupate. Cele mai mari vor fi reducerile in fortele terestre – 2 000 de persoane. Brigazile existente vor fi reduse de la patru la doua. 1 300 de ofiteri si sergenti vor parasi fortele aeriene. 700 – marina militara. Va fi inchisa baza marinei din Varna. Va ramane numai cea din Atia care este mai bine protejata contra unor eventuale atacuri aeriene. Ministerul apararii va renegocia contractele pentru modernizarea fortelor aeriene cu noi avioane de transport si elicoptere. Se va renunta la doua avioane de transport „Spartan” si la trei elicoptere, produse respectiv de compania italiana „Alania” si de concernul „Eurocopter”. Ministrul apararii a lansat ideia formarii unui nou Serviciu de informatii externe prin unificarea celor doua existente – cel de informatii militare si cel de informatii externe. Noua componenta a armatei a fost stabilita cu ajutorul a 10 posibile scenarii, printre care conflict militar si mobilizarea rezervistilor. Dupa reduceri armata bulgara va fi comparabila ca echipament si unitati cu cea a Serbiei, dar departe de cele ale Greciei si Turciei. Anghel Naidenov, unul din liderii Partidului Socialist bulgar a declarat ca o parte din reduceri au fost deja realizate. Opozitia insa insista ca reforma in armata sa fie precedata de elaborarea unei strategii pentru securitatea nationala.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *