Romania se angajeaza de facto drept locomotiva a Republicii Moldova spre Bruxelles

de | mart. 4, 2012 | R. Moldova, Razboi energetic, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Prima actiune de politica externa a cabinetului Ungureanu s-a desfasurat in parametri deja traditionali impreuna cu omologi de la Chisinau, ocazie cu care Romania si Republica Moldova au semnat o serie de documente bilaterale de importanta strategica.

Prima actiune de politica externa a cabinetului Ungureanu s-a desfasurat in parametri deja traditionali impreuna cu omologi de la Chisinau, ocazie cu care Romania si Republica Moldova au semnat o serie de documente bilaterale de importanta strategica. Astfel, prima sedinta comuna a guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, desfasurata sambata, la Iasi, s-a finalizat cu parafarea mai multor acorduri bilaterale, în domenii diverse. ”Ceea ce s-a reusit azi ar putea fi pus sub doua mari capitole: o evaluare a ceea ce Executivul trecut a reusit sa construiasca si, în acelasi timp, de a construi suplimentar, de a construi pe baza unui orar precis, initiative care sa justifice tot ceea ce ne intereseaza ca fiind strategic si pentru Romania si pentru Republica Moldova”, a afirmat primul-ministru roman Mihai-Razvan Ungureanu. La randul sau, premierul moldovean, Vlad Filat, a sustinut ca asteptarile au fost îndreptatite în privinta reuniunii celor doua executive. „Aceasta platforma care a fost oferita de sedinta demonstreaza utilitate. Am avut posibilitatea ca, fata în fata, ministrii responsabili pe domenii sa vorbeasca despre realizari, sa vorbim despre provocari, despre probleme ramase nerezolvate, dar mai important este sa indentificam si sa vorbim despre proiecte de anvergura de viitor. Abordarea a fost una care este impusa de timp, a fost una pragmatica, una care se adreseaza catre rezolvarea problemelor cu care se confrunta oamenii. De aceea, proiecte economice, care vizeaza infrastructura, dezvoltarea relatiilor economice, oferirea oportunitatilor investitionale, au fost dominante pe agenda sedintei de guvern”, a afirmat Vlad Filat. Mai multe documente bilaterale au fost semnate, sambata, la Iasi, la finalul sedintei comune a Guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, atat de cei doi premieri, cat si de membri ai Cabinetelor de la Bucuresti si Chisinau.

Parteneriat strategic pentru Europa

Premierul roman Mihai-Razvan Ungureanu si omologul sau moldovean, Vlad Filat, au semnat Planul de actiune pentru implementarea Declaratiei comune privind instituirea unui Parteneriat strategic pentru integrarea europeana a Republicii Moldova. Domeniile de cooperare prevazute în Planul de Actiune sunt integrarea europeana, cooperarea politica si institutionala, cooperarea economica, culturala, educationala, în domeniul tineretului si sportului. Planul de Actiune semnat de premierii roman si moldovean asigura un cadru de cooperare bilaterala în acord cu angajamentul Romaniei de a sprijini obiectivul strategic fundamental al Republicii Moldova – aderarea la Uniunea Europeana. În prezenta celor doi premieri, ministrul roman al Apararii Nationale, Gabriel Oprea, si omologul sau moldovean, Vitalie Marinuta, au semnat un acord interguvernamental privind regimul juridic al mormintelor de razboi romanesti situate pe teritoriul Republicii Moldova, iar ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, si omologul sau moldovean Alexei Roibu au semnat Acordul între Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea si ajutorul reciproc în cazul producerii dezastrelor, acest din urma document reglementand principiile si modalitatile tehnice de desfasurare a actiunilor de prognozare, prevenire, pregatire, protectie si interventie, în scopul localizarii, limitarii si înlaturarii efectelor calamitatilor naturale, avariilor industriale si/ sau ale catastrofelor, într-o maniera armonizata cu cerintele si recomandarile privind cooperarea internationala în materie.

Acorduri bilaterale

Un Protocol de cooperare între ministerele Muncii din cele doua tari a fost semnat de ministrul roman de resort Claudia Boghicevici si omologul moldovean Valentina Buliga. Ministrul roman al Educatiei, Catalin Baba, si ministrul moldovean al Tineretului si Sportului, Ion Cebanu, au semnat o întelegere privind cooperarea în domeniile tineretului si sportului. De asemenea, a fost semnat un Acord de colaborare între Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului din Romania si Ministerul Constructiilor si Dezvoltarii Regionale al Republicii Moldova, de catre ministrii Cristian Petrescu si Anatolie Zolotcov. O declaratie comuna între Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului din Romania, Ministerul Mediului si Padurilor din Romania si Ministerul Constructiilor si Dezvoltarii Regionale al Republicii Moldova si Ministerul Mediului al Republicii Moldova a fost semnata de ministrii romani Laszlo Borbely si Cristian Petrescu, iar din partea moldoveneasca de ministrul Gheorghe salaru si viceministrul Anatolie Zolotcov. În contextul reuniunii celor doua guverne, sambata, la Iasi, în fata Universitatii „Al. I. Cuza”, unde s-a desfasurat reuniunea interguvernamentala, cateva zeci de persoane au protestat. Înainte de sosirea delegatiei oficiale a Republicii Moldova protestatarii au scandat „Basarabia pamant romanesc”, ”Jos hotarul de la Prut”. Manifestantii au pastrat linistea în momentul intonarii celor doua Imnuri nationale, al Republicii Moldova si al Romaniei, si pe durata ceremoniei de onoare, dar, dupa ce cei doi premieri au intrat în cladirea universitatii si-au reluat scandarile.

Fonduri romanesti pentru Chisinau

Romania va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar de 15 milioane euro pentru proiecte în domeniul protectiei mediului si schimbarilor climatice, bani asigurati din fondul nerambursabil de 100 milioane euro alocat în urma cu doi ani, a anuntat, sambata, premierul Mihai Razvan Ungureanu. Decizia a fost adoptata în sedinta comuna a guvernelor Romaniei si Republicii Moldova si va fi reglementata prin protocol aditional de modificare a acordului prin care a fost acordat ajutorul nerambursabil de 100 milioane euro. Premierul moldovean, Vlad Filat, a aratat ca exista unele „carente” în implementarea acestui acord, care vor fi eliminate. „Trebuie sa recunosc ca sunt probleme în administrare si la Chisinau, de aceea am convenit cum înlaturam aceste carente în implementarea acestui acord important pentru Republica Moldova”, a spus Filat.Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova pentru ajutorul financiar nerambursabil de 100 milioane euro a fost semnat la Bucuresti, la 27 aprilie 2010, si vizeaza dezvoltarea cooperarii dintre cele doua state în domeniile infrastructura de transport, unitati de învatamant, asistenta umanitara acordata în cazul unor situatii de urgenta si sectorul energetic la care se adauga, conform deciziei de sambata, de la Iasi, domeniul protectia mediului si schimbari climatice .

Securitate energetica

O alta problema importanta discutata de sefii celor doua cabinete la intalnirea de la Iasi a fost cea legata de securitatea energetica a Republicii Moldova care este strict depedenta de importurile de gaz rusesc. Membrii guvernelor roman si moldovean au convenit ca proiectul de interconectare a retelelor de transport al gazelor naturale sa fie finalizat în acest an, a anuntat premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, la finalul sedintei comune a celor doua Cabinete. „Unul dintre subiectele discutate a fost interconectarea retelelor de transport al gazelor naturale. Am convenit ca vom face tot ce este posibil ca acest proiect sa fie finalizat pana la sfarsitul acestui an”, a spus Filat. sedinta comuna a guvernelor roman si moldovean a fost organizata la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si a durat aproximativ trei ore. Aceasta a fost prima reuniune comuna a celor doua guverne. În vara anului trecut, oficialii declarau ca realizarea gazoductului Ungheni-Iasi, investitie de 19 milioane de euro, este sustinuta atat de Uniunea Europeana, cat si de Federatia Rusa. Acestia aratau ca Uniunea Europeana a fost de acord sa acorde un grant de 7 milioane de euro pentru realizarea conductei de gaze, iar autoritatile moldovene discuta deja cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana de Investitii pentru finantarea diferentei. Prin aceasta conducta Romania va putea sa importe si sa exporte gaze naturale. O cantitate cuprinsa între 16 si 18% din gazele exportate de Gazprom în Europa trec prin conducte aflate pe teritoriul Republicii Moldovei, potrivit lui Lazar. Consumul anual de gaze al Republicii Moldova se ridica la 3 miliarde metri cubi, în timp ce al Romaniei este de circa 14 miliarde metri cubi.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *